Ειδήσεις

Εκτεταμένοι έλεγχοι στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα

Πανέτοιμες είναι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το Πάσχα, από κάθε άποψη. Αυτό δήλωσαν χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Ηλίας Οικονομίδης.
Όπως ανακοίνωσαν σχετικά, με αφορμή τις εορτές του Πάσχα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΝΑΙ είναι ιδιαίτερα επιφορτισμένη στο να διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας με στόχο την προστασία των καταναλωτών και προπάντων, της δημόσιας υγείας.
«Η υποστελέχωση που συνεχίζεται στις υπηρεσίες μας, δεν μπορεί να σταματήσει τις προσπάθειές μας. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες» είπε ο κ. Ζαννετίδης.
Ήδη ξεκίνησαν οι μεταφορές ζώντων ζώων σε άλλα σημεία της χώρας, ενώ τα σφαγεία θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από σήμερα, κανονικά, στην περιοχή μας και κάλεσε τους καταναλωτές «να προτιμήσουν τα δωδεκανησιακά προϊόντα μας».
Οικονομίδης: «Προσοχή στις σφραγίδες!»
Ο κ. Οικονομίδης, επέστησε την προσοχή των καταναλωτών στις «σφραγίδες» που φέρουν τα σφάγια καθώς δημιουργήθηκαν προβλήματα πρόσφατα με την προσπάθεια αλλαγής στο… χρώμα!
Ως προς την στελέχωση, είπε ότι «δυστυχώς, έχουμε περισσότερα….σφαγεία από κτηνιάτρους! Η ΠΝΑΙ τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι κτηνίατροι για να διενεργήσουν ελέγχους στην αγορά γενικότερα (κρέατα, πουλερικά, αβγά, ψάρια, προϊόντα ζωικής προέλευσης κ.λπ.)
Ένα ζώο που σφάζεται σε ένα σφαγείο, έχει ελεγχθεί και στον στάβλο. Δηλαδή, γνωρίζει κάθε κτηνοτρόφος την υγειονομική κατάσταση των ζώων που διαθέτει κι έτσι γνωρίζουμε τι συμβαίνει αφού έχουν προηγηθεί αιμοληψίες, εμβολιασμοί, και ό,τι απαιτείται. Είναι ένας παραπάνω λόγος να προτιμούμε τα ζώα με σφραγίδες καταλληλότητας. Ωστόσο, πρέπει να εξετάζουμε τις σφραγίδες: πριν από 10 μέρες, ήρθε μια εγκύκλιος που έλεγε ότι η σφραγίδα με την λέξη‘Ελλάς’ που πιστοποιεί ότι το κρέας είναι ελληνικό, θα άλλαζε από μπλε σε κόκκινο. Αυτό δημιουργούσε πολλά προβλήματα στον καταναλωτή. Τελικά, κατέληξαν στο μπλε. Όσον αφορά τα άλλα κρέατα, όσα έχουν κόκκινες σφραγίδες είναι από άλλες χώρες της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών. Μπλε σφραγίδα μπορεί να έχουμε και από άλλες χώρες όπως Ρουμανία, Σκόπια κ.λπ. αλλά δεν θα υπάρχει η ένδειξη ‘Ελλάς’. Γι αυτό να είμαστε προσεκτικοί».
Οι υποχρεωτικές σφραγίδες είναι δύο πλέον: α) αυτή που φέρει τον κωδικό του σφαγείου (οβάλ) και β) αυτή που λέει «Ελλάς» ενώ πρέπει να αναγράφεται και ο τόπος (π.χ. Ερίφιον – Ρόδος, ή Αμνός – Ρόδος)»
Όσον αφορά την παραγωγή, ο κ. Οικονομίδης είπε ότι δεν επαρκεί για τα νησιά, αφού μόνον η Ρόδος θα παράξει μόλις 7.000 σφάγια ενώ η Κάλυμνος 3.000 περίπου –γι αυτό και θα γίνουν φέτος πολλές εισαγωγές.
Να σημειωθεί ακόμη ότι θα γίνουν έλεγχοι σε όλα τα νησιά όπου υπάρχουν σφαγεία ενώ αναμένεται να χορηγηθεί από τον Δήμο Ρόδου στο Φυτώριο, και το σφαγείο της Έμπωνας.
Ο κ. Ζαννετίδης πρόσθεσε ότι όλα τα σφαγεία λειτουργούν επαρκώς, είναι αδειοδοτημένα και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου