Συνεντεύξεις

M. Σοκορέλος: «Ο κ. Φ. Χατζηδιάκος δεν έχει ακόμα καταλάβει ότι έχασε. Να κοιτάξει ο ίδιος τι άφησε πίσω του»

Σκληρή απάντηση στους επικεφαλής της μειοψηφίας, δίνει σήμερα μέσω της «δ» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Μιχάλης Σκορέλος, σχετικά με όσα απασχόλησαν την δημοσιότητα πρόσφατα, για την συνεδρίαση του οργάνου ‘διά περιφοράς’.
Όπως αποκαλύπτει, οι επικεφαλής της μειοψηφίας, του είχαν ζητήσει να μεσολαβήσει στον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη για να προηγηθεί μια συνάντηση μεταξύ τους αλλά εκείνοι τελικά δεν ανταποκρίθηκαν και δημιουργήθηκε όλη η αναστάτωση με την συνεδρίαση.
Επιπλέον, μιλάει για την πανδημία του κορωνοϊού, για την καραντίνα και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας ενώ για το Νοσοκομείο Ρόδου, δηλώνει πως η υποβίβασή του, είναι μία τυπική διαδικασία που δεν οφείλεται στην λειτουργία του αλλά σε κάποιους άλλους παράγοντες.
• Κύριε Σοκορέλο, να ξεκινήσουμε με την πανδημία του κορωνοϊού. Πώς είδατε την ανταπόκριση του κόσμου εδώ στη Ρόδο, απέναντι στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση;
Αυτή η κρίση είναι παγκόσμια και δεν έχει ακόμη περάσει. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θα γίνει του χρόνου και πώς θα εξελιχθεί. Ήταν πράγματι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα. Η αλήθεια είναι πως όπου ελήφθησαν τα σωστά μέτρα δεν υπήρχαν ούτε πολλά κρούσματα, ούτε θάνατοι. Επίσης, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα σημειώθηκε πάλι αύξηση. Για να μην μακρηγορώ, όλη η Ελλάδα ανταποκρίθηκε και γι αυτό είχαμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα για την χώρα μας. Το ίδιο συνέβη και στην Ρόδο όπου σημειώθηκαν πολύ λίγα κρούσματα και καμία απώλεια ζωής.
Να σημειώσω εδώ ότι το Νοσοκομείο Ρόδου έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, προετοιμάστηκε για όλα και ευτυχώς όλα πήγαν καλά μέχρι τώρα. Εύχομαι να μην έχουμε τίποτε χειρότερο…
• Το Νοσοκομείο Ρόδου ενισχύθηκε αλλά ‘υποβαθμίστηκε’. Πώς το σχολιάζετε κι εσείς ως γιατρός που υπηρετείτε εκεί τόσα χρόνια;
Το Νοσοκομείο Ρόδου δεν είναι υποβαθμισμένο και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: το κέντρο αναφοράς, ούτε εμείς το θέλαμε διότι η περιοχή θα επιβαρυνόταν. Άλλο όμως η λειτουργία του ως κέντρου αναφοράς και άλλο η λειτουργία και ετοιμότητά του. Τα κριτήρια για την κατηγοριοποίηση αφορούν μια σειρά από άλλα θέματα -αν και κατά την άποψή μου, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι κατηγορίες. Αν κάποιος ακούσει για β’ κατηγορία, ίσως ανησυχήσει όμως δεν είναι έτσι. Η κατηγορία σημαίνει πως εάν συμβεί κάτι εδώ (αν νοσήσει εδώ κάποιος) θα πρέπει να διακομιστεί κάπου αλλού κ.ο.κ. Δεν έχει σχέση με την επικινδυνότητα. Δυστυχώς, η υπόθεση έλαβε δημοσιότητα με λάθος τρόπο.
• Πάντως, ακόμη ολόκληρος ο πλανήτης είναι φοβισμένος ενώ κάποιες χώρες βρίσκονται ακόμη σε lockdown. Είναι τόσο ‘φονικός’ και επικίνδυνος ο κορωνοϊός κατά την άποψή σας;
Κοιτάξτε, ο ιός αυτός δεν θεωρείται πως έχει υψηλή θνησιμότητα. Αυτό φαίνεται από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι στην μετάδοση και διασπορά. Στην ουσία, όσοι πεθαίνουν έχουν υποκείμενα νοσήματα και επιβαρυμένη υγεία. Όμως δεν παύει να είναι επικίνδυνος. Γι αυτό εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα, λόγω της εύκολης μετάδοσης. Ίσως όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία να ήταν ένα καλό τέστ για όλο τον κόσμο, αφού από τώρα και στο εξής γνωρίζουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση που θα έρθει δεύτερο κύμα –πράγμα που απεύχομαι.
• Να περάσουμε στα του Δήμου Ρόδου. Κλείνει ένας χρόνος από τις εκλογές του 2019 –αν και η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένη Σεπτέμβρη. Μιλήστε μας για την θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου που θεωρείται ‘ηλεκτρική καρέκλα’ για καθέναν που επιλέγεται…
Είναι μια δύσκολη θέση διότι ο πρόεδρος είναι αυτός που πρέπει να τηρεί την τάξη, να κρατάει τις ισορροπίες, να διαχειρίζεται τις κρίσεις μέσα στο συμβούλιο. Στο σύνολο 50 ατόμων που είναι στο δημοτικό συμβούλιο και παρά τους κανόνες που υπάρχουν, ως επί το πλείστον πολλοί δεν τους τηρούν –για διάφορους λόγους. Πολλές φορές, δεν σας κρύβω πως πολλά από αυτά που γίνονται στις συνεδριάσεις είναι και για λόγους δημοσιότητας. Όταν φεύγετε εσείς οι δημοσιογράφοι, όλα κυλούν… ομαλά! Σίγουρα κάποια πράγματα είναι πιο απαιτητικά αλλά είμαι γενικά ευχαριστημένος από την εξέλιξη μέχρι τώρα.
• Για την αντιπολίτευση τι θα λέγατε; Ο κ. Φ.Χατζηδιάκος λέει ότι σας είχε δώσει ‘περίοδο χάριτος’ η οποία όμως, έληξε.
Ο κ. Χατζηδιάκος δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι έχασε. Να κοιτάξει ο ίδιος τι άφησε πίσω του. Εμείς δεν θέλουμε καμία ‘περίοδο χάριτος’. Για ό,τι βρήκαμε και παραλάβαμε, ενημερώσαμε τον Ροδιακό λαό για να γνωρίζει πώς είναι η κατάσταση. Εάν αποδεχόμασταν όλα αυτά που βρήκαμε, χωρίς να μιλήσουμε, θα ήταν σαν να αποδεχόμασταν ό,τι έγινε στο παρελθόν και θα ήμασταν συνυπεύθυνοι. Επιπλέον υπάρχουν και πολλά χρονίζοντα προβλήματα, που συσσωρεύτηκαν και τώρα ζητούν λύσεις. Δεν θέλω να επιρρίψω ευθύνες σε όλους τους προηγούμενους αλλά ο Ροδιακός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια και δεν θα αφήσουμε τίποτε εν κρυπτώ.
• Κατηγορηθήκατε όμως από την αντιπολίτευση που εκτόξευσε δριμεία επίθεση εναντίον σας και του κ. δημάρχου, για την συνεδρίαση ‘διά περιφοράς’ και όχι με τηλεδιάσκεψη. Πώς το σχολιάζετε;
Θα σας αποκαλύψω ακριβώς τι έγινε. Δεν βγήκαμε να μιλήσουμε με ανακοινώσεις κ.λπ. γιατί δεν μ’ αρέσει η φτηνή αντιπολίτευση. Βρισκόμαστε εν μέσω αυτής της κρίσης του κορωνοϊού και θελήσαμε να ακολουθήσουμε το γράμμα του νόμου. Κάναμε μία συνεδρίαση διά περιφοράς. Μας ζητήθηκε από την αντιπολίτευση να συνεδριάσουμε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ήρθα σε επαφή με τους συμβούλους και ζήτησα να μου πουν ποιοι έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν απάντησαν όλοι θετικά. Δεν υπήρχε σαφής εικόνα γι αυτό προχωρήσαμε στη συνεδρίαση διά περιφοράς. Ούτως ή άλλως δεν θα γίνεται ες αεί με αυτό τον τρόπο.
Εντωμεταξύ, ο κ. Δημήτρης Κρητικός (σε συνεννόηση με τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο), μου ζήτησε να κανονίσω μια συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη για να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πράγματι, ρώτησα τον δήμαρχο, ο οποίος μου είπε να κανονίσω αυτή την συνάντηση. Τους είπα ότι θα γίνει όποτε μπορούν κι εκείνοι σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα τους βόλευε όλους. Κι ενώ κανονίστηκε η συνάντηση με τον δήμαρχο για να συζητήσουν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης μια σειρά από θέματα που ήθελαν να θίξουν, βγήκαν ξαφνικά με μια επιστολή όπου εξέφραζαν την δυσαρέσκειά τους κ.λπ. Αν κάποιος νοιάζεται για τον τόπο του, το δείχνει εμπράκτως. Απευθύνθηκαν σ’ εμένα ως πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και μου ζήτησαν να κανονίσω μία συνάντηση. Το έκανα. Είναι απαράδεκτο να βγαίνει ο κ. Χατζηδιάκος και να λέει ότι δεν προηγήθηκε συνάντηση. Προσωπικά, ό,τι μου ζήτησαν, το έπραξα και το κανόνισα. Είχε οριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία –με δική τους επιλογή. Γιατί αρνήθηκαν; Γιατί λένε ψέματα; Η αλληλογραφία υπάρχει και μπορώ να την δώσω στην δημοσιότητα. Ειλικρινά σας το λέω, θα είμαι πολύ αυστηρός από τώρα και στο εξής. Άλλωστε οφείλουν να συμμετέχουν σε μια συζήτηση με τον δήμαρχο ως επικεφαλής των παρατάξεών τους. Δεν μπορούν δηλαδή, πέντε άνθρωποι να συνεννοηθούν; Δεν το καταλαβαίνω, ειλικρινά. Το θεωρώ, φτηνή αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Όφειλαν να έρθουν. Δεν θα επιτρέψω να επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές. Έπρεπε να κρατήσουν τον λόγο τους.
• Ξεκινήσατε πάντως με δυσκολίες ως δημοτική αρχή. Η αναστάτωση στον τουρισμό, η κρίση του κορωνοϊού. Είστε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής;
Κοιτάξτε, αλλιώς σχεδιάζεις και αλλιώς έρχονται οι συγκυρίες. Δεν πηγαίνουν όλα όπως θέλαμε. Ξεκίνησε η αναστάτωση με την Thomas Cook που σήμανε πολύ κακά μαντάτα για τον τουρισμό από τον οποίο εξαρτάται το νησί μας και ήρθε εντελώς ξαφνικά, η κρίση του κορωνοϊού. Γι αυτό λέμε ότι είναι μια πολύ επιβαρυμένη χρονιά και θα κινηθούμε αναλόγως. Η Ρόδος έχει πολλά προβλήματα και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έναρξη της σεζόν. Προτεραιότητα τώρα είναι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να έρθουν οι τουρίστες για να ξεκινήσει η αγορά. Γι αυτό προχωρήσαμε και στο νέο καταστατικό του ΠΡΟΤΟΥΡ για να λειτουργήσουμε καλύτερα και ως προορισμός. Τα παρακολουθούμε και ελπίζουμε φέτος να είναι μια καλή σεζόν, αφού η οικονομία του νησιού εξαρτάται από τον τουρισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου