Σε πολύ αυστηρούς τόνους απευθύνθηκε χτες, στα στελέχη της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της επιχείρησης, η οποία διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες.
Παρόντες ήταν εκτός του προέδρου κ. Δημήτρη Τσίκκη και του α’ αντιπροέδρου κ. Δημήτρη Καρατζιά, ο αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας καθώς και προϊστάμενοι της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος ζήτησε εξηγήσεις για την πορεία των έργων και τις μελέτες που δεν έχουν προχωρήσει όπως αυτό του βιολογικού της Λάρδου.
Συζήτηση έγινε και για το Φράγμα Γαδουρά (του οποίου η υδροδότηση έχει σταματήσει από τα μέσα του Γενάρη όπως απεκάλυψε η «δ») για το οποίο κατέστησε σαφές πως πρέπει να είναι έτοιμο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν ώστε να είναι σε θέση να υδροδοτήσει όλη την πόλη της Ρόδου.
Ενημέρωση έγινε και για τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτήσει η ΔΕΗ στην Κατταβιά ως ανταποδοτικά (ύψους 3,9εκ. ευρώ) και αφορούν μια σειρά από παρεμβάσεις όπως: υδροδότηση, αποχέτευση ακαθάρτων, αποχέτευση ομβρίων, υπογειοποίηση καλωδίων, πλακοστρώσεις, αποκαταστάσεις κ.ά.
Ενδιαφέρον επέδειξε ο κ. Χατζηδιάκος και για την τροφοδοσία νερού στα Κολύμπια και στα Στεγνά όπου υπάρχει πρόβλημα με την επάρκειά του ενώ έδωσε σαφείς εντολές να διερευνηθεί το ζήτημα που προέκυψε με τους ‘φουσκωμένους’ λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ σε διάφορες περιοχές του νησιού, ζητώντας να αναληφθούν ευθύνες, θέμα που ανέδειξε η «δ».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά την συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δ. Τσίκκης:
«Ο δήμαρχος επισκέπτεται την ΔΕΥΑΡ –όπως και όλες τις διευθύνσεις του Δήμου Ρόδου- συχνά πυκνά για επιτόπου ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την πορεία των έργων. Σε αυτό που ο δήμαρχος έχει εστιάσει, είναι στην απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ ότι άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην σύνδεση των τοπικών κοινοτήτων που αντιμετώπισαν πέρσι σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης και ίσως φέτος να έχουμε την ίδια κατάσταση. Αναφέρομαι κυρίως στην σύνδεση του αγωγού του Φράγματος του Γαδουρά στα Στεγνά και στα Κολύμπια, όπου εκεί, παρουσιάζεται πολύ μεγάλη ανάπτυξη και στα τελευταία δύο χρόνια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι ανάγκες σε νερό. Βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης των μελετών και εντός της εβδομάδας, θα περάσουν προς έγκριση, ώστε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, να προχωρήσουμε στην δημοπράτησή τους».
Σε ερώτηση σχετικά με την διακοπή της υδροδότησης από το Φράγμα Γαδουρά, ο κ. Τσίκκης απάντησε: «Για εμάς δεν ήταν απαραίτητο το νερό από το Φράγμα, καθώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της πόλης της Ρόδου, της Παστίδας, της Ιαλυσού και μέρους της Κρεμαστής από τις δικές μας γεωτρήσεις. Η διακοπή έγινε επειδή έπρεπε να γίνουν κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις στον αγωγό ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες σε νερό της πόλης και την δεξαμενή που βρίσκεται στ’ Ασγούρου ώστε να καταφέρουμε με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, να υδροδοτήσουμε κατά 80-90% την πόλη από το Φράγμα».
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα με τους ‘φουσκωμένους’ λογαριασμούς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ ξεκαθάρισε τα εξής: «Υπάρχουν πράγματι πολλά παράπονα στις ενότητες Αταβύρου και Καμείρου. Σε αυτές τις περιοχές, πέρσι ακυρώσαμε τους λογαριασμούς καθώς από την ενοποίηση των ΔΕΥΑ είχαν σημειωθεί λάθη. Αυτά εξετάστηκαν, διορθώθηκαν και απεστάλησαν εκ νέου οι λογαριασμοί. Και μάλιστα, στις περιπτώσεις αυτές δεν χρεώνουμε κλιμακωτά, αλλά με την χαμηλότερη τιμή. Ο κ. δήμαρχος έδωσε εντολή να διερευνηθεί η κατάσταση και να ελεγχθούν όλα».
Ο κ. Τσίκκης είπε ακόμη πως μέσα στο προσεχές διάστημα, θα γίνει μια συνάντηση με τον ιδιώτη μελετητή που έχει αναλάβει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων για τον Βιολογικό της Λάρδου.
«Εμείς πήραμε στα χέρια μας την μελέτη αυτή τον Σεπτέμβριο του 2016. Συνεπώς ήταν αδύνατο έως το τέλος του έτους να είμαστε έτοιμοι για να αδειοδοτήσουμε ένα τέτοιο έργο ύψους 4,5εκ. ευρώ. Ευελπιστούμε ότι μέχρι να ανοίξει ξανά το μέτρο του ΕΣΠΑ για τέτοιες εγκαταστάσεις, θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε πρόταση» όπως είπε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ