Τοπικές Ειδήσεις

Απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες oι προσφυγές για την ακύρωση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Ρόδου

Με αποφάσεις που εξέδωσε χθες ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου απορρίφθηκαν οι προσφυγές που ασκήθηκαν για την ακύρωση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες οι προσφυγές του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, της κ. Μαρίας Παπαχριστοδούλου, της ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδ/σου, της ΠΟΜΗΤΕΔΥ, και των κκ. Ζαχαρόπουλου, Διάκου και Χατζηνικολάου.
Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου διατηρεί στην πλειοψηφία των θέσεων ευθύνης τη διαζευκτική επιλογή υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ).
Πρόσφατα εκδοθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και οι πρόσφατες εγκύκλιοι του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:
• Δεν είναι σύννομη η αδιάκριτη κατάργηση της πρόβλεψης του προβαδίσματος των κατηγοριών στις κανονιστικές ρυθμίσεις των οργανισμών των φορέων (για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων των κατά περίπτωση οργανικών μονάδων), που σε τέτοια περίπτωση πάσχουν ακυρότητας.

• Οι κείμενες διατάξεις δεν έχουν, πάντως, την έννοια ότι η διαζευκτική διατύπωση των κατηγοριών στις οικείες ρυθμίσεις (π.χ. ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ), ή ακόμη και η πρόβλεψη ως αποκλειστικής κατηγορίας για ορισμένη θέση ή θέσεις ευθύνης μιας κατώτερης – με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 97 Υ.Κ./άρθρο 99 Κ.Δ.Κ.Υ.- κατηγορίας συγκεκριμένου-ων κλάδου- ων/ειδικότητας-ων αντιστρατεύεται την πρόβλεψη του άρθρου αυτού.
Οι προσφεύγοντες διατείνονται ότι το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, παρά το γεγονός ότι μνημονεύει αυτολεξεί τα ανωτέρω, εντούτοις δεν τα εφαρμόζει.
Σύμφωνα με τις προσφυγές η ελεύθερη επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων είναι αναμφίβολα παράνομη και έρχεται σε ευθεία αντίθεση, μεταξύ άλλων με τις θεμελιώδεις αρχές της Ισότητας και του Κράτους Δικαίου.
Η δημοτική αρχή από την άλλη διατείνεται ότι υπήρξε απόλυτη συμμόρφωση στην υπ’αρ. 36/07-12-2011 απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 και στις σχετικές υπ’αρ. 2816/2017 και 2817/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και στη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ο Συντονιστής έκρινε ότι η διαδικασία κατάρτισης και τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας των Ο.Τ.Α. συνιστά σύνθετη διοικητική ενέργεια, η δε προσβαλλόμενη απόφαση αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη, υποκείμενη επιπλέον σε έγκριση από πλευράς του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία στη συνέχεια δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν συνιστά εκτελεστή διοικητική πράξη.
Η μόνη εκτελεστή διοικητική πράξη είναι η πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί τυχόν έγκρισης τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου, η οποία στη συνέχεια δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Εκρινε έτσι ότι οι προσφυγές απαράδεκτα ασκήθηκαν ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεδομένου ότι η έγκριση τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου δεν υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας και ως εκ τούτου, δεν χωρεί κατά αυτής ειδική διοικητική προσφυγή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου