Ρεπορτάζ

Σφοδρή αντιδικία δύο ξενοδοχειακών εταιρειών για την τύχη ξενοδοχείου στην Ιαλυσό

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου που εκδόθηκε χθες με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, απορρίφθηκε ελλείψει κατεπείγοντος η αίτηση ξενοδοχειακής εταιρείας της Αυστρίας κατά ανώνυμης εταιρείας, που λειτουργούσε ξενοδοχειακή μονάδα στην Ιαλυσό, για να της χορηγηθεί άδεια καταμέτρησης των εγκαταστάσεών του, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη πολεοδομικών παραβάσεων, ελαττωμάτων στον φέροντα οργανισμό των κτηρίων, τεχνικών προβλημάτων στις πάγιες μηχανολογικές εγκαταστάσεις του αλλά και για να προβεί σε υποβολή φορολογικών δηλώσεων ως ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου.
Η συγκεκριμένη αίτηση αποτελεί συνέχεια μιας σφοδρής αντιδικίας, που απασχόλησε από το έτος 2017 την επικαιρότητα.
Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, απορρίφθηκε το 2018 η αγωγή ανώνυμης εταιρείας, για την ακύρωση σύμβασης χρονομεριστικής μίσθωσης του ξενοδοχείου στην εταιρεία, που εδρεύει στην Αυστρία, που φέρεται πλέον ως ιδιοκτήτρια. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2018 το ίδιο δικαστήριο είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση, που υπέβαλε με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, η ίδια ανώνυμη εταιρεία, για την μεταρρύθμιση απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία της επετράπη η λειτουργία ξενοδοχείου σε καθεστώς μεσεγγύησης. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την υπ’ αρίθμ. 30/2018 απόφασή του, που εκδόθηκε με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, είχε αποφασίσει, την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου σε καθεστώς μεσεγγύησης, που θα ισχύσει μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί διεκδικητικής αγωγής που άσκησε η εταιρεία προς το Πολυμελές Πρωτοδικείου Ρόδου κατά της αλλοδαπής εταιρείας.
Ορίστηκε μεσεγγυούχος του ακινήτου μετά του επ’ αυτού ξενοδοχείου η ξενοδοχειακή εταιρεία και επιτρέπει σ’ αυτήν την λειτουργία του υπό την εποπτεία για λογαριασμό της Αυστριακής εταιρείας της ελεγκτικής εταιρείας Deloitte και περαιτέρω υπό τον όρο της παροχής εγγυητικής επιστολής αξιόχρεης τράπεζας για το ποσό των 2 εκατ. ευρώ υπέρ της Αυστριακής εταιρείας και κατάθεση αυτής στο δικαστήριο σε διάστημα 40 ημερών.
Η ανώνυμη εταιρεία ζήτησε να διαταχθεί η μεταρρύθμιση της υπ’ αριθ. 30/2018 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου ώστε να αντικατασταθεί ο όρος της παροχής εγγυητικής επιστολής αξιόχρεης Τράπεζας ποσού 2.000.000 € από καταβολή μηνιαίων δόσεων ύψους 75.000 € μηνιαίως έναντι της οφειλής προς την αντίδικο. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε πράγματι μεταρρύθμισε την ως άνω απόφαση και αντικατέστησε την υποχρέωση καταβολής ως εγγύησης των 2 εκατ. ευρώ με μηνιαίες δόσεις των 50.000 ευρώ, που θα ξεκινήσουν από την 1η Μαρτίου 2018, μέχρι την έκδοση της απόφασης.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» η ξενοδοχειακή εταιρεία διατείνεται ότι είχε δανειοδοτηθεί από την εταιρεία της Αυστρίας το έτος 2008 με το ποσό των 13.000.000 €.
Η τελευταία ισχυρίζεται ότι απέκτησε λόγω πωλήσεως την κυριότητα των γηπέδων, επί των οποίων έχει ανεγερθεί και λειτουργεί το ξενοδοχείο μαζί με όλες τις κτιριακές του εγκαταστάσεις.
Το ποσό της δανειοδοτήσεως φέρεται σε συμβόλαιο ως τίμημα πωλήσεως του ξενοδοχείου, αν και στο ίδιο συμβόλαιο βεβαιώνεται, ότι η αντικειμενική αξία του «πωληθέντος» ξενοδοχείου ανέρχεται στο ποσό των 24.047.871,76 €, ενώ η εμπορική του αξία, τότε μεν ανήρχετο στο ποσό των 50.000.000 €, σήμερα δε, μετά την μεγάλη οικονομική κρίση, εξειδικευμένη διεθνής εταιρεία εκτιμητών έχει εκτιμήσει την αξία του στο ποσό των 38.600.000 €.
Την ίδια ημέρα που συνετάγη και υπεγράφη το συμβόλαιο για τη μεταβίβαση της κυριότητας του ξενοδοχείου, ήτοι την 1.12.2009, συνετάγη και υπεγράφη και συμβόλαιο μίσθωσης, βάσει του οποίου η αυστριακή εταιρεία μίσθωσε στην ξενοδοχειακή εταιρεία το δικό της ακίνητο για διάρκεια 240 μηνών έναντι μηνιαίου «μισθώματος» 78.245,50 €, αφού, όπως υποστηρίζεται στην αίτηση, οι οφειλόμενες δανειακές δόσεις βαφτίστηκαν ως «μισθώματα». Σημειώνει δε ότι ο κινητός εξοπλισμός του ξενοδοχείου (έπιπλα, συσκευές, μηχανήματα, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ), παρέμεινε και εξακολουθεί να ευρίσκεται εξ ολοκλήρου στην κυριότητα της ξενοδοχειακής εταιρείας. Η ξενοδοχειακή εταιρεία είχε ασκήσει την 3η Απριλίου 2017 διεκδικητική αγωγή με αίτημα την αναγνώριση της κυριότητάς της στο ακίνητο και την απόδοση της νομής του. Η αγωγή πλέον αυτή έχει απορριφθεί. Η ξενοδοχειακή εταιρεία διατείνεται ότι η συμπεριφορά της αυστριακής εταιρείας «είναι κακόπιστη και αρπακτική και μοναδικό σκοπό έχει κυριολεκτικά “να φάει“ το ξενοδοχείο υπερπολλαπλασίας αξίας των ανεξόφλητων σήμερα ληξιπρόθεσμων δανειακών δόσεων συνολικού ποσού περίπου 2.000.000 €.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου