ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ψήφους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε η συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΒΟΥΛΗ

Με αυξη­μένη πλειο­ψη­φία ψηφί­στηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, επί της αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμ­βα­σης Συγ­χώ­νευ­σης και Επέν­δυ­σης μεταξύ του Ταμείου Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας και της εται­ρείας περιο­ρι­σμέ­νης ευθύνης με την επω­νυ­μία THRIVEST HOLDING LTD» για τη συγ­χώ­νευση της Attica BankΑΤΤ +2,73% με την Παγκρή­τια Τράπεζα από την Ολο­μέ­λεια.

Κατα­ψή­φι­σαν επί της αρχής και στο σύνολο του νομο­σχε­δίου όλα τα υπό­λοιπα κόμματα της αντι­πο­λί­τευ­σης.

Ο υπουρ­γός Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών Κωστής Χατζη­δά­κης, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας τη συζή­τηση και απα­ντώ­ντας σε ερώτημα του ειδικού αγορητή της Πλεύσης Ελευ­θε­ρίας εάν η έρευνα αγοράς που έκανε για επεν­δυτή και διε­νέρ­γησε κατ’ εντολή του ΤΧΣ η JP Morgan αφο­ρούσε και την Παγκρή­τια Τράπεζα, είπε ότι «αυτή αφο­ρούσε την Τράπεζα Αττικής, γιατί εκεί είχε μετο­χική συμ­με­τοχή, και όχι και στην Παγκρή­τια».

Χατζη­δά­κης: Επι­πό­λαια η κριτική της αντι­πο­λί­τευ­σης

«Έχουμε μια συμ­φω­νία για την οποία ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος προει­δο­ποιεί ότι αν δεν προ­χω­ρούσε, θα υπήρχαν δρα­μα­τι­κές συνέ­πειες για τους κατα­θέ­τες, το τρα­πε­ζικό σύστημα και την οικο­νο­μία. Έχουμε μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες επεν­δυ­τι­κές τρά­πε­ζες που δια­βε­βαιώ­νει ότι δεν υπάρχει άλλος ενδια­φε­ρό­με­νος επεν­δυ­τής. Και έχουμε επίσης όλους τους φορείς που ασχο­λού­νται με το θέμα, οι οποίοι στην Επι­τροπή της Βουλής τάχθη­καν υπέρ της συμ­φω­νίας. Διε­ρω­τώ­μαι αν θα υπήρχε κάποιος υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών που θα απέρ­ρι­πτε αυτή τη συμ­φω­νία».

Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουρ­γός Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών Κωστής Χατζη­δά­κης κατά την ομιλία του στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής για την κύρωση της σύμ­βα­σης ανα­φο­ρικά με την Τράπεζα Αττικής. Κατέ­θεσε παράλ­ληλα στα πρα­κτικά της Βουλής το σύνολο των επί­ση­μων εγγρά­φων που σχε­τί­ζο­νται με τη συναλ­λαγή και συγκε­κρι­μένα:

– Την επι­στολή του Διοι­κητή της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρ­νάρα της 16ης Ιουλίου 2024 προς τον υπουργό Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών στην οποία παρου­σιά­ζει το κεφα­λαιακό έλλειμμα των δύο τρα­πε­ζών, ενώ προει­δο­ποιεί για τις συνέ­πειες για τους κατα­θέ­τες (που περι­λαμ­βά­νουν μέχρι και «κούρεμα» κατα­θέ­σεων), το τρα­πε­ζικό σύστημα (μαζική από­συρση κατα­θέ­σεων, κατάρ­ρευση των πιο ευά­λω­των τρα­πε­ζών) και την οικο­νο­μία, αν δεν προ­χω­ρούσε η συμ­φω­νία.

– Την έκθεση διε­ρεύ­νη­σης πιθανού επεν­δυ­τι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος με τους ίδιους ή καλύ­τε­ρους όρους που έκανε η JP Morgan ύστερα από εντολή του ΤΧΣ, από την οποία προ­έ­κυψε ότι δεν υπήρχε άλλος ενδια­φε­ρό­με­νος.

– Τις εκθέ­σεις δύο ανε­ξάρ­τη­των χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών συμ­βού­λων (ΕΥ και JP Morgan) που κατά το νόμο πρέπει να έχει το ΤΧΣ.

– Την επι­στολή γνώμης από τη Rothschild (δεν προ­βλέ­πε­ται από τη νομο­θε­σία αλλά τη ζήτησε το ΤΧΣ), σύμφωνα με την οποία η δια­δι­κα­σία που ακο­λου­θή­θηκε είναι η κατάλ­ληλη με βάση τις διε­θνείς πρα­κτι­κές σε αντί­στοι­χες συναλ­λα­γές.

– Το πρα­κτικό της συνε­δρί­α­σης του ΔΣ του ΤΧΣ στις 18-7-2024 για την έγκριση της συμ­με­το­χής του Ταμείου στη συναλ­λαγή.

Πηγή euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.