Ρεπορτάζ

Αναστολή της δημοπρασίας για τη μίσθωση του δημοτικού ξενώνα Σύμης «ΝΗΡΕΥΣ» αιτήθηκε εταιρεία

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προσέφυγε χθες η εταιρεία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΗ ΑΕ» κατά του Δήμου Σύμης αιτούμενη να υποχρεωθεί η δημοτική αρχή να παραλείπει κάθε ενέργεια παρεμπόδισης της χρήσης του δημοτικού ξενώνα Σύμης «ΝΗΡΕΥΣ» εκ μέρους της, κάθε νομική και υλική πράξη μεταβολής της νομικής και πραγματικής κατάστασης του ακινήτου και κάθε ενέργεια εκτέλεσης της υπ’ αριθ. 140/15.01.2020 προκήρυξης δημοπρασίας μέχρι την έκδοση τελεσιδίκων αποφάσεων επί αγωγής της εταιρείας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών), ανακοπής της προς ακύρωση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής και αγωγής της.
Σήμερα θα συζητηθεί εξάλλου αίτημα της εταιρείας για την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα αναστέλλεται προσωρινά η διαδικασία συνέχισης και ολοκλήρωσης της δημοπρασίας που προκηρύχθηκε για την 07.02.2020 από τον Δήμο Σύμης για την εκμίσθωση του επίμαχου ακινήτου.
Θυμίζουμε ότι με προσωρινή διαταγή, που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, έγινε δεκτό το αίτημα της ξενοδοχειακής εταιρείας για την αναστολή εκτέλεσης του υπ’ αριθμ. 1/2020 πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής του δημάρχου Σύμης, από το γνωστό συγκρότημα “ΝΙΡΕΑΣ” στον Γιαλό.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Σύμης προχώρησε συγκεκριμένα στην αποβολή της εταιρείας από το ακίνητο του δημοτικού ξενώνα Σύμης υποστηρίζοντας ότι το κατέχει αυθαίρετα από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και σήμερα.
Με το ίδιο πρωτόκολλο η ξενοδοχειακή εταιρεία υποχρεούται να απομακρύνει με δικές της δαπάνες τυχόν αυθαίρετες κατασκευές.
Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία δυνάμει του από 24 Φεβρουαρίου 1994 ιδιωτικού συμφωνητικού, ύστερα από φανερή πλειοδοτική δημοπρασία και με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου εκμίσθωσε, το δημοτικό ξενώνα Σύμης.
Πρόκειται για ένα ακίνητο σχεδόν εγκαταλελειμμένο κατά το χρόνο της δημοπράτησής του, που βρίσκεται στη θέση “Γιαλός” αποτελούμενο από ισόγειο εμβαδού 511,72 τ.μ., πρώτο όροφο εμβαδού 608,40 τ.μ. και δεύτερο όροφο εμβαδού 564,07 τ.μ., δυναμικότητας 70 κλινών, εστιατόριο εμβαδού 162,00 τ.μ., αναψυκτήριο 32,00, αυλή εμβαδού 400,00 τ.μ., στέρνα και περιβάλλοντα χώρο εμβαδού 186,50 τ.μ. και με όλα τα λοιπά συστατικά και παραρτήματα του.
Η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε εικοσαετής (20), ήτοι από 01.01.1994 έως 31.12.2014 και με αρχικό ετήσιο μίσθωμα 8.200.000 δρχ.
Για την αποκατάσταση του ακινήτου η εταιρεία δαπάνησε 120.000.000 δρχ.
Όπως διαπιστώθηκε αμέσως μετά τη σύναψη της μίσθωσης, η εκμισθώτρια διατηρούσε εκκρεμότητες και υποχρεώσεις προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, εξ αιτίας προηγούμενων αδιεκπεραίωτων εντάξεων αυτής στον αναπτυξιακό νόμο 1262/1982, με συνέπεια η μισθωτική υποχρέωσή της να μην τηρείται και η επιχείρηση ν’ αδυνατεί να ενταχθεί στο αναπτυξιακό επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα “INTERREG”, με απώλεια επιδοτήσεων από αναπτυξιακά προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης ξενοδοχειακής μονάδας.
Επίσης, η εκμισθώτρια ανέλαβε την υποχρέωση να παραχωρήσει στην εταιρεία την αποκλειστική χρήση υδατοδεξαμενής που βρίσκεται στην περιοχή “Ακτελερία” Σύμης για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του μισθίου ξενοδοχείου.
Πλην όμως η άνω υδατοδεξαμενή δεν της παραχωρήθηκε και η επιχείρηση υποχρεώθηκε να μισθώσει άλλη υδατοδεξαμενή την οποία αφού επισκεύασε χρησιμοποιεί καταβάλλοντος από το 1997 ετήσιο μίσθωμα 240.000 δρχ.
Το μίσθωμα ύστερα από διαδοχικές αναπροσαρμογές ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 65.373,17€ συμπεριλαμβανομένου και του χαρτοσήμου ετησίως.

Η μίσθωση παρατάθηκε μέχρι 31.12.2019, συνετάγη δε και το σχετικό επιβεβαιωτικό συμφωνητικό.
Ενώ η εταιρία συνέχιζε κανονικά τις εργασίες της και μάλιστα είχε ήδη συμβασιοποιήσει τις κρατήσεις για την επόμενη θερινή σαιζόν 2020, αιφνιδίως, ο Δήμος, με απόφαση της οικονομικής του Επιτροπής, αφενός μεν αποφάσισε ότι η μίσθωση δεν προστατεύεται, επειδή δήθεν δεν ισχύει το καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων σε όλη την Σύμη, ως κηρυχθείσα στο σύνολό της ως αρχαιολογικός χώρος και διατηρητέος οικισμός, αφετέρου, ότι πρόκειται να προβεί στην σύναψη μακροχρόνιας μίσθωσης με τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 192 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) δηλαδή είτε με μειωμένο μίσθωμα, για χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη, υπό τον όρο ότι ο μισθωτής θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος της δαπάνης ανακαίνισης ή ανακατασκευής του ακινήτου και θα προβεί σε τυχόν πρόσθετες παροχές, είτε με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την παρ. 17 του άρθρου 6 του ν. 2160/1993.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου