ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζιχαντιστές χτύπησαν το Παρίσι: Νεκρός ένας αστυνομικός και ο δράστης -2 τραυματίες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
επίθεση

Του­λά­χι­στον ένας αστυ­νο­μι­κός σκο­τώ­θη­κε σε επει­σό­διο με πυ­ρο­βο­λι­σμούς στα Ηλύ­σια Πεδία στο Πα­ρί­σι. Nεκρός είναι και ο δρά­στης, ο οποί­ος ήταν γνω­στός στις αρχές, όπως με­τα­δί­δει το Reuters, το οποίο, ωστό­σο έκανε λόγο για δύο επι­τι­θέ­με­νους. Η αστυ­νο­μία εξέ­δω­σε ένταλ­μα σύλ­λη­ψης για έναν δεύ­τε­ρο ύπο­πτο, που σύμ­φω­να με τις αρχές είχε κα­τα­φθά­σει στη Γαλ­λία με τραί­νο από το Βέλ­γιο και είχε στο πα­ρελ­θόν θε­ω­ρη­θεί άτομο με εξ­τρε­μι­στι­κές τά­σεις.

Κατά την ένο­πλη επί­θε­ση στην πο­λυ­σύ­χνα­στη γαλ­λι­κή λε­ω­φό­ρο τραυ­μα­τί­στη­καν του­λά­χι­στον δύο αστυ­νο­μι­κοί ακόμη και βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μη κα­τά­στα­ση. Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες έχουν επι­βε­βαιω­θεί και από το γαλ­λι­κό υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών. Αρ­χι­κά, είχε με­τα­δο­θεί ότι και δεύ­τε­ρος αστυ­νο­μι­κός είχε απε­βιώ­σει από τα τραύ­μα­τά του.

Το Ισλα­μι­κό Κρά­τος ανέ­λα­βε την ευ­θύ­νη για την επί­θε­ση, όπως ανα­κοί­νω­σε το «πρα­κτο­ρείο» της τρο­μο­κρα­τι­κής ορ­γά­νω­σης Amaq, ενώ ταυ­το­ποί­η­σε τον δεύ­τε­ρο συλ­λη­φθέ­ντα άνδρα, κα­το­νο­μά­ζο­ντάς τον ως Αμπού Γιου­σίφ.

 

Une tension extrême est palpable chez les policiers chargés de réguler la circulation pic.twitter.com/hFDsvjAYMC

Une importante colonne de camions de CRS vient d’arriver sur place pour prêter main forte à la police pic.twitter.com/mvGYOfL4k7

Αυ­τό­πτης μάρ­τυ­ρας σχο­λί­α­σε ότι οι πυ­ρο­βο­λι­σμοί προ­έρ­χο­νται από όπλο Κα­λάσ­νι­κοφ. Η Ένωση Αστυ­νο­μι­κών διευ­κρί­νι­σε με ανάρ­τη­σή της στο Twitter ότι οι αστυ­νο­μι­κοί βρί­σκο­νταν μέσα σε όχημα, στα­μα­τη­μέ­νο σε κόκ­κι­νο φα­νά­ρι, τη στιγ­μή που δέ­χθη­καν τα πυρά.

Η πε­ριο­χή απο­κλεί­στη­κε από τις αρχές που κα­λούν τον κόσμο να την απο­φεύ­γει, όπως με­τα­δί­δει το CNN. Στο ση­μείο έχουν σπεύ­σει πολλά οχή­μα­τα της ασφά­λειας, ενώ ελι­κό­πτε­ρο πετά πάνω από την πε­ριο­χή. Οι αστυ­νο­μι­κές αρχές υπο­στη­ρί­ζουν ότι υπάρ­χει με­γά­λη πι­θα­νό­τη­τα να πρό­κει­ται για τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση. Tο αρ­μό­διο γρα­φείο της αντι­τρο­μο­κρα­τι­κής έχει ήδη «ανοί­ξει» φά­κε­λο έρευ­νας για την υπό­θε­ση. Έρευ­νες πραγ­μα­το­ποιού­νται στο σπίτι του νε­κρού ενό­πλου στα ανα­το­λι­κά της γαλ­λι­κής πρω­τεύ­ου­σας.

Λεπέν και Φι­γιόν ακυ­ρώ­νουν προ­ε­κλο­γι­κές εκ­δη­λώ­σεις

Σε δη­λώ­σεις του ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος, Φραν­σουά Ολάντ εξέ­φρα­σε την πε­ποί­θη­ση ότι πρό­κει­ται για τρο­μο­κρα­τι­κό «χτύ­πη­μα» και ανα­κοί­νω­ση ότι το πρωί της Πα­ρα­σκευ­ής έχει συ­γκα­λέ­σει συ­νε­δρί­α­ση του συμ­βου­λί­ου ασφα­λεί­ας.

Την ίδια στιγ­μή με την επί­θε­ση βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη το ντι­μπέιτ των υπο­ψη­φί­ων για τις γαλ­λι­κές προ­ε­δρι­κές εκλο­γές, καθώς ο πρώ­τος γύρος θα λάβει χώρα σε 3 ημέ­ρες, την Κυ­ρια­κή 23 Απρι­λί­ου.

Η επι­κε­φα­λής του Εθνι­κού Με­τώ­που, Μαρίν Λεπέν και ο υπο­ψή­φιος των Γάλ­λων Ρε­που­μπλι­κα­νών, Φραν­σουά Φι­γιόν ανα­κοί­νω­σαη ότι θα ακυ­ρώ­σουν τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες για την Πα­ρα­σκευή εκ­δη­λώ­σεις της προ­ε­κλο­γι­κής τους εκ­στρα­τεί­ας.

«Φόρος τιμής στις δυ­νά­μεις της τάξης που δί­νουν τη ζωή τους για να προ­στα­τεύ­σουν τη δική μας», έγρα­ψε σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter ο Φι­γιόν. Κατά την σχε­τι­κή το­πο­θέ­τη­σή του στο ντι­μπέιτ τό­νι­σε ότι το έθνος στέ­κε­ται ενω­μέ­νο με τους αστυ­νο­μι­κούς και υπο­γράμ­μι­σε ότι η μάχη κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει προ­τε­ραιό­τη­τα του επό­με­νου προ­έ­δρου της γαλ­λι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας.

Hommage aux forces de l’ordre qui donnent leur vie pour protéger les nôtres.

Ο ανε­ξάρ­τη­τος υπο­ψή­φιος, Εμ­μα­νου­έλ Μα­κρόν από την πλευ­ρά του ανέ­φε­ρε κατά την εμ­φά­νι­σή του στο France 2 ότι «το πρώτο κα­θή­κον του προ­έ­δρου είναι να προ­στα­τεύ­ει. Ένας αστυ­νο­μι­κός σκο­τώ­θη­κε, δεν ξέ­ρου­με ακόμη τι ακρι­βώς έχει συμ­βεί. Θα ήθελα να μι­λή­σω για αυτό στα πρώτα λεπτά για να δη­λώ­σω όλη  μου την υπο­στή­ρι­ξη στις δυ­νά­μεις της αστυ­νο­μί­ας και τις δυ­νά­μεις δια­σφά­λι­σης της τάξης», είπε ο ίδιος.

Je témoigne toute ma solidarité à l’égard de nos forces de l’ordre. J’ai une pensée pour la famille de la victime.

«Δεν τε­λειώ­νει ποτέ»

Εξάλ­λου, τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του προς τον λαό της Γαλ­λί­ας για την ένο­πλη επί­θε­ση εξέ­φρα­σε ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Ντό­ναλντ Τραμπ.

«Αυτό είναι ένα πραγ­μα­τι­κό φρι­κτό πράγ­μα που συμ­βαί­νει, φαί­νε­ται να είναι μια τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση», δή­λω­σε ο κατά την διάρ­κεια κοι­νής συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου με τον Ιταλό πρω­θυ­πουρ­γό, Πάολο Τζε­ντι­λό­νι στον Λευκό Οίκο. «Απλά δεν τε­λειώ­νει ποτέ», πρό­σθε­σε ο Τραμπ, το­νί­ζο­ντας πως «πρέ­πει να εί­μα­στε δυ­να­τοί».

Κα­θη­με­ρι­νή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.