ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 20 F-35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
f35
Μέγεθος γραμμάτων

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ ενέ­κρι­νε την πώ­λη­ση 20 μα­χη­τι­κών αε­ρο­σκα­φών F-35 στην Ελ­λά­δα ένα­ντι 8,6 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δο­λα­ρί­ων.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση άναψε το πρά­σι­νο φως στην πώ­λη­ση 20 προηγ­μέ­νων μα­χη­τι­κών αε­ρο­σκα­φών F-35 στην Ελ­λά­δα, πα­ράλ­λη­λα με την πώ­λη­ση 40 F-16 και πε­ρί­που 80 κιτ εκ­συγ­χρο­νι­σμού στην Τουρ­κία ένα­ντι 23 δισ. δο­λα­ρί­ων, με­τα­δί­δει και το Reuters.

Ει­δο­ποί­η­ση προς το Κο­γκρέ­σο

«Το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ απο­φά­σι­σε να εγκρί­νει μια πι­θα­νή στρα­τιω­τι­κή πώ­λη­ση στην κυ­βέρ­νη­ση της Ελ­λά­δας, F-35 Joint Strike Fighter συμ­βα­τι­κής απο­γεί­ω­σης και προ­σγεί­ω­σης (CTOL) και σχε­τι­κού εξο­πλι­σμού για εκτι­μώ­με­νο κό­στος 8,6 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δο­λα­ρί­ων. Η Υπη­ρε­σία Συ­νερ­γα­σί­ας για την Αμυ­ντι­κή Ασφά­λεια πα­ρέ­δω­σε σή­με­ρα την απαι­τού­με­νη πι­στο­ποί­η­ση ει­δο­ποιώ­ντας το Κο­γκρέ­σο για αυτήν την πι­θα­νή πώ­λη­ση» ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του Πε­ντα­γώ­νου.

Και προ­στί­θε­ται: «Η κυ­βέρ­νη­ση της Ελ­λά­δας ζή­τη­σε ν’ αγο­ρά­σει έως και σα­ρά­ντα (40) αε­ρο­σκά­φη F-35 Joint Strike Fighter Συμ­βα­τι­κής Απο­γεί­ω­σης και Προ­σγεί­ω­σης (CTOL) και σα­ρά­ντα δύο (42) κι­νη­τή­ρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκα­τε­στη­μέ­νοι, 2 ανταλ­λα­κτι­κά). Πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται επί­σης AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A εν­σω­μα­τω­μέ­νες συ­σκευ­ές ασφα­λούς επι­κοι­νω­νί­ας.

»Συ­σκευ­ές που ενερ­γο­ποιού­νται με φυ­σίγ­γιο/συ­σκευ­ές ενερ­γο­ποιού­με­νες με προ­ω­θη­τι­κό (CAD/PAD), φυ­σίγ­για ώθη­σης, και φω­το­βο­λί­δες. Πλή­ρεις προ­σο­μοιω­τές απο­στο­λής και εκ­παι­δευ­τές συ­στη­μά­των, συ­στή­μα­τα ηλε­κτρο­νι­κού πο­λέ­μου και υπο­στή­ρι­ξη ερ­γα­στη­ρί­ου επα­να­προ­γραμ­μα­τι­σμού, συ­στή­μα­τα δια­χεί­ρι­σης logistics και υπο­στή­ρι­ξης, συ­στή­μα­τα ανί­χνευ­σης, πα­ρα­κο­λού­θη­σης και στό­χευ­σης απει­λών, Contractor Logistics Support (CLS), δια­βαθ­μι­σμέ­νο λο­γι­σμι­κό και υπο­στή­ρι­ξη ανά­πτυ­ξης, πα­ρά­δο­σης και ενο­ποί­η­σης, υπο­στή­ρι­ξη με­τα­φο­ράς και ανε­φο­δια­σμού.

Το εκτι­μώ­με­νο κό­στος είναι 8,6 δισ. δο­λά­ρια

Υπο­στή­ρι­ξη προ­γράμ­μα­τος βελ­τί­ω­σης εξαρ­τη­μά­των κι­νη­τή­ρα αε­ρο­σκα­φών (CIP), ασφα­λείς επι­κοι­νω­νί­ες, πλο­ή­γη­ση ακρι­βεί­ας και κρυ­πτο­γρα­φι­κά συ­στή­μα­τα και εξο­πλι­σμό. Εξο­πλι­σμό ανα­γνώ­ρι­σης φίλου ή εχθρού (IFF), ανταλ­λα­κτι­κά και επι­σκευα­στι­κά ανταλ­λα­κτι­κά, ανα­λώ­σι­μα και αξε­σουάρ και υπο­στή­ρι­ξη επι­σκευ­ής και επι­στρο­φής, μι­κρές τρο­πο­ποι­ή­σεις, συ­ντή­ρη­ση και υπο­στή­ρι­ξη συ­ντή­ρη­σης, εξο­πλι­σμό εκ­παί­δευ­σης και εκ­παί­δευ­σης προ­σω­πι­κού.

»Δια­βαθ­μι­σμέ­νες και μη δια­βαθ­μι­σμέ­νες δη­μο­σιεύ­σεις και τε­χνι­κά έγ­γρα­φα. Υπη­ρε­σί­ες, με­λέ­τες και έρευ­νες υπο­στή­ρι­ξης της κυ­βέρ­νη­σης και της μη­χα­νι­κής, τε­χνι­κής και υλι­κο­τε­χνι­κής υπο­στή­ρι­ξης των Η.Π.Α. και άλλα συ­να­φή στοι­χεία εφο­δια­στι­κής και υπο­στή­ρι­ξης προ­γραμ­μά­των.

»Το εκτι­μώ­με­νο συ­νο­λι­κό κό­στος είναι 8,6 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια.

Θα υπο­στη­ρί­ξει τους στό­χους των ΗΠΑ

»Αυτή η προ­τει­νό­με­νη πώ­λη­ση θα υπο­στη­ρί­ξει τους στό­χους εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής και την εθνι­κή ασφά­λεια των Ηνω­μέ­νων Πο­λι­τειών, βελ­τιώ­νο­ντας τις αε­ρο­πο­ρι­κές δυ­να­τό­τη­τες και τη δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα ενός συμ­μά­χου του ΝΑΤΟ που είναι μια δύ­να­μη για πο­λι­τι­κή και οι­κο­νο­μι­κή στα­θε­ρό­τη­τα στην Ευ­ρώ­πη.

»Η προ­τει­νό­με­νη πώ­λη­ση θα επι­τρέ­ψει στην Ελ­λά­δα να εκ­συγ­χρο­νί­σει την αε­ρο­πο­ρία της και να βελ­τιώ­σει την ικα­νό­τη­τα της να πα­ρέ­χει την άμυνα του ενα­έ­ριου χώρου της, να συμ­βά­λει στις απο­στο­λές του ΝΑΤΟ για τη δια­τή­ρη­ση της πε­ρι­φε­ρεια­κής ασφά­λειας και την υπε­ρά­σπι­ση των Συμ­μά­χων του ΝΑΤΟ και τη δια­τή­ρη­ση της δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τας με τις δυ­νά­μεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

»Το F-35 θα αντι­σταθ­μί­σει την αυ­ξα­νό­με­νη απα­ξί­ω­ση άλλων αε­ρο­σκα­φών της Ελ­λη­νι­κής Πο­λε­μι­κής Αε­ρο­πο­ρί­ας όπως τα F-4 και Mirage 2000. Η Ελ­λά­δα δεν θα δυ­σκο­λευ­τεί να απορ­ρο­φή­σει αυτά τα είδη και τις υπη­ρε­σί­ες στις Ενο­πλες Δυ­νά­μεις της.

Δεν θα αλ­λά­ξει τη βα­σι­κή στρα­τιω­τι­κή ισορ­ρο­πία στην πε­ριο­χή

»Η προ­τει­νό­με­νη πώ­λη­ση αυτού του εξο­πλι­σμού και υπο­στή­ρι­ξης δεν θα αλ­λά­ξει τη βα­σι­κή στρα­τιω­τι­κή ισορ­ρο­πία στην πε­ριο­χή. Οι κύ­ριοι ανά­δο­χοι θα είναι οι Lockheed Martin Aeronautics Company, Fort Worth, TX και Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, CT.

»Ο αγο­ρα­στής συ­νή­θως ζητά αντι­σταθ­μί­σεις. Οποια­δή­πο­τε συμ­φω­νία αντι­στάθ­μι­σης θα κα­θο­ρι­στεί κατά τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με­τα­ξύ του αγο­ρα­στή και του ανα­δό­χου.

»Η υλο­ποί­η­ση αυτής της προ­τει­νό­με­νης πώ­λη­σης δεν θα απαι­τή­σει την ανά­θε­ση πρό­σθε­των εκ­προ­σώ­πων της κυ­βέρ­νη­σης των ΗΠΑ ή των ερ­γο­λά­βων στην Ελ­λά­δα.

»Δεν θα υπάρ­ξει καμία αρ­νη­τι­κή επί­πτω­ση στην αμυ­ντι­κή ετοι­μό­τη­τα των ΗΠΑ ως απο­τέ­λε­σμα αυτής της προ­τει­νό­με­νης πώ­λη­σης.

»Η πε­ρι­γρα­φή και η αξία σε δο­λά­ρια είναι για την υψη­λό­τε­ρη εκτι­μώ­με­νη πο­σό­τη­τα και αξία σε δο­λά­ρια με βάση τις αρ­χι­κές απαι­τή­σεις. Η πραγ­μα­τι­κή αξία σε δο­λά­ρια θα είναι χα­μη­λό­τε­ρη ανά­λο­γα με τις τε­λι­κές απαι­τή­σεις, την αρχή του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και τις υπο­γε­γραμ­μέ­νες συμ­φω­νί­ες πώ­λη­σης, εάν και όταν συ­να­φθούν».

Πα­ράλ­λη­λα με την Τουρ­κία

Το πρώτο κα­θο­ρι­στι­κό βήμα για την πώ­λη­ση των μα­χη­τι­κών F-35 στην Ελ­λά­δα αλλά και των F-16 στην Τουρ­κία έγινε πλέον και η αμε­ρι­κα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση προ­χώ­ρη­σε στην επό­με­νη φάση, στέλ­νο­ντας την επί­ση­μη ει­δο­ποί­η­ση για την ταυ­τό­χρο­νη έγκρι­ση στο Κο­γκρέ­σο.

Με αυτή την επί­ση­μη ει­δο­ποί­η­ση μπαί­νει ου­σια­στι­κά τέλος σ’ έναν δι­πλω­μα­τι­κό μα­ρα­θώ­νιο που είχε διαρ­κέ­σει σχε­δόν δύο χρό­νια, με φόντο την εντα­ξια­κή πο­ρεία της Σου­η­δί­ας αλλά και την από­κτη­ση νέων μα­χη­τι­κών από δύο βα­σι­κούς συμ­μά­χους της Ουά­σιγ­κτον.

Με δε­δο­μέ­νο ότι μι­λά­με για δύο να­τοϊ­κούς συμ­μά­χους, ο νόμος προ­βλέ­πει ότι η Επι­στο­λή Προ­σφο­ράς και Απο­δο­χής (LOA) θα στα­λεί αντι­στοί­χως στην Αθήνα και στην Αγκυ­ρα αμέ­σως μετά το πέρας 15 ημε­ρών.

Στην πε­ρί­πτω­ση που δεν υπάρ­ξει κά­ποια αντί­δρα­ση στο Κο­γκρέ­σο, η κυ­βέρ­νη­ση έχει την ευ­χέ­ρεια να στεί­λει την επι­στο­λή νω­ρί­τε­ρα.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, όμως, αυτή θα πρέ­πει να θε­ω­ρεί­ται επί­ση­μη μετά τον προ­βλε­πό­με­νο χρόνο, ο οποί­ος δίνει στους αμε­ρι­κα­νούς νο­μο­θέ­τες την ευ­και­ρία να δια­τυ­πώ­σουν εν­στά­σεις που εν­δέ­χε­ται να έχουν.

Πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.