Ειδήσεις

«Πολιτική σταυροφορία» εναντίον του λαϊκισμού ξεκινά ο Μητσοτάκης

«Πολιτική Σταυροφορία» εναντίον του λαϊκισμού, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη ξεκίνησε, όσο φιλόδοξο σχέδιο και εάν είναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εμφανή στόχο να εμφανίσει πρωτίστως τον εαυτό του ως τον εγγυητή για τη μετάβαση στη μετά λαϊκισμό εποχή, όπως χαρακτηριστικά λέει. Σε αυτή την προσπάθεια η Νέα Δημοκρατία έχει κατά τον ίδιο κεντρικό ρόλο και γι’ αυτό και αξιοποιεί πλέον την κάθε ευκαιρία για να τονώσει το μήνυμα κατά του λαϊκισμού, όπως έγινε και με το αποτέλεσμα των Ισπανικών εκλογών.

«Οι Ισπανοί έδωσαν τη δικιά τους απάντηση στο λαϊκισμό. Στους δύσκολους καιρούς οι πολίτες αναζητούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα» τονίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης και στόχος του κόμματος είναι να αποκτήσει η Ν.Δ. δυναμική από τις Ισπανικές εκλογές, όπου κατά τη Συγγρού, καταγράφηκε η πρώτη ήττα των λαϊκιστών.

Είναι σαφές, από τις συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα της εγχώριας κεντροδεξιάς, ότι η νίκη του Λαϊκού Κόμματος και ειδικά η αύξηση, όχι τόσο των ποσοστών όσο των ψήφων (άνοδο περίπου 670.000 ψήφους) του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι και η μεγάλη πτώση των Podemos του Πάμπλο Ινγκλέσιας που απώλεσαν 1.200.000 ψήφους εκλαμβάνεται από τη Συγγρού ως ένα μεγάλο πλήγμα στην ευρωπαϊκή συμμαχία των λαϊκιστών, στην οποία εντάσσουν και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η Ν.Δ. μετά την…«παγωμάρα» από το Brexit και το φόβο τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην ίδια λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, αναθάρρησε με το αποτέλεσμα των Ισπανικών εκλογών. «Οι εκλογές στην Ισπανία είναι αφετηρία για τη μετά τον λαϊκισμό εποχή στην Ευρώπη» λένε στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος κινήθηκε σε αυτό το μοτίβο κατά την ομιλία του στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες το πρωί της Τετάρτης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης που εμφανίζεται από το Politico, ένας εκ των μεταρρυθμιστών πολιτικών της νέας εποχής που μάχεται τον λαϊκισμό, θεωρεί ότι οι εκλογές στην Ισπανία ήταν ένα θετικό μήνυμα, σε μία στιγμή που κατά τους συνεργάτες του, η ενωμένη Ευρώπη χρειαζόταν όσο ποτέ μία επιτυχία απέναντι στον λαϊκισμό.

Επί της ουσίας η Ν.Δ. αξιοποιεί τη νίκη του Μαριάνο Ραχόι που  αποτελεί απάντηση στο λαϊκισμό για να πλήξει τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στο επιχείρημα ότι «η καθαρή ήττα των Podemos δείχνει ότι οι πολίτες της Ευρώπης γυρίζουν την πλάτη σε όλους όσοι πολιτεύονται με ψεύτικες υποσχέσεις».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όπως φάνηκε και από όλες τις τελευταίες εμφανίσεις του δίνει ιδιαίτερη σημασία να κερδίσουν οι μεταρρυθμιστικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις τη συμμαχία των λαϊκιστών και δημαγωγών που εκφράζουν εθνικιστικές και λαϊκίστικες τάσεις σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε στις Βρυξέλλες, όπου είχε και επαφές με κεντρικούς παράγοντες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς,όπως με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Έντα Κένι, για την ανάγκη γενναίας αυτοκριτικής στην Ευρώπη και ενός νέου πολιτικού αφηγήματος, με το οποίο θα μπορέσει να επανασυνδέσει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την καθημερινή ζωή των πολιτών, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου προϋποθέσεις για να υπάρξει η μετάβαση στη «μετά τον λαϊκισμό εποχή».

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη 

Εξάλλου και το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι: «χρέος της ΝΔ να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη μετά-λαϊκισμό εποχή». Μάλιστα αυτό το δικαιολογεί λέγοντας ότι στην Ελλάδα «ζήσαμε πρώτοι, και από πρώτο χέρι, τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα ενός λαϊκίστικου αντιευρωπαϊκού μορφώματος που θρυμμάτισε την εύθραυστη σταθερότητα, που είχαμε πετύχει μέχρι τότε με κόπους και θυσίες, δίχασε και τραυμάτισε το κοινωνικό σώμα της πατρίδας μας και επέφερε στην εγχώρια οικονομία ένα δυνατό χτύπημα».  Για να δοθεί όμως καίριο κτύπημα στη συμμαχία των λαϊκιστών, ο Κυρ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν και κινήσεις από την πλευρά της Ε.Ε. και γι’ αυτό σε αυτή τη συγκυρία δίνει έμφαση στο σχέδιό του για 2% πρωτογενή πλεονάσματα και 4% ανάπτυξη και τονίζει την ανάγκη να αλλάξουν οι όροι και να χαλαρώσει το πρόγραμμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου