Ρεπορτάζ

Την Κυριακή ο απολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Από έλλειψη προσωπικού συνεχίζει να πάσχει και μάλιστα σοβαρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αντιπεριφερειάρχης κ.Φώτης Χατζηδιάκος στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που λειτουργούν στο νομό έχουν μείνει μόνο 200 υπάλληλοι ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν 600!

Συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει και στην ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου για τον απολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
«Θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο στοιχεία που αφορούν τον απολογισμό της Περιφέρειας και ο καθένας θα μπορέσει να τα δει και να ασκήσει κριτική. Θα επισημάνω πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών.
Τώρα πλέον με τις συνταξιοδοτήσεις σε κάθε διεύθυνση είναι ελάχιστοι αυτοί που δουλεύουν. Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα, αν θέλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στα νησιά. Πώς θα λειτουργήσουμε όταν η Διεύθυνση Μεταφορών έχει μείνει μόνο με 13 άτομα προσωπικό; Τι να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στην υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των μηχανημάτων που είναι απαραίτητα για να επαλειτουργήσει σε λίγο καιρό το ΚΤΕΟ.

«Με την ευκαιρία ζήτησα να εγκριθεί η προμήθεια μιας κινητής μονάδας ελέγχου δικύκλων. Είναι χιλιάδες τα δίτροχα που θα πρέπει να περάσουν από ΚΤΕΟ», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου στη Ρόδο.
«Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Χθες ανέκυψε και ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί εκτός ημερησίας διατάξεως», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Πρέπει να συζητήσουμε για το Κτηματολόγιο της Ρόδου και της Κω. Με την ιδιότητα του νομικού εκτιμώ πως είναι ένα πολύ σπουδαίο θέμα. Ζήτησα να προσκληθούν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και ο Διευθυντής του Κτηματολογίου κκ Κώστας Σαρρής και Νίκος Ματσάκης. Hταν μια δομή που μας άφησαν οι Ιταλοί όταν η υπόλοιπη Ελλάδα δεν διέθετε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για ένα θεσμό που εξασφαλίζει την πιστότητα των συναλλαγών σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία. Έγινε μια κίνηση, να μεταφερθεί στην εταιρεία “Κτηματολόγιο ΑΕ”, που μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Θεωρούμε πως οι δομές αυτές θα πρέπει να μείνουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Δικαιοσύνης γιατί και οι πολίτες θα αισθάνονται πιο ασφαλείς και δεν θα υπάρχει μεγάλο κόστος για τις μεταγραφές», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως θα γίνουν εισηγήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας για θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και το περιβάλλον.

«Ξεκινάμε να υλοποιούμε μια προγραμματική σύμβαση που εγκρίθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Αντικείμενό της είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στη λεκάνη της Ιαλυσού και της Κρεμαστής. Επειδή εκφράστηκαν κάποια παράπονα από τον κ. Ν. Κεφαλάκη αναφέρω πως είχαν ληφθεί αποφάσεις σε προηγούμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της σύμβασης θα αποτυπωθούν όλα τα ρέματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
«Θέλουμε να δούμε ποιες ποσότητες νερού αντέχει το κάθε ρέμα. Η μελέτη που θα συνταχθεί θα ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως είναι εξίσου σημαντική η προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί και αφορά τη μελέτη για την ανάδειξη των δημοσίων κτηρίων τα οποία βρίσκονται στο Μανδράκι.
«Το έργο θα συμβάλει στην αναμόρφωση του κέντρου με τη χρήση ήπιων μορφών ενέργειας», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί προκειμένου να κατασκευαστεί τοιχίο αντιστήριξης στο κτήριο που στεγάζει το Λύκειο Ελληνίδων «Εργάνη Αθηνά».
«Δημιουργήθηκε κατολισθητικό φαινόμενο. Χρειάζεται ποσό ύψους 105.000 ευρώ. Το κτήριο ανήκει στο Δήμο. Επειδή η Περιφέρεια διαθέτει τα χρήματα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για να υλοποιηθεί το έργο», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Με τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα προέκυψαν προβλήματα σε ένα παλιό αγωγό στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου. Τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών διαπίστωσαν πως θα πρέπει να αποκοπεί η Εθνική Οδός Ρόδου-Λίνδου σε εκείνο το σημείο για να κατασκευαστεί πλακοσκεπής αγωγός (γέφυρα). Αν πάμε με συνηθισμένες διαδικασίες ο δρόμος θα κλείσει για 16 μήνες. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με απευθείας ανάθεση και να τελειώσει το έργο σε ενάμισι μήνα. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια νέα γέφυρα στην Εθνική Οδό κοντά στον Αρχάγγελο», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως με απευθείας ανάθεση θα προχωρήσουν και οι αποκαταστάσεις στη γέφυρα της Παστίδας.
«Θα πρέπει ανεξάρτητα από τα σχόλια, να λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις για να προχωρούν τα έργα με τους ρυθμούς που πρέπει. Απευθυνθήκαμε στο συνδικαλιστικό όργανο των εργοληπτών και ζητήσαμε να κατατεθούν προσφορές για να καταλήξουμε στους δύο αναδόχους που θα πρέπει να τελειώσουν τις εργασίες σε ένα μήνα», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Κάποιοι παραπονέθηκαν ότι σε ορισμένες περιοχές δεν έγιναν αποκαταστάσεις. Λόγω όμως οικονομικών αδυναμιών μας “κρεμάνε” οι εργολάβοι», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
«Θεωρώ σημαντική την απόφαση που θα ληφθεί μετά από πρόταση της περιφερειακής συμβούλου κ. Δ. Μουτάφη για την υλοποίηση προγράμματος που αφορά προληπτικές δράσεις για τις εξαρτήσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προληπτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εξάρτησης των νέων από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τους υπολογιστές. Το πρόβλημα αγγίζει κάποια νησιά μας», εξήγησε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου