Ρεπορτάζ

M. Aνδρουλάκης: «Χωρίς επαρκή αστυνόμευση αεροδρόμιο Pόδου και λιμάνια»!

Με ελλιπή μέτρα φύλαξης ξεκίνησε η τουριστική περίοδος στη Ρόδο αλλά και γενικότερα στα νησιά της Δωδεκανήσου, αφού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν μερίμνησε να στείλει αστυνομικούς για να ενισχύσει τις τοπικές υπηρεσίες και να “θωρακίσει” τις πύλες εισόδου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Ανδρουλάκης μιλώντας στη “δ”, έκανε λόγο για «μηδενικές ενισχύσεις στα λιμάνια της Ρόδου και των νησιών και ελάχιστες στο αεροδρόμιο “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει και της έναρξης του προγράμματος χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τουρισμό, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Μανώλης Ανδρουλάκης τόνισε ότι η ταλαιπωρία των επισκεπτών στα νησιά Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη είναι αδύνατον να καταφέρει να ανταποκριθεί στον τεράστιο φόρτο εργασίας των ελέγχων, ασκώντας παράλληλα και τα υπόλοιπα καθήκοντα με τα οποία είναι επιβαρυμένοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι.
Επιπλέον, όπως τόνισε, ο μικρός αριθμός αστυνομικών που εστάλη για την ενίσχυση του αεροδρομίου της Ρόδου, δεν επαρκεί για να κάνει τη διαφορά σε ένα Διεθνές Αεροδρόμιο που δέχεται χιλιάδες κόσμου στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Σε ό,τι αφορά την μηδενική ενίσχυση των λιμένων, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επισκεπτών για τον διαβατηριακό έλεγχο αλλά και των αστυνομικών που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο.
«Δια της αλληλογραφίας δεν επιλύθηκαν ποτέ προβλήματα», επισήμανε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων, αναφέροντας ότι ούτε φέτος θα αποφευχθούν οι γκρίνιες, τα παράπονα, ο σχηματισμός ουρών δεκάδων μέτρων στις πύλες εισόδου και οι πολύωρες καθυστερήσεις για τον έλεγχο των επιβατών.
Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, το πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τουρισμό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, ενισχύει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες των νησιών και αποτελεί “τονωτική ένεση”, πλην όμως θα πρέπει για την επιτυχημένη εφαρμογή του να ενισχύονται με αστυνομικούς οι πύλες εισόδου ώστε οι έλεγχοι των ταξιδιωτικών εγγράφων να διεξάγονται απρόσκοπτα.
Τα προβλήματα επί του παρόντος δεν είναι εμφανή λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος visa το οποίο ωστόσο αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει στα νησιά μας.
Η καθυστέρηση μάλιστα, είχε προκαλέσει την παρέμβαση του τομεάρχη Τουρισμού, βουλευτή της ΝΔ κ. Μάνου Κόνσολα, ο οποίος με ερώτηση που κατέθεσε ζήτησε διευκρινίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο.
Στην απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτεται ότι ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει ανάψει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του προγράμματος από τις 30 Απριλίου, αλλά αυτό δεν κατέστη ακόμα να γίνει δυνατό, αφού το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας θα τεθεί σε εφαρμογή, όταν σταλούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για να πάρει την τυπική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα, που αφορά σε επτά νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο) και θα έχει ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μανώλης Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το αν και πότε θα ενισχυθούν τα λιμάνια με αστυνομικούς και τι μέλλει γενέσθαι με την ενίσχυση του αεροδρομίου “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου