Την έντονη δυσαρέσκειά του για τους νέους δασικούς χάρτες, εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου χθες, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Είναι ένα μεγάλο θέμα. Θα ξεκινήσω από το γεγονός πως η χώρα έχει πράγματι έλλειμμα σε αυτό. Πρέπει να αποκτήσουμε δασικούς χάρτες. Ωστόσο αυτό που πάει να γίνει τώρα, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Συνεχώς αναρτώνται οι χάρτες για κάθε νησί, όπου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να τους δουν και αναλόγως μπορούν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη (καταβάλλοντας ένα παράβολο) εάν έχουν αντιρρήσεις. Μέχρι στιγμής έχουμε δει χάρτες της Πάτμου και της Σύμης. Τα προβλήματα εκεί, είναι συγκλονιστικά. Στην Πάτμο, το 80% της επιφάνειάς της χαρακτηρίζεται ‘δασικό’ ενώ στο νησί, απορούν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, καθώς εκεί υπάρχει μόνον… ρίγανη. Το ίδιο συμβαίνει και στην Σύμη. Πολύ φοβούμαι ότι η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη. Είχαμε μια συνάντηση όλοι οι περιφερειάρχες γι αυτό το θέμα και διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι η ίδια σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή οι χάρτες έγιναν με προχειρότητα και έχουν χάσει την ουσία του θέματος. Αντίστοιχα ζητήματα μάς περιέγραψαν οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας κ.λπ. Εμείς πήραμε μια ομόφωνη απόφαση στην ΕΝΠΕ καθώς θεωρούμε πως αφενός οι χάρτες είναι λάθος και αφετέρου είναι πολύ μικρό το διάστημα που δίνεται για προσφυγές (60 ημέρες) και μεγάλα τα χρηματικά ποσά για τα παράβολα (μέχρι και 4.000 ευρώ). Εμείς ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να γίνει άμεσα η ανάκληση των δασικών χαρτών και να έχουμε μία συνάντηση μαζί του, προκειμένου να βρούμε μια λύση, διότι θα έχουμε πλήρη καταστροφή όλου του παραγωγικού ιστού» όπως τόνισε.
Να σημειωθεί πως πέραν της Πάτμου και της Σύμης, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Μύκονος –σε μικρότερη όμως κλίμακα.

Απάντηση για το ΠΙΚΠΑ
Κατηγορηματικός εμφανίσθηκε ωστόσο ο κ. Χατζημάρκος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» σύμφωνα με την οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το έργο «Επεμβάσεις στο κτήριο ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ (Πρώην ΠΙΚΠΑ) για στέγαση και φιλοξενία μεταναστών» με προϋπολογισμό δαπάνης ύψους 250.000 ευρώ.
Για το θέμα απηύθυνε και σχετική ερώτηση προς τον δήμαρχο Ρόδου κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Τάκης Πότσος (επικεφαλής τη δημοτικής παράταξης ‘Λαϊκή Συσπείρωση’).
«Είναι ένα τεράστιο ψέμα, το οποίο είναι και τόσο απλό στην έρευνά του. Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει πράγματι μία εγγραφή που αφορά το ΠΙΚΠΑ της Λέρου, το οποίο ήρθε προς συζήτηση ύστερα από αίτημα των εκπροσώπων του νησιού. Κι αυτό γιατί υπάρχει εκεί ένα κτήριο το οποίο έχει σημαντικές βλάβες κι όσες φορές έχουμε επισκεφθεί το νησί, μας έχει ζητηθεί να εξετάσουμε την περίπτωση μήπως μπορούμε να κάνουμε κάποιες εργασίες. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε και το Κέντρο Υγείας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για το θέμα. Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι η πρώτη φορά που παραπληροφορεί. Είναι ωραίο πράγμα στην Δημοκρατία ο αντίλογος, αλλά όχι να διακινούνται τέτοια ψέματα με τον τρόπο που το κάνει η παράταξη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Εμείς δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουμε ΠΟΤΕ τέτοια δομή στην Ρόδο. Δυστυχώς, κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι η πολιτική γίνεται με ψέματα».
Απάντηση στον Χ. Κόκκινο
Σκληρή ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη προς τον κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, ο οποίος με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘notosnews’ του άσκησε κριτική για την μεταξύ τους σχέση ενώ αμφισβήτησε τις προσπάθειες που γίνονται για την Γέφυρα Κρεμαστής, λέγοντας πως υπάρχει μελέτη και πρέπει να παρέμβει η Δικαιοσύνη:
«Ο κ. Κόκκινος πολιτικά ζει και υπάρχει γιατί εκμεταλλεύεται ένα κενό νόμου. Κι αυτό το κάνει με έναν τρόπο, ο οποίος είναι χυδαίος. Είναι ένας άνθρωπος που έθεσε τον εαυτό του εκτός παράταξης. Σας θυμίζω πως υπάρχουν υπογραφές των εκλεγμένων συμβούλων της παράταξής μας οι οποίοι ζητούν την αποπομπή του. Από την ημέρα εκείνη, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία με αποστολή επιστολών… Να σκεφτείτε ότι υπάρχει μέρα που έχουμε έως και έξι επιστολές την ημέρα από τον Χ. Κόκκινο του τύπου: ‘Δεν άλλαξαν οι κουρτίνες στο γραφείο μου’ και καταγγέλλεται η περιφερειακή αρχή, γι’ αυτό και ο ήλιος ζεσταίνει το πολύτιμο κεφάλι του… Έχουμε επιστολή καταγγελίας γιατί το κλιματιστικό επίσης ήθελε σέρβις στο γραφείο του και θερμαίνεται το πολύτιμο σώμα του… Έχουμε επιστολές του τύπου: ‘Πήγαμε στο θέατρο και δεν είχε καρέκλα με ταμπελάκι με το όνομά μου’ και καταγγέλλεται η περιφερειακή αρχή στον υπουργό Εσωτερικών ή ακόμη και στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τον οποίο τώρα τελευταία –κι αυτό είναι εντελώς συμπτωματικό- ο Χ. Κόκκινος αναπτύσσει μια επικοινωνία πιο ‘ζεστή’ ή ίσως βρίσκουν κάτι κοινό να ασχοληθούν –και όλοι καταλαβαίνουμε. Οι πάντες τού δήλωσαν ότι δεν είναι αποδεκτός για συνεργασία σε αυτή την περιφερειακή αρχή και να θυμίσω γιατί έγινε αυτό. Διότι δύο συνεργάτες μου, ένα μέλος αιρετό και ένας συνεργάτης της περιφερειακής αρχής σε θέση ευθύνης, εντόπισαν σε δύο περιπτώσεις από πλευράς του Χ. Κόκκινου στην οικονομική διαχείριση που αφορούσαν τον ίδιο, κάτι παράξενο. Το κοίταξαν λίγο παραπάνω, και οδηγήθηκαν σε μια μεγάλη σειρά από δαπάνες που ήταν πολύ ύποπτες. Το έψαξαν ακόμη παραπάνω και βρήκαν ότι υπήρχε στημένη μία ‘φάμπρικα’ (κάποιος να τσεπώνει και κανένα φράγκο παραπάνω από ό,τι δικαιούται). Αυτό οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη. Από τότε έχει ξεκινήσει αυτός ο… πόλεμος από τον Χ. Κόκκινο που προσπαθεί να βρει διάφορα θέματα για να πλήξει την περιφερειακή αρχή. Έχει την βοήθεια σε αυτό στελεχών της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου ενώ έχει αναπτύξει κάποιες σχέσεις με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτή είναι η πολιτική μας ζωή. Οποιοσδήποτε άλλος θα έκανε μια αποχώρηση για να προστατέψει και την αξιοπρέπειά του και την όποια πολιτική προσωπικότητα –αν του έχει μείνει κάτι».

Η Γέφυρα της Κρεμαστής
Παράλληλα, ο κ. Χατζημάρκος, μίλησε με σκληρά λόγια για το έργο της Γέφυρας Κρεμαστής και αναφερόμενος στον προκάτοχό του, είπε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Το έχω δηλώσει δεκάδες φορές. Κάποιοι από την αντιπολίτευση προσπάθησαν να το επαναφέρουν. Η αντιπολίτευση, συνεργάζεται με τον Χ. Κόκκινο και φαίνεται ότι είχαν και πριν μια καλή σχέση… Η Γέφυρα δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε το 2014 με περιφερειάρχη τον Γ. Μαχαιρίδη. Από τότε που υπογράφτηκε η σύμβαση με τον εργολάβο μέχρι να αναλάβουμε εμείς, πέρασαν περίπου 5 μήνες. Το έργο δεν ξεκίνησε, δεν εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, διότι το έργο ήταν παράνομο. Όλο αυτό ήταν μια ‘πολιτική απάτη’. Εμείς στο περιφερειακό συμβούλιο έχουμε ένα 12σέλιδο που αποτυπώνει πλήρως το τι ακριβώς έγινε διοικητικά σε αυτό το έργο. Εάν η Γέφυρα μπορούσε να γίνει, ο Γιάννης Μαχαιρίδης δεν θα μας το έκανε ‘δώρο’. Θα το εγκαινίαζε στην δική του θητεία. Υπέγραψε την σύμβαση για να μπορεί να κλέψει κανένα σταυρουλάκι, αλλά δεν μπορούσε να ξεκινήσει το έργο. Αυτά δεν τον ενδιαφέρουν τον Χ. Κόκκινο διότι αποδείχτηκε ότι ήταν ‘δεκανίκι’ του Γ. Μαχαιρίδη ακόμη κι όταν ήταν αντιπολίτευση. Τώρα όμως αποκαλύπτονται όλα αυτά. Κι ενώ το έργο δημοπρατήθηκε, βγήκε ανάδοχος, υπογράφτηκε σύμβαση, 3 μήνες μετά η ΠΝΑ ανέθεσε την… υδραυλική μελέτη για την Γέφυρα! Τελικά ο Χ. Κόκκινος το μόνο που θα καταφέρει είναι να στείλει…. στην φυλακή συνεργάτες του από την αντιπολίτευση! Αυτοί κρατάνε ο ένας τον άλλον: Γιάννης-Μπάμπης και το αντίθετο. Θέλανε να βάλουνε κι εμένα, αλλά τελικά θα μείνουν μεταξύ τους…»
Ο περιφερειάρχης είπε ακόμη, πως το τελευταίο διάστημα δέχτηκε επιθέσεις και απειλές ο κ. Άγγελος Ανανίας, από πρώην μελετητή – συνεργάτη του κ. Μαχαιρίδη για το εν λόγω έργο.
Για την τουριστική κίνηση
Τέλος, σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις του σχετικά με την επικείμενη τουριστική σεζόν, ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Είναι πάρα πολύ καλά τα μηνύματα. Ελπίζουμε να μην υπάρξει κάτι που να διαταράξει τα πράγματα. Από την μία είναι η φορολογία αλλά υπάρχει καλός ρυθμός αφίξεων. Φέτος αναμένουμε ένα σημαντικό ρεκόρ. Όσο για τα έσοδα, αυτό το ρυθμίζουν οι φορείς, εμείς δεν έχουμε καμία παρέμβαση». Είπε ακόμη ότι στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου η ΠΝΑ θα έχει δύο περίπτερα για όλα τα νησιά με ξεχωριστή παρουσία για την Γαστρονομική Περιφέρεια ενώ θα γίνουν πολλές επαφές και συναντήσεις με φορείς διεθνούς βεληνεκούς στον τουρισμό. Για την Τουρκία είπε ακόμη πως «κάνει κακό στον εαυτό της με την συμπεριφορά της και όχι σ’ εμάς».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ