Επιβεβαιώνει, ουσιαστικά, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την καταγγελία των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει διατεθεί για την αλιεία ούτε ένα ευρώ.
Οι Βουλευτές είχαν καταθέσει σχετική Ερώτηση επισημαίνοντας την αδυναμία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα 523,4 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στις 24 Οκτωβρίου 2014 και είχε εγκριθεί από την Κομισιόν, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα.
Στην απάντησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προβάλλει ως δικαιολογία για τη χαμηλή έως ανύπαρκτη απορρόφηση των πόρων του προγράμματος, τις αλλαγές στη δομή και στο προσωπικό της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος.
Το Υπουργείο παραπέμπει για το Σεπτέμβριο την υλοποίηση μέτρων για την απορρόφηση του 80% του προγράμματος, παραδεχόμενο ουσιαστικά ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Η Αλιεία συνεισφέρει στο 3,1% του ΑΕΠ και ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές αποτελεί μία από τις κυρίαρχες οικονομικές δραστηριότητες.
Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η απορρόφηση των πόρων του προγράμματος ήταν μόλις 1% μέχρι τα μέσα Μαρτίου και από τον Οκτώβριο του 2016 είχαν εκταμιευθεί μόλις 2,7 εκ. ευρώ.
Υπάρχει σαφής κίνδυνος απώλειας πόρων με τον τρόπο, αλλά και με τους ρυθμούς που κινείται η κυβέρνηση.
Δεν χάνονται μόνο πολύτιμοι πόροι αλλά και ευκαιρίες ανάπτυξης της Ελληνικής αλιείας».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ