ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπό κατάρρευση τα οικονομικά των ΟΤΑ-Αλλαγές στον «Καλλικράτη»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
καλλικράτης

Σε επι­χεί­ρη­ση κα­τευ­να­σμού των αντι­δρά­σε­ων για την πο­λι­τι­κή λι­τό­τη­τας που ακο­λου­θεί ανα­φο­ρι­κά και με την Το­πι­κή Αυ­το­διοί­κη­ση προ­χω­ρά η κυ­βέρ­νη­ση, με ανά­δει­ξη της αξίας του δια­λό­γου, αλλά και με δια­βε­βαιώ­σεις για πο­σο­τι­κή βελ­τί­ω­ση, έστω και μικρή, των πόρων που θα δια­θέ­σει το κρά­τος την επό­με­νη χρο­νιά.

Όμως η δυ­σχε­ρής οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση στους δή­μους «ρο­κα­νί­ζει» μέρα με τη μέρα την κυ­βερ­νη­τι­κή προ­σπά­θεια να εξα­σφα­λί­σει συ­ναι­νε­τι­κό κλίμα.

Οι ΟΤΑ βρί­σκο­νται σε ανα­βρα­σμό καθώς υπό συν­θή­κες οι­κο­νο­μι­κής ασφυ­ξί­ας διεκ­δι­κούν την προ­στα­σία της λει­τουρ­γί­ας τους, την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των πο­λι­τών και ιδιαί­τε­ρα την κοι­νω­νι­κή στή­ρι­ξη των πιο αδύ­να­μων. Αιω­ρεί­ται σαν προει­δο­ποί­η­ση ότι θα ξε­κι­νή­σουν δυ­να­μι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις αν ο διά­λο­γος με την κυ­βέρ­νη­ση δεν δώσει χει­ρο­πια­στά απο­τε­λέ­σμα­τα στα αι­τή­μα­τά τους.

Ήδη 23 συ­γκε­κρι­μέ­να οι­κο­νο­μι­κά, καθώς και άλλα 16 θε­σμι­κά αι­τή­μα­τα τέ­θη­καν στην προ­με­τω­πί­δα της διεκ­δί­κη­σης των ΟΤΑ α’ βαθ­μού. Πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στο κεί­με­νο που ψη­φί­στη­κε από τη γε­νι­κή συ­νέ­λευ­ση της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ένω­σης Δήμων Ατ­τι­κής (ΠΕΔΑ), κατά τη διάρ­κεια της έκτα­κτης συ­νε­δρί­α­σής της την Πέμ­πτη με θέμα με τα οι­κο­νο­μι­κά των δήμων.

Εχουν λαμ­βά­νειν 323 εκατ. ευρώ

Πά­ντως, σε 323.000.000 ευρώ ανέρ­χο­νται ως το τέλος του χρό­νου οι υπο­χρε­ώ­σεις του κρά­τους προς την Το­πι­κή Αυ­το­διοί­κη­ση, πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του ποσού για τα πα­ρα­κρα­τη­θέ­ντα των δήμων. Πρό­κει­ται για ποσό το οποίο η κυ­βέρ­νη­ση δια­βε­βαιώ­νει ότι θα κα­λυ­φθεί κα­νο­νι­κά φέτος.

Πα­ράλ­λη­λα, η πο­λι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών ανα­κοι­νώ­νει ότι μετά τις -επί πε­ντα­ε­τία- απα­νω­τές μειώ­σεις των κρα­τι­κών πόρων προς τους ΟΤΑ, το 2016 δεν προ­βλέ­πε­ται πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση, αλλά αντι­θέ­τως μικρή αύ­ξη­ση. Επί­σης, με την κα­τά­θε­ση νο­μο­σχε­δί­ων τα οποία έρ­χο­νται για να λύ­σουν θε­σμι­κά ζη­τή­μα­τα του χώρου της Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης και δυ­σλει­τουρ­γί­ες που έχουν δια­πι­στω­θεί, η κυ­βέρ­νη­ση απε­νερ­γο­ποιεί σε κά­ποιο βαθμό αντι­δρά­σεις για το μικρό οι­κο­νο­μι­κό κα­λά­θι που κρατά για την το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση.

Κυ­βερ­νη­τι­κές υπο­σχέ­σεις

Είναι εμ­φα­νής η προ­σπά­θεια της κυ­βέρ­νη­σης να δώσει το σήμα της συ­νεν­νό­η­σης και πα­ράλ­λη­λα να απο­σπά­σει κατά το δυ­να­τόν την κα­τα­νό­η­ση των δήμων για τα όρια των δυ­να­το­τή­των του κρα­τι­κού κορ­βα­νά με δε­δο­μέ­νη τη δη­μο­σιο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση.

Κατά την ομι­λία του στην έκτα­κτη γε­νι­κή συ­νέ­λευ­ση της ΠΕΔΑ ο υφυ­πουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών και Διοι­κη­τι­κής Ανα­συ­γκρό­τη­σης Γιάν­νης Μπα­λά­φας δια­βε­βαί­ω­σε ότι οι υπο­χρε­ώ­σεις του κρά­τους προς τους ΟΤΑ θα κα­λυ­φθούν κα­νο­νι­κά φέτος και τό­νι­σε ότι «έως το τέλος του χρό­νου δεν θα υπάρ­ξει πρό­βλη­μα στην ολο­κλή­ρω­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού».

Διευ­κρί­νι­σε, μά­λι­στα, ότι μέχρι τον μήνα Νο­έμ­βριο η κα­τα­βο­λή των Κε­ντρι­κών Αυ­το­τε­λών Πόρων υλο­ποιεί­ται όπως ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη και, με βάση τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου, «έχουν κα­τα­βλη­θεί 40 εκατ. ευρώ πα­ρα­πά­νω από όσα είχαν προ­βλε­φθεί».

Αν και δεν απέ­φυ­γε να ανα­γνω­ρί­σει ότι οι πόροι της Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης έχουν μειω­θεί πολύ αυτά τα χρό­νια, επε­σή­μα­νε ότι στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2016 «δεν προ­βλέ­πε­ται πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση, το αντί­θε­το μά­λι­στα, ορια­κή αύ­ξη­ση πε­ρί­που στο ποσό των 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015».

Αλ­λα­γές στον «Καλ­λι­κρά­τη»

Ο κ. Μπα­λά­φας προ­α­νήγ­γει­λε τη δρο­μο­λό­γη­ση αλ­λα­γών στον τρόπο λει­τουρ­γί­ας των δήμων. Μά­λι­στα, ανέ­φε­ρε ότι θα είναι ση­μα­ντι­κό βήμα για την το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση και η ανα­θε­ώ­ρη­ση και επα­να­θε­σμο­ποί­η­ση του «Καλ­λι­κρά­τη», μια δια­δι­κα­σία που, όπως ση­μεί­ω­σε, «προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να αρ­χί­σει πολύ σύ­ντο­μα».

Επί­σης, ανέ­φε­ρε ότι η κυ­βέρ­νη­ση είναι αντί­θε­τη «σε όποια απο­δυ­νά­μω­ση του θε­σμού της Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης και σε όποια σχέ­δια ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων που αφο­ρούν είτε αρ­μο­διό­τη­τες είτε λει­τουρ­γί­ες των δήμων».

Στο μι­κρο­σκό­πιο τα οι­κο­νο­μι­κά των δήμων

Η ισόρ­ρο­πη λει­τουρ­γία των δήμων, ως προς την οι­κο­νο­μι­κή τους δια­χεί­ρι­ση, τέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο της πα­ρέμ­βα­σης του κ. Μπα­λά­φα, ο οποί­ος κρί­νει θε­τι­κή την από­φα­ση για τη με­τε­ξέ­λι­ξη του «Πα­ρα­τη­ρη­τη­ρί­ου» σε «Επι­τρο­πή οι­κο­νο­μι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης ΟΤΑ». Θε­ω­ρεί ότι η νέα δομή θα βοηθά πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά τους δή­μους.

Μά­λι­στα έφερε ως πα­ρά­δειγ­μα ότι στις αρχές του 2015 οι δήμοι οι οποί­οι ήταν «στο κόκ­κι­νο», με αδυ­να­μία ισο­σκέ­λι­σης προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, ήταν 15 και μειώ­θη­καν στους τρεις στις 31.10.2015.

Σή­με­ρα το πρό­βλη­μα εξα­κο­λου­θεί να εντο­πί­ζε­ται, όπως διευ­κρί­νι­σε, «σε μόλις δύο, δε­δο­μέ­νου ότι ο δήμος Σα­λα­μί­νας με την προ­σφυ­γή του σε συν­δυα­σμό με τις υφι­στά­με­νες δια­τά­ξεις και κα­τό­πιν της υπα­γω­γής του στο πρό­γραμ­μα εξυ­γί­αν­σης δια­θέ­τει πλέον επι­κυ­ρω­μέ­νο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό οι­κο­νο­μι­κού έτους 2015. Οι ενα­πο­μεί­να­ντες χωρίς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό δήμοι είναι οι δήμοι Φαι­στού και Γόρ­τυ­νας».

Από­φα­ση για τη μι­σθο­δο­σία στις Πε­ρι­φέ­ρειες

Την ίδια ώρα, η πο­λι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου έχει στραμ­μέ­νο το βλέμ­μα και στους ερ­γα­ζό­με­νους των πε­ρι­φε­ρειών. Βρί­σκο­νται σε ανα­στά­τω­ση, καθώς η κυ­βέρ­νη­ση στα­μα­τά από 1.1.2016 τη μι­σθο­δο­σία των υπαλ­λή­λων των Πε­ρι­φε­ρειών από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, όπως γι­νό­ταν ως τώρα, και πλέον η μι­σθο­δο­σία θα γί­νε­ται μέσω των Κε­ντρι­κών Αυ­το­τε­λών Πόρων (ΚΑΠ).

Την Πέμ­πτη υπήρ­ξε και μια εξέ­λι­ξη που, σύμ­φω­να με την πο­λι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, «κα­θη­συ­χά­ζει στην πράξη την ανη­συ­χία που είχε καλ­λιερ­γη­θεί για το θέμα της μι­σθο­δο­σί­ας των ερ­γα­ζο­μέ­νων των ΟΤΑ β’ βαθ­μού».

Ο κ. Μπα­λά­φας υπέ­γρα­ψε την από­φα­ση κα­τα­νο­μής ποσού ύψους 22.500.000 ευρώ στις Πε­ρι­φέ­ρειες της χώρας από τους Κε­ντρι­κούς Αυ­το­τε­λείς Πό­ρους, απο­κλει­στι­κά και μόνο για την κά­λυ­ψη των δα­πα­νών μι­σθο­δο­σί­ας μηνός Ια­νουα­ρί­ου 2016, του μό­νι­μου και με σχέση ερ­γα­σί­ας ιδιω­τι­κού δι­καί­ου αο­ρί­στου χρό­νου προ­σω­πι­κού των Πε­ρι­φε­ρειών.

in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.