Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται φοροτεχνικοί και λογιστές και στη Ρόδο, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να εφευρίσκουν… τρόπους για να ελαφρύνουν τους πελάτες τους από τα φορολογικά βάρη των τελευταίων ετών, τα οποία έχουν συσσωρευτεί δυσχεραίνοντας την ήδη προβληματική οικονομική κατάσταση.
Όπως λένε φοροτεχνικοί στη «δ», το μπάχαλο που άφησε πίσω της στον τομέα αυτόν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να επανορθωθεί, καθώς η εξομάλυνση στη λειτουργία της αγοράς, δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Τα μέτρα πάνω στα μέτρα και τα λάθη πάνω στα λάθη, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό καθεστώς για τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που αναστενάζουν για να τα φέρουν βόλτα.
Τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση, αποτελούν μια μικρή «ανάσα» ωστόσο, για να λειτουργήσουν σε πραγματικό χρόνο και να αποτυπωθούν στην οικονομία, θα απαιτηθεί χρόνος, αφού ακόμα η αγορά πληρώνει τα… σπασμένα των προηγούμενων ετών.
Η οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών, χτύπησε αλύπητα τα μικρά καταστήματα, πολλά από τα οποία δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν μέσα στο σκληρό φορολογικό περιβάλλον. Μια βόλτα στις συνοικίες της πόλης της Ρόδου, καταδεικνύει ότι το ληστρικό φορολογικό περιβάλλον εξόντωσε τις μικρές επιχειρήσεις.
Το καλάθι της νοικοκυράς, όλο και συρρικνώνεται, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και το μόνο που τραβά την ανηφόρα είναι οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.
Πλέον, ως μόνη διέξοδος φαντάζει η φοροδιαφυγή σε κάθε επίπεδο. Καταστηματάρχες και καταναλωτές επιδίδονται σε παζάρια, για την μη έκδοση αποδείξεων με σκοπό να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές. Οι προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο και οι καταναλωτές προκειμένου να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές, ζητούν να μην εκδοθεί απόδειξη.
Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο αφού είναι ο μόνος τρόπος για τους καταστηματάρχες να «ελαφρύνουν» τα φορολογικά βάρη που έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους.
Στο ταμείο, μικρών και κυρίως συνοικιακών καταστημάτων, ο καταναλωτής ενημερώνεται για τις τιμές που ισχύουν με και χωρίς απόδειξη και καλείται να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο που θα πληρώσει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αν δεν ζητήσει απόδειξη δεν την παίρνει, πληρώνοντας όμως ολόκληρο το ποσό επιβαρυμένο με τον ΦΠΑ που σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καταστηματάρχης δεν θα το αποδώσει στο κράτος.
Υπάρχουν ωστόσο και οι καταναλωτές, που παίρνουν από μόνοι τους την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν τα παζάρια με τους καταστηματάρχες, για να πάρουν τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές χωρίς την έκδοση απόδειξης ή με απόδειξη στην οποία αναγράφεται ένα ενδεικτικό ποσό.
Επαγγελματίες και καταναλωτές της Ρόδου, έχουν ξεκινήσει τα «αλισβερίσια» σε αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, με στόχο και οι δύο πλευρές να βγουν κερδισμένες· Ο επαγγελματίας να γλιτώσει τον ΦΠΑ, ή έστω ένα μέρος του, και ο καταναλωτής να πληρώσει λιγότερα χρήματα από την αρχική τιμή.
Στη Ρόδο, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα, έχει στηθεί ένα πάρτι φοροδιαφυγής, από άκρη σε άκρη του νησιού. Νομοταγείς, είναι πλέον μόνον όσοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, κυρίως οι αλυσίδες και τα μεγάλα καταστήματα. Οι υπόλοιποι ακολουθούν τη ρήση… ο σώζων εαυτόν σωθήτω!
Η φοροδιαφυγή συναντάται παντού από καφενεία και καφετέριες, μέχρι κομμωτήρια, συνεργεία οχημάτων, καταστήματα ρούχων και υποδημάτων ενώ στο «παιχνίδι» έχουν μπει και ελεύθεροι επαγγελματίες, λογιστές και φοροτεχνικοί, τεχνίτριες νυχιών, κομμωτές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί αυτοκινήτων, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές, επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής και μία σειρά από άλλα επαγγέλματα που έχει «αλώσει» η αύξηση του ΦΠΑ.
Η φορομπηχτική μανία της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν άφησε περιθώρια στους επαγγελματίες να παραμείνουν νομοταγείς, καθώς τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης αφενός και αφετέρου ο καταναλωτής, προσπαθεί να γλιτώσει χρήματα απ΄όπου και όσο μπορεί.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έχει εκτοξεύσει στα ύψη την φοροδιαφυγή, λένε παράγοντες της αγοράς στη «δ», επιφέροντας τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Την ίδια ώρα, επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα καταστήματά τους αλλά και πολίτες που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους, δραστηριοποιούνται σε σπίτια όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε πολλά χωριά της Ρόδου όπου πωλούνται προϊόντα και υπηρεσίες κάθε είδους, χωρίς αποδείξεις!
Οι πωλήσεις από σπίτι σε σπίτι προσλαμβάνουν εντυπωσιακές διαστάσεις και στο νησί μας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα και πληρώνουν ΦΠΑ και βεβαίως επιβαρύνονται με όλα τα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης, που χρόνο με το χρόνο αυξάνονται.
Η φοροδιαφυγή στις περιπτώσεις αυτές είναι ανυπολόγιστη, τα έσοδα που χάνει το κράτος είναι τεράστια ενώ η ζημιά που γίνεται στους επαγγελματίες είναι μεγάλη καθώς το δέλεαρ των χαμηλών τιμών είναι ισχυρότερο του γεγονότος πως ο καταναλωτής δεν θα πάρει απόδειξη.
Οι ελεγκτές πάντως, «σαρώνουν» το νησί της Ρόδου με έμφαση στις τουριστικές περιοχές και οι έλεγχοι είναι σχεδόν καθημερινοί.
Η έμφαση των ελέγχων στρέφεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές, προκαλώντας την αντίδραση των επιχειρηματιών και καταστηματαρχών του κλάδου που έχουν μπει στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την ίδια ώρα που -όπως υποστηρίζουν –κάτω από τη μύτη τους, γίνεται «πάρτι φοροδιαφυγής».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ