Συνεντεύξεις

«Παρά την πίεση που υφίσταται το ΚΙΝ.ΑΛ., θα αντέξει στην πόλωση»

Η κα Κατερίνα Γαβαλά, γεννήθηκε στo Sassari Ιταλίας το 1972 και έχει καταγωγή από το νησί της Καλύμνου. Είναι Ιατρός, Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής ΕΣΥ, Υπεύθυνη του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κω. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τα πρώτα μαθητικά της χρόνια.
Ως φοιτήτρια ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική κοινωνική και αγωνιστική δράση που συνεχίζεται έως σήμερα. Εκλέγεται για δυο συνεχόμενες θητείες Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Κω. Εκλέγεται για τρεις συνεχόμενες θητείες στον συνδικαλιστικό όργανο των Νοσοκομειακών Ιατρών της Περιφέρειας Δωδεκανήσου κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και το σεβασμό όλων των παρατάξεων. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Γενικού Νοσοκομείου Κω. Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής για το Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος αλλά και του Κινήματος Αλλαγής, επί σειρά ετών. Συμμετέχει με την ιδιότητα του μέλους στον Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής. Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 συμμετείχε ως υποψήφια βουλευτής Νομού Δωδεκανήσου με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Στις εκλογές του 2019 θα είναι υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής στο Νομό Δωδεκανήσου.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Γαβαλά, τι προσδοκίες έχει το ΚΙΝΑΛ στα Δωδεκάνησα για τις εθνικές εκλογές; Εκτιμάτε πως το κόμμα έχει δυνατότητες να ανεβάσει τα ποσοστά του και να κερδίσει παραπάνω έδρες;
Τα Δωδεκάνησα ήταν και είναι ένα τόπος στον οποίο τόσο το δημοκρατικό πνεύμα όσο και η ευαισθησία σε σχέση με την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι βαθιά ριζωμένα. Σε όλες τις εκδηλώσεις του ΚΙΝΑΛ το ακροατήριο ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Ο στόχος της παράταξής μας γίνεται πραγματικότητα. Πρόσωπα που απομακρύνθηκαν από την πολιτική τα προηγούμενα χρόνια παρακολουθούν και επιστρέφουν. Παρά την πίεση που υφίσταται το ΚΙΝΑΛ τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά έχω ισχυρή πεποίθηση πως θα αντέξει την πόλωση. Ο κόσμος θα πλαισιώσει ξανά την δημοκρατική παράταξη η οποία θα καταλάβει διψήφιο αριθμό στις εθνικές εκλογές. Αυτό μεταφράζεται βέβαια σε αυξημένο εκλογικό ποσοστό στον νομό μας με όλο και πιθανότερη εκλογή δυο βουλευτών.
Οι επικριτές μας έχουν διαψευστεί. Η πρόεδρός μας, η Φώφη Γεννηματά έδειξε και δείχνει ότι κρατά γερά το τιμόνι και με την συνδρομή όλων μας ο στόχος είναι ορατός και η αναστροφή του κλίματος είναι πλήρης.
• Ως υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ, ποιες είναι κατά την άποψή σας οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να τεθούν για την περιοχή μας; Είναι γεγονός πως μετράμε απώλειες, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ, ενώ το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης.
Με δεδομένο ότι τα νησιά μας είναι μια τουριστική περιοχή η οποία συμβάλλει σε σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας θα σας απαντήσω αυθόρμητα ότι η ανάπτυξη και η βελτίωση τόσο σε επίπεδο ποιότητας παροχής υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο λειτουργικών υποδομών είναι απαραίτητα. Πολύ γενικά θα σας πω πως δεν νοείται η εικόνα των δρόμων σε όλα τα Δωδεκάνησα, η έλλειψη ιατρικής κάλυψης στα μικρότερα νησιά, η υπολειτουργία των Νοσοκομείων μας, η ανυπαρξία μελετών και η αδιαφορία του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ο κατά τα άλλα επιθυμητός πολλαπλασιασμός των τουριστικών καταλυμάτων θα επιφέρει, όπως η μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, η ανάγκη επεξεργασίας μεγαλυτέρου όγκου λυμάτων, η ανάγκη ανάπτυξης βελτιωμένων αστικών συγκοινωνιών από και προς λιμάνια/αεροδρόμια, κτλ… Θα μπορούσε η συζήτηση να εξειδικευτεί για κάθε νησί ξεχωριστά αλλά η αδιαφορία και πιθανό η ανικανότητα των υπεύθυνων τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει στην ίδια δεινή θέση μικρότερα και μεγαλύτερα νησιά! Δείτε τι έγινε με το προσφυγικό… Η λογική θα ήθελε μια «επικερδή επιχείρηση» όπως τα Δωδεκάνησα να προφυλάσσονται από απώλεια εισοδήματος αφού εδώ προσφέρεται απασχόληση σε συμπατριώτες μας από όλη την Ελλάδα.
Κι όμως μας επέβαλαν μεταναστευτικές πολιτικές οι οποίες μας απομακρύνουν από τους στόχους και τις δυνατότητές μας, κι αυτό είναι αν μη τι άλλο άδικο αν όχι μικρονοϊκο. Όσο για την αύξηση του ΦΠΑ μόνο ως αδιανόητη, απαράδεκτη και αν θέλετε, ασεβή, μπορώ να την χαρακτηρίσω! Ο μειωμένος συντελεστής ήταν όχι μόνο μια κατάκτηση στην αναγνώριση της νησιωτικότητας αλλά και ένα δικαίωμα για ισότιμη μεταχείριση εντός της ελληνικής επικράτειας.
• Ούσα γιατρός, γνωρίζετε τις ελλείψεις στις δομές υγείας των νησιών και κυρίως, στο ανθρώπινο δυναμικό. Τι θα μπορούσε να γίνει, για να βελτιωθεί η κατάσταση που τείνει να παγιωθεί εδώ και χρόνια;
Θα εκφράσω καθαρά προσωπικές απόψεις και θα σας πω πως χρειαζόμαστε γενναίες αποφάσεις και προσαρμογή των δεδομένων στις δικές μας πραγματικότητες. Ο τομέας της υγείας είναι βασικός για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των νησιών μας. Όσο πιο γρήγορα οι υπεύθυνοι το καταλάβουν τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε υγειονομικά τα νησιά μας και να εγγυηθούμε τόσο στον κάτοικο όσο και στον ξένο επισκέπτη ποιότητα παροχών και εξασφάλιση του θεμέλιου δικαιώματος στην υγεία. Έχει προταθεί εδώ και καιρό η επικαιροποίηση του Υγειονομικού Χάρτη ώστε να γνωρίζουμε τι μονάδες υγείας υπάρχουν και πού, τι προσωπικό έχουμε, και τι χρειάζεται και πού. Έχουμε διαπιστώσει εδώ και αρκετό καιρό πως θέσεις προκηρύσσονται αλλά οι γιατροί δεν επιλέγουν την παραμεθόριο. Χρειαζόμαστε κίνητρα λοιπόν! Και αυτά θα πρέπει να είναι όχι μόνο αλλά σίγουρα και οικονομικά. Θέλουμε τους καλύτερους ιατρούς, τους επιστημονικά άρτια καταρτισμένους, όχι από «νησιώτικο» εγωισμό αλλά γιατί θα μειωθούν οι διακομιδές και τα κόστη για το κράτος, θα γίνουν πόλος έλξης για τον τουρισμό της υγείας, θα δώσουν επιστημονικό κίνητρο σε νέους να παραμείνουν στα νησιά μας. Χρειαζόμαστε ένα ειδικό πλαίσιο λειτουργίας τόσο του ΕΣΥ όσο και της πρωτοβάθμιας που θα αφορά τα νησιά. Χρειαζόμαστε αναμόρφωση των προϋπολογισμών για τα νησιά μας αλλά και δημιουργία νέων μονάδων, με up-to-date ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, βασικό και εξειδικευμένο, και κυρίως στελεχωμένων. Είναι πλέον επιβεβλημένο γιατί δεν μπορούμε να ελπίζουμε πάντα στον εθελοντισμό ή στην ύπαρξη οπλίτη ιατρού στα μικρά νησιά, και στην «ιπποκρατική» συνείδηση των νοσοκομειακών.
Θα μπορούσα να σας αναλύσω με λεπτομέρεια το κάθε τι σε μια επομένη ευκαιρία.
• Τον προσεχή Μάιο, έχουμε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωεκλογές. Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις για το ΚΙΝΑΛ; Τα αποτελέσματα θα είναι ένα “κρας τεστ” για το κόμμα;
Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μια δημοκρατική διαδικασία κατά την οποία ο λαός εκφράζεται. Οι εκλογές του Μαΐου είναι για μας πολιτικές εκλογές.
Προσβλέπουμε στην αλλαγή του χάρτη της Αυτοδιοίκησης. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η απλή αναλογική και εμείς θα είμαστε παρόντες σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον συνεργειών και συνεργασιών ως πρωταγωνιστές. Είμαστε βέβαιοι ότι με την καθοδήγησή μας και την συμβολή μας μπορούμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας με απολύτως θετικό πρόσημο. Έχουμε επιλέξει τους ανθρώπους και έχουμε διαμορφώσει τα προγράμματα.
Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον. Επιβάλλεται ο κόσμος σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσει με σύνεση, χωρίς συναισθηματισμούς, όχι τον γνωστό αθλητή ή την αδικημένη εργαζόμενη αλλά τους ανθρώπους με επιστημονικό υπόβαθρο και πολιτική εμπειρία. Αυτούς που μπορούν να διαχειριστούν τις ζωές μας.
• Εάν στις εκλογές κερδίσει η Ν.Δ. θα βλέπατε θετικά την συνύπαρξή σας με τον κ. Μητσοτάκη;
Είμαστε μια αυτόνομη πολιτική δύναμη με σαφείς και ισχυρές διαφορές τόσο από τον χώρο που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης, είναι άλλωστε ο ιδεολογικός μας αντίπαλος, όσο και από τον χώρο που εκφράζει ο κ. Τσίπρας.
Συνυπάρχουμε στο εύρος του δημοκρατικού τόξου. Ζητούμε από τον ελληνικό λαό την εντολή και την εμπιστοσύνη να διαχειριστούμε καλύτερα από κάθε άλλο τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την χώρα μας και τους πολίτες. Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που η Πρόεδρος κ. Γεννηματά χρησιμοποιεί συχνά: «Δεν είμαστε ο τρίτος πόλος. Είμαστε ο μόνος δρόμος για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους. Μια νέα διακυβέρνηση που θα ενώνει αντί να διχάζει. Στις ερχόμενες εκλογές, η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα μεγάλο «Ναι» σε ένα καινούργιο όραμα».
• Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Στην πράξη όμως, ο Έλληνας δεν βλέπει βελτίωση στα οικονομικά του.
Τα μνημόνια δεν είναι άλλο παρά οικονομικές συμφωνίες που στην περίπτωση της Ελλάδας έληξαν. Τα μέτρα λιτότητας όμως μένουν! Θα μείνουν μέχρι το 2060 όπως υπέγραψε ο Τσίπρας! Τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας είναι δεσμευμένα σε αλλά χέρια για 99 χρόνια. Το πλεόνασμα είναι 3,5%! Υπόσχονται αυξήσεις σε μισθούς και είναι έτοιμοι να μειώσουν το αφορολόγητο, αυξάνουν εμμέσους φόρους με ρυθμούς ροκεντρόλ! Δεν έχουν σχεδιάσει ένα οικονομικό περιβάλλον ελκυστικό στις επενδύσεις. Όσο παραμένουν στην κυβέρνηση ερασιτέχνες ο Έλληνας θα δυσκολευτεί να αναστρέψει την οικονομική του πραγματικότητα. Ζητάμε, κοιτώντας τον κάθε πολίτη στα μάτια, την δυνατότητα να συνδημιουργήσουμε την Ελλάδα στην οποία θα γυρίσουν οι νέοι, θα δουλέψουν τα παιδιά μας και θα οικοδομήσουμε το νέο, μακριά από πρακτικές του παρελθόντος και επιφανειακές, δήθεν αριστερές, πρακτικές του παρόντος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου