Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η ακύρωση προγραμματισμένου ταξιδιού του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο εξωτερικό.

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

“Σουρωτήρι” έκαναν για μία ακόμη φορά το FIR Αθηνών τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, με την Άγκυρα να θέλει να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στη νέα αρνητική απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης για την έκδοση των πρώην αξιωματικών της που αυτομόλησαν στη χώρα μας.

Την αρχή έκανε ένα CN-235, που μπήκε στις 10:15 το πρωί μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, παραβιάζοντας τα διεθνή νόμιμα 18 φορές! Τη σκυτάλη πήρε σχηματισμός 4 τουρκικών F-16 που, χρησιμοποιώντας την “πύλη” Χίου-Λέσβου, παραβίασαν 31 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ κατά τη διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής της Μονάδας Ετοιμότητας της Σκύρου, σημειώθηκαν τέσσερεις εμπλοκές.

Ενα ακόμη τουρκικό κατασκοπευτικό, που μπήκε παράνομα στο FIR Αθηνών, από τα ανατολικά της Ρόδου στις 15:10, κατευθύνεται βόρεια και όπως εκτιμάται το “κοντέρ” των προκλήσεων θα γράψει τουλάχιστον 70 παραβιάσεις.

Ωστόσο, η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει τέλος, καθώς δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έφθασαν στο 1 ναυτικό μίλι από βραχονησίδες του συμπλέγματος των ΟινουσσώνΣτην περιοχή βρίσκονταν, για προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, ομάδες κομάντος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρώτο θέμα στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Ενδεικτικό είναι ότι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Γερμανία για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Α/ΓΕΕΘΑ.

antenna.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ