Ειδήσεις

Διεθνής διαφωνία για την αντιμετώπιση των προσφύγων

Αντίθετη είναι η άποψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αυτή των ανθρωπιστικών οργανώσεων, για τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας και την αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ελλάδα. Τα δικαιώματα των προσφύγων είναι σεβαστά στην Ελλάδα και η συμφωνία βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες, τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Για «ανθρωπιστική κρίση» στο λιμάνι του Πειραιά μιλάει το Human Rights Watch, ενώ η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει παραβιάσεις της Τουρκίας.

Σε συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα De Standaard ο Γιούνκερ τονίζει ότι «τα δικαιώματα των προσφύγων γίνονται σεβαστά στην Ελλάδα», ενώ αρνείται τις κατηγορίες ότι τα ελληνικά hotspots μετατρέπονται σταδιακά σε κέντρα κράτησης.

«Με πικραίνει να ακούω κάποιον να μας κατηγορεί ότι δεν σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» σημειώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν., που προσθέτει ότι «στην συμφωνία για το προσφυγικό προβλέπεται ότι η Τουρκία πρέπει να τηρεί το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη συμμόρφωση (της Τουρκίας) με την Σύμβαση της Γενεύης». «Στις επαφές μας με την τουρκική ηγεσία δεν κρύβουμε τις πεποιθήσεις μας για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπληρώνει.

Σε ερώτηση εξάλλου που δέχεται για την κριτική που διατυπώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Γιούνκερ δίνει την εξής απάντηση: «Δεν έχω δει την δήλωση αυτή του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αλλά ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης χειροκρότησε τις προτάσεις μας». Και συνεχίζει: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί λειτουργούμε ως υπόδειγμα σε ό,τι αφορά τα hotspots. Για τον λόγο αυτό θεωρώ καλό να μας απευθύνονται προειδοποιήσεις. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν σκεφτόμαστε να οργανώσουμε φυλακές στην Ευρώπη αλλά το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε την ζωή των προσφύγων πιο ευχάριστη». «Η Κομισιόν παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να βρεθούν λύσεις», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει αποφασίσει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της στην Ελλάδα , καθώς μέχρι στιγμής υποστήριζε τις αρχές στα hotspots στα ελληνικά νησιά, όπου γινόταν η υποδοχή, η παροχή βοήθειας και η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, τώρα «οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης». Ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πουαποχώρησαν από τα hotspots σε Λέσβο και Σάμο.

 

Ανθρωπιστική κρίση στον Πειραιά διαπιστώνει το HRW

Από την άλλη πλευρά, έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(Human Rights Watch) που επικεντρώνεται στην κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά υποστηρίζει ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες, όσο παραμένουν εγκωβισμένοι στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το Παρατηρητήριο διαπίστωσε άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες στους χώρους που φιλοξενούνται περίπου 5.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διαμένουν στους χώρους αναμονής επιβατών, σε μια παλιά αποθήκη, καθώς και σε σκηνές που βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους, ακόμα και κάτω από τα φορτηγά.

Το Παρατηρητήριο τονίζει επίσης ότι λόγω της ελλειπούς κυβερνητικής υποστήριξης, η καθημερινή οργάνωση του καταυλισμού που έχει στηθεί γίνεται από ομάδες εθελοντών, που έχουν αναλάβει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα το HRW καταγγέλλει ότι ακόμα δεν έχει λάβει άδεια εισόδου στα hotspots (διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του TPP ).

«Η Τουρκία παραβίασε τη συμφωνία» καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Από τη σφοδρή κριτική των ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν ξεφεύγει η Τουρκία, πουσύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας , παραβίασε το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, καθώς εξανάγκασε αιτούντες άσυλο σε επιστροφή στο Αφγανιστάν παρά τον φόβο για επιθέσεις εναντίον τους από τους Ταλιμπάν

Οπως υποστηρίζει η ανθρωπιστική οργάνωση, έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες που καταδεικνύουν ότι η Τουρκία παραβίασε το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο με την εξαναγκαστική επιστροφή στην Καμπούλ Αφγανών αιτούντων-άσυλο, οι οποίοι φοβούνται τις επιθέσεις από τους Ταλιμπάν, χωρίς να τους δοθεί πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

«Το μελάνι δεν είχε ακόμη στεγνώσει από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας όταν δεκάδες Αφγανοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε μια χώρα που η ζωή τους μπορεί να  βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό το τελευταίο περιστατικό επισημαίνει εμφατικά τον κίνδυνο της επιστροφής αιτούντων-άσυλο στην Τουρκία και τις πιθανές αλυσιδωτές επιπτώσεις της συμφωνίας για τους πρόσφυγες που διασχίζουν την Τουρκία», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

 

thepressproject.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου