Στη δίνη της πανδημίας βρίσκονται 120.000 μικρά τουριστικά καταλύματα, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday, πάνω από το 30% των μικρών τουριστικών καταλυμάτων δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και να βάλει λουκέτο.

Από τα 40.000 περίπου μικρά καταλύματα, φέτος το καλοκαίρι λειτούργησε τελικά το 70%-80%, ενώ τώρα η πλειονότητά τους έχει ήδη κλείσει, με τη μέση πληρότητα που κατέγραψαν το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, που παρέμειναν ανοιχτά, να κυμαίνεται στο 25%-27%.

«Δεν είναι καλά φέτος τα πράγματα. Είναι ανάστατος όλος ο επιχειρηματικός κόσμος με όσα συμβαίνουν. Περιμέναμε λίγα πράγματα και ευελπιστούσαμε ότι λόγω κορωνοϊού, τα μικρότερα καταλύματα με την ασφάλεια που προσφέρουν θα είχαν καλύτερη πληρότητα. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία έριξαν τις τιμές τους και προσέλκυσαν τους ταξιδιώτες», επισημαίνει στο tourismtoday, o Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος του Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Τον Ιούλιο, «διερευνητικό» μήνα όπως τον χαρακτήρισε ο Π. Τοκούζης, η μέση πληρότητα στα καταλύματα κυμάνθηκε μεταξύ 15%-20%, τον Αύγουστο άγγιξε το 25%, ενώ ο Σεπτέμβριος έκλεισε με καλύτερες επιδόσεις και τη μέση πληρότητα να φτάνει σε κάποιες περιοχές το 30%-35%.

Μείωση τζίρου 80%

«Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία έριξαν τις τιμές και οι δικές μας επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν σε αυτά τα επίπεδα», εξηγεί ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ.

Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο για πρώτη του τζίρου σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% σε σχέση με πέρυσι. «Τα τελευταία 4-5 χρόνια καταγράφαμε αύξηση του τζίρου μας, ήμασταν σε καλό επίπεδο και οι επιχειρηματίες προχωρούσαν σε επενδύσεις για την αναβάθμιση των καταλυμάτων τους. Φέτος, με τα δεδομένα που έχουμε γυρίζουμε 10 χρόνια πίσω. Μέχρι τον Μάρτιο, προβλεπόταν ότι το 2020 θα ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για τον ελληνικό τουρισμό. Τώρα υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να βγάλουν ούτε τον χειμώνα. Παραδοσιακά κάποιες επιχειρήσεις λειτουργούσαν 50-60 ημέρες και τώρα λειτούργησαν μόνο 1 μήνα», λέει ο Π. Τοκούζης.

Αναφερόμενος, δε, στο 2021, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ εκτιμά ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, κατά την οποία θα υπάρχει αύξηση της τουριστικής κίνησης, ωστόσο, μέρος της οποίας θα απορροφηθεί από τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν αυτή τη σεζόν.

Έλλειψη ρευστότητας

Την ίδια στιγμή, στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων προστίθεται και η έλλειψη ρευστότητας, αφού, όπως λέει ο επικεφαλής της ΣΕΤΚΕ, «οι τράπεζες καθυστερούν την εκταμίευση των χρημάτων τόσο για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας, όσο και για εκείνο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, τα ποσά που προβλέπονται στην τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν ανταποκρίνονται ούτε στα λειτουργικά κόστη ενός μήνα».

Και συμπληρώνει: «Καθημερινά έρχονται στη Συνομοσπονδία επιστολές συναδέλφων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και κινδυνεύουν να βρεθούν στον Τειρεσία. Ένας συνάδελφος δεν δύναται ούτε να πληρώσει το ενοίκιο της επιχείρησής του».

Οι κερδισμένοι του 2020

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται φέτος στη λίστα με τους κερδισμένους της σεζόν, με τη βόρεια Ελλάδα αν και αρχικά κατέγραψε υψηλές επιδόσεις, να ακολουθεί στη συνέχεια πτωτική πορεία εξαιτίας του υποχρεωτικού τεστ και του κλεισίματος των συνόρων.

«Η Κρήτη κινήθηκε αρκετά, κάποιες περιοχές κινήθηκαν περισσότερο από άλλες. Για παράδειγμα στη Χερσόνησο Ηρακλείου η ζήτηση ήταν υψηλότερη σε σχέση με την Αγία Πελαγία», καταλήγει ο Π. Τοκούζης.

Πηγή: tourismtoday.gr

Της Εύας Οικονομάκη

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ