Ρεπορτάζ

O A. Μαρίνος για Α’ ΕΛΜΕ και περιστατικά βίας στα σχολεία

«Τα περιστατικά βίας κατά καθηγητών δεν είναι καινούργια υπόθεση!» υπογραμμίζει με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος, αναφορικά με το περιστατικό τραμπουκισμού μαθητή του ΕΠΑΛ σε βάρος καθηγήτριας, που είδε το φως της δημοσιότητας (αν και ήταν περσινό).
Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε σχολεία της περιοχής μας, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις ή δημοσιότητα: «Μην σας ξαφνιάζουν αυτές οι εικόνες! Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν και πριν από 20 χρόνια ενώ σε πάρα πολλά σχολεία, σημειώνονται και σε καθημερινή βάση. Δεν είναι όμως σωστό, να ‘στοχοποιούνται’ αυτά τα σχολεία και να υποβαθμίζονται. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του καθηγητή έχει σημαντικά προβλήματα. Έχει πολλές ευθύνες και πρέπει να μπορέσει να ερευνήσει τα προβλήματα που έχουν οι μαθητές. Το σχολείο, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνία. Το νομοθετικό πλαίσιο του πρώην υπουργού κ. Γαβρόγλου, είναι… τραγικό. Το ό,τι ο μαθητής αποβλήθηκε μία μέρα από το σχολείο, αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξουν άλλες διαδικασίες ώστε να εντοπιστούν τα πραγματικά προβλήματα που έχει το κάθε παιδί το οποίο σημειώνει παραβατική συμπεριφορά. Δηλαδή, εάν οι γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον ενός παιδιού, που έχει τέτοια προβλήματα, δεν δείχνει ενδιαφέρον, θα πρέπει το σχολείο να έχει την δυνατότητα να παρέμβει και να απευθύνεται σε κοινωνικές δομές ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά –και κατ’ επέκταση η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ
Α’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Ο κ. Μαρίνος που βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη θητεία στο ‘τιμόνι’ της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, μίλησε και για τα προβλήματα στην εκπαίδευση, τους στόχους και τις προτεραιότητες: «Οι στόχοι και οι προτεραιότητές μας είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Αφενός, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις εκπαιδευτικών, αποτελούν ένα θετικό βήμα για τα σχολεία μας –ειδικά στα Δωδεκάνησα, όπου αντιμετωπίζουν το σημαντικότερο πρόβλημα με κενά, κάθε χρόνο, από την στιγμή που λόγω των απομακρυσμένων νησιών, οι εκπαιδευτικοί δεν τα προτιμούν. Δηλαδή, παρά το γεγονός πως έγιναν 37.00 προσλήψεις, τα κενά παρέμειναν. Η Α’ ΕΛΜΕ ζήτησε από τους δημάρχους των νησιών να συνδράμουν όσο μπορούν για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον, στέγη στους καθηγητές που καλούνται να υπηρετήσουν την νησιωτικότητα. Υπάρχει μια καλή σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην Ρόδο, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους αντιδημάρχους κ.κ. Στράτο Καρίκη και Γιάννη Καμπούρη, για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα φλέγοντα αυτά ζητήματα. Βέβαια, υπάρχουν επιμέρους ζητήματα, θεσμικής φύσεως που χρήζουν παρεμβάσεων», όπως ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι οι καθηγητές ζητούν την ολοκλήρωση των μελετών για τα σχολεία, την καταγραφή τους για να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην κάθε περίπτωση και φυσικά, διορισμούς.
«Ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολλά χρόνια και επανέρχεται συνεχώς, διότι αφορά στην ασφάλεια των μαθητών, είναι τα αλεξικέραυνα στα σχολικά κτήρια. επίσης, απαιτείται να γίνουν έρευνες για την αντισεισμική θωράκιση. Στα θέματα των σχολικών κτηρίων η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει διαθέσει τεράστια ποσά στους δήμους. Όμως ένας πολύ μεγάλος αριθμός, δεν έχει απορροφηθεί από τους δήμους για διάφορους λόγους –κυρίως λόγω έλλειψης τεχνικών υπηρεσιών. Θα έλεγα ότι τα κονδύλια αυτά ήταν πρωτόγνωρα για την περιοχή μας αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ωστόσο, δεν έχουν απορροφηθεί τα κονδύλια και η γραφειοκρατία θέτει συνεχώς εμπόδια με συνέπεια να σημειώνονται καθυστερήσεις. Ο Δήμος Ρόδου, έχει θέσει προτεραιότητες για να απεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες Ελπίζουμε να βρεθούν λύσεις, άμεσα διότι τα σχολεία μας έχουν σοβαρά προβλήματα, που χρονίζουν».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου