Ρεπορτάζ

Επιτόπιος διαχειριστικός έλεγχος από 3 επιθεωρητές στην ΤΕΔΚ Δωδ/σου

Στην αποστολή στοιχείων στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, που εκκρεμούσε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας από το έτος 2013, τον οποίο και κίνησε μόλις πρόσφατα η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΔΥΕΕ Νομού Δωδεκανήσου) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προχώρησε η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», οι 3 επιθεωρητές ζήτησαν να τους αποστείλουν πλήρη φάκελο ενταλμάτων επιχορηγήσεων του Δήμου Ροδίων προς την ΤΕΔΚΔ για τα έτη 2007-2011 συμπεριλαμβάνοντας τις εγκριτικές αποφάσεις των Οργάνων Διοίκησης για τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις καθώς και τα επιβεβαιωτικά αποσπάσματα από τους αντίστοιχους απολογισμούς του Δήμου.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαχειριστικός έλεγχος θα διενεργηθεί από τους επιθεωρητές στο διάστημα από 30 Μαϊου 2022 έως 8 Ιουνίου 2022 οπότε και θα εκδώσουν και σχετικό πόρισμα.
Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με έγγραφό της κατέστησε σαφές ότι αδυνατεί με 3 άτομα προσωπικό να αποστείλει το σύνολο των στοιχείων που αιτήθηκαν οι επιθεωρητές τονίζοντας ότι υπάρχουν σε φυσική μορφή στα γραφεία της.
Εξηγεί παραπέρα ότι δεν υπήρχε ιδία ταμειακή υπηρεσία και ασκείτο από το Δημόσιο Ταμείο Ρόδου (Ελεγκτές ΟΤΑ). Επεσήμανε επίσης ότι η Τ.Ε.Δ.Κ. με βάση τον ιδρυτικό Νόμο του Π.Δ. 197/78 είναι Ν.Π.Ι.Δ. και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε έλεγχο ενταλμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Προσθέτει ακόμη ότι οι χρηματικές συναλλαγές γίνονταν μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Ρόδου και ζήτησε από τους επιθεωρητές να απευθυνθούν εκεί για τα σχετικά στοιχεία.
Επισημαίνει ακόμη ότι είναι διαθέσιμες οι λίστες χρηματικών ενταλμάτων που εκδόθηκαν από την ταμία Ελεγκτών ΟΤΑ και παραπέρα ότι διενεργήθηκε διαχειριστικός έλεγχος το έτος 2015 από την Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου για τα έτη 2007-2011, το πόρισμα του ελέγχου παραδόθηκε στους αρμόδιους φορείς και όχι στην ΤΕΔΚ.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», ο διαχειριστικός έλεγχος ακολουθεί προηγούμενο, που διενεργήθηκε από ορκωτή λογίστρια της εταιρείας «Ελεγκτικός Κύκλος ΕΠΕ».
Η συγκεκριμένη εταιρεία, ήλεγξε το σύνολο των εσόδων και των εξόδων της πενταετίας 2007 – 2011 και επικεντρώθηκε στις επιχορηγήσεις διαδημοτικών δράσεων μέσω του φόρου εισοδήματος και του δημοτικού φόρου.
Από τον έλεγχο, που διενεργήθηκε, από την ως άνω εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι δεν εντοπίστηκαν στο αρχείο των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, εντάλματα τα οποία αφορούσαν σε επιχορηγήσεις του πρώην Δήμου Ροδίων προς την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν επιχορηγήσεις από τον φόρο εισοδήματος και τον δημοτικό φόρο οι οποίες δεν είχαν υποβληθεί για προληπτικό έλεγχο στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η πραγματογνώμων θεωρεί ότι όλες οι επιχορηγήσεις προς την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από τον φόρο εισοδήματος αλλά και τον δημοτικό φόρο έγιναν δυνάμει αποφάσεων που είχαν λάβει συλλογικά όργανά της, οι οποίες ωστόσο δεν προβλέπονται από νόμο.
Πέραν των άλλων, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι στην διετία 2009-2010 υπήρξαν χρηματοδοτήσεις από κατανομή Φόρου Εισοδήματος και ΔΗΦΟΔΩ., οι οποίες δεν έτυχαν του προληπτικού ελέγχου από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά τα εντάλματα με βάση τα οποία έγιναν οι καταβολές μη σύννομα.
Ενδιαφέρον έχει και η διαπίστωση ότι η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου κάλυπτε το σύνολο της επιχορήγησης προς την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, παρότι όφειλε να καλύπτει το 49%, όσο ήταν και το ποσοστό συμμετοχής της.
Φέρεται επιπλέον να έχει προκύψει αδυναμία ελέγχου των δαπανών που έγιναν αφού δεν υφίστανται απολογιστικά στοιχεία για κάθε μια από τις δράσεις που χρηματοδοτούντο.
Βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ιδιωτικά συμφωνητικά χωρίς ημερομηνία και οικονομικές ενισχύσεις σε φορείς χωρίς έλεγχο και χωρίς να υφίσταται προς τούτο νόμιμο δικαίωμα.
Η πραγματογνώμων φέρεται να κατέληξε γενικώς, στο συμπέρασμα παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ότι η διαχείριση του δημοσίου χρήματος εγίνετο πλημμελώς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου