Συνεντεύξεις

«Το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει τις δυνατότητες να ανεβάσει τα ποσοστά του στα Δωδεκάνησα»

«Κάθε εκλογική μάχη έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το δικό της διακύβευμα» δηλώνει σήμερα στην «δ», ο γραματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Δωδεκανήσου κ. Νικηφόρος Παπανικόλας αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές. Ειδικά για τις Ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές (όποτε προκηρυχθούν) δηλώνει πως θα ξεκινήσουν μία σειρά από επισκέψεις σε δήμους και χωριά του Νομού, ομιλίες και ημερίδες για ενημέρωση του κόσμου ενώ εκφράζει την αισιοδοξία, πως το ΚΙΝΑΛ έχει τις δυνατότητες να ανεβάσει τα ποσοστά του και να κερδίσει παραπάνω έδρες στα Δωδεκάνησα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Παπανικόλα, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές πώς προετοιμάζεται ο κομματικός μηχανισμός στα Δωδεκάνησα;
Είναι αλήθεια ότι σε λιγότερο από εκατό ημέρες θα διεξαχθούν εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φαντάζει επίσης εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και Εθνικές Εκλογές.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε διατυπώσει σαν Νομαρχιακή Επιτροπή την άποψη ότι οι κομματικοί μηχανισμοί πρέπει να έχουν μία πιο διακριτική στάση. Στις εκλογές αυτές τον τόνο θα δώσουν οι παρατάξεις και οι επικεφαλής τους. Επιλέξαμε λοιπόν να αναχωρήσουμε από τη αναχρονιστική λογική της απόδοσης «χρίσματος» και να υποστηρίξουμε συνδυασμούς που είναι προϊόν της κοινωνίας και όχι των κομματικών επιτελείων. Προχωρήσαμε λοιπόν στην παροχή στήριξης σε συνδυασμούς πολυσυλλεκτικούς, που στηρίζονται σε ευρείες κοινωνικές συμμαχίες με δημοκρατικό χαρακτήρα και προοδευτικό πρόσημο, με επικεφαλής πρόσωπα ανεπίληπτου ήθους που έχουν την ικανότητα να συνθέτουν. Στη λογική αυτή έχουμε ήδη εκφράσει επίσημα την στήριξή μας στην παράταξη «Ρόδος – Δύναμη Πολιτών» του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου και στην παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» του Μανώλη Γλυνού.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις Ευρωεκλογές και τις Εθνικές εκλογές, έχουμε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει επισκέψεις σε δήμους και χωριά του Νομού, τη διεξαγωγή κεντρικών πολιτικών ομιλιών και τη διοργάνωση ημερίδων που άπτονται θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε αναλυτικά τον κόσμο για την εναλλακτική κυβερνητική μας πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Ξεκινάμε την ερχόμενη Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 με Κεντρική Πολιτική Εκδήλωση στην Κρεμαστή.
• Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις για το ΚΙΝΑΛ; Τα αποτελέσματα θα είναι ένα «κρας τεστ» για το κόμμα;
Κάθε εκλογική μάχη έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το δικό της διακύβευμα. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στόχος είναι οι πολίτες να επιλέξουν τους συνδυασμούς που πιστεύουν ότι θα ανταποκριθούν καλύτερα στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης για το Δήμο ή την Περιφέρεια. Νίκη των συνδυασμών που στηρίζουμε δεν μπορεί να θεωρείται δική μας νίκη, όπως και το αντίστροφο. Από αυτήν τη διαδικασία ευνοημένοι πρέπει να βγουν οι πολίτες, όχι τα κόμματα.
Στις Εθνικές Εκλογές προσερχόμαστε με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη για Πολιτική Αλλαγή. Για να μπει ένα τέλος στις διχαστικές λογικές, τις ιδεοληψίες, τις ταξικές πολιτικές, την πόλωση, τη μιζέρια, την στασιμοχρεωκοπία και να περάσουμε στον σχηματισμό μίας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας η οποία θα είναι σε θέση να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε αγορές και επενδυτές, να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αναθεωρήσει το Σύνταγμα με όρους ευρείας συναίνεσης.
Στις Ευρωεκλογές προβάλλει αδήριτη η ανάγκη για επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών και προοδευτικών δυνάμεων έναντι των ευρωσκεπτικιστών και της άκρας δεξιάς ώστε μέσα από «περισσότερη Ευρώπη» να απαντήσουμε στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, την ανεργία, την οικονομική ανέχεια, τις προσφυγικές ροές, την ανασφάλεια και να κάνουμε νέα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Να προχωρήσουμε σε πολιτική ενοποίηση, να μετατρέψουμε τη νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση, να αποκτήσουμε μια ευρωπαϊκή αμυντική συμμαχία με τη δημιουργία Ευρωστρατού.
Αυτή όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Πίσω στα δικά μας, τα λιγότερο σημαντικά, κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί ένα «κρας τέστ» για όλα τα κόμματα, για εμάς δε στο Κίνημα Αλλαγής πολύ περισσότερο. Διότι φέρουμε το βάρος αποκατάστασης της ιστορικής αδικίας που συντελέστηκε με τη βίαιη συρρίκνωση των εκλογικών μας ποσοστών τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μας αντιπροσωπεύουν και κυρίως δεν αντικατοπτρίζουν τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Σε πείσμα των καιρών και παρά την ισχνή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, παραμένουμε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Είναι καθήκον μας λοιπόν να συναρτήσουμε τα ποσοστά μας με την ιστορία και το πραγματικό μέγεθος παράταξης μας.
• Τι προσδοκίες έχει το ΚΙΝΑΛ στα Δωδεκάνησα για τις εθνικές εκλογές; Εκτιμάτε πως το κόμμα σας έχει δυνατότητες να ανεβάσει τα ποσοστά του και να κερδίσει παραπάνω έδρες;
Εάν υποθέταμε ότι το εκλογικό σώμα συμπεριφέρεται με τρόπο απόλυτα ορθολογικό, θα σας έλεγα με βεβαιότητα ένα μεγάλο ΝΑΙ. Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής είναι το μοναδικό κόμμα που από την αρχή της κρίσης άνοιξε τα χαρτιά του με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό, παρέλαβε μία χώρα χρεοκοπημένη και υπέγραψε ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας, το οποίο αν και φαινόταν να περιλαμβάνει επαχθή μέτρα, αποδείχθηκε «σχολική εκδρομή» σε σύγκριση με τα μνημόνια που ακολούθησαν. Η στάση που επέδειξαν απέναντι στη χώρα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα τα οποία διεκδικούν σήμερα για τον εαυτό τους το ρόλο του πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή, είναι γνωστή. Απέρριψαν την πρόσκλησή μας για εθνική συνεννόηση και ύψωσαν τα λάβαρα του αντιμνημονιακού αγώνα, οι μεν με τα Ζάππεια και οι δε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας τον εύκολο και ανέξοδο αλλά εθνικά επιζήμιο δρόμο του λαϊκισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η υπογραφή άλλων δύο μνημονίων με ακόμα επαχθέστερους όρους.
Έχοντας υπόψη όλα αυτά και με δεδομένο ότι όλα ψέματα της κρίσης έχουν καταρρεύσει ένα προς ένα από την καταστροφική διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε συνδυασμό με το ότι είμαστε η παράταξη που άλλαξε προς το καλύτερο τη μοίρα του τόπου, εκδημοκράτισε τη χώρα, δημιούργησε το κοινωνικό κράτος και καλλιέργησε όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας για το σύνολο των πολιτών, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την δεύτερη τουλάχιστον θέση. Πόσω μάλλον στα Δωδεκάνησα που τόσο έχουν πληγεί από την κυβερνητική πολιτική με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και ειδικών φόρων όπως στο κρασί, ενώ τα αμέσως προηγούμενα χρόνια οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ έδιναν μάχες μέχρι εσχάτων για να διαφυλάξουν αυτά τα κεκτημένα. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να αισιοδοξώ ότι τόσο οι Δωδεκανήσιοι όσο και οι υπόλοιποι Έλληνες θα μας εμπιστευτούν εκ νέου και θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους.
• Στην πρόσφατη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, είδαμε ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή. Τι δείχνει αυτό κατά την άποψή σας και ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε;
Η ανταπόκριση των μελών και των φίλων του Κινήματος στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας ήταν πραγματικά συγκινητική. Μία πρώτη ανάγνωση λέει ότι αυτό οφείλεται στους στενούς δεσμούς των Δωδεκανησίων με τη δημοκρατική παράταξη οι οποίοι αποδεικνύονται διαχρονικοί. Πέραν αυτού όμως είναι αν μη τι άλλο ενδεικτικό αυτού που περιγράφω παραπάνω, ότι είμαστε μία μεγάλη παράταξη εγκλωβισμένη στο σώμα ενός μικρού κοινοβουλευτικά κόμματος. Αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από την αθρόα προσέλευση του κόσμου στις συγκεντρώσεις μας, αλλά κυρίως από τον πολιτικό λόγο που παράγουμε. Δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ελληνική πολιτική ιστορία, τέταρτο τη τάξει κοινοβουλευτικό κόμμα με εκλογικό ποσοστό 6,3% που να έχει καταθέσει στον ελληνικό λαό μία τόσο σοβαρή και εμπεριστατωμένη κυβερνητική πρόταση όσο το δικό μας “Σχέδιο Ελλάδα”.
• Το Πασόκ είχε τις τελευταίες δεκαετίες πολύ ισχυρά στελέχη στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτές τις εκλογές παρά τα προβλήματα και τις συνεργασίες, εκτιμάτε πως θα υπάρξει δυναμική παρουσία στα ψηφοδέλτια;
Η κομματική ταυτότητα δεν είναι αξεσουάρ που όποτε θέλεις το φοράς και όποτε κρίνεις ότι δεν ταιριάζει στην περίσταση το αφήνεις σπίτι σου. Η κομματική ταυτότητα αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις αρχές και τις αντιλήψεις που πρεσβεύεις. Αυτές σε ακολουθούν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου, πόσω μάλλον στην ενασχόληση σου με τα κοινά. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύονται συνεχώς μέσα από τη δουλειά και το έργο τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επειδή πάνω από όλα είναι άνθρωποι με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές αρχές και φυσική ροπή στο διάλογο, τη συνεννόηση και τους συλλογικούς αγώνες. Αυτό δεν έχει αλλάξει σε καμία περίπτωση. Μπορεί να σταματήσαμε μοιράζουμε χρίσματα, δίνοντας χώρο στις ίδιες τις παρατάξεις να αυτοπροσδιοριστούν, να αναζητήσουν το δικό τους στίγμα και να χαράξουν την δική τους πολιτική στρατηγική για τη διακυβέρνηση του κάθε τόπου, παραμένουμε, ωστόσο, ενεργοί πολίτες με λόγο και άποψη που διατηρούμε το δικαίωμα να παρατηρούμε και να παρεμβαίνουμε, να επικροτούμε ή να κατακρίνουμε, να συντασσόμαστε ή να αντιτασσόμαστε, και πάνω από όλα να συμμετέχουμε. Οπότε ναι, η παρουσία στελεχών του Κινήματος μας στα τοπικά ψηφοδέλτια θα είναι εξίσου δυναμική με τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεχομένως, ακόμη πιο δυναμική.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου