Από το κακό στο χειρότερο πάει η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στα Δωδεκάνησα, καθώς όλο και περισσότερα σκευάσματα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή, για μέρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους.
Μεταξύ των αιτιών των ελλείψεων είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που είτε γίνονται νομίμως, είτε παρανόμως από ιδιώτες που αγοράζουν γνωστά φάρμακα για να τα μεταπωλήσουν στο εξωτερικό, όπου οι τιμές τους είναι υψηλότερες.
Επιπλέον, οι ίδιες οι παρασκευάστριες εταιρείες αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά λόγω υπερβολικών μειώσεων στις τιμές τους, ενώ συχνά δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες ως αποτέλεσμα μιας πιo «σφικτής» πολιτικής που ακολουθούν στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα μέρα με την ημέρα εντείνεται και η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική αφού παρουσιάζονται ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα, από τα καθημερινά μέχρι τα εξειδικευμένα και αναγκαία για τους καρκινοποθείς.
«Οι φαρμακοβιομηχανίες παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία των ασθενών! Ελλείψεις παρουσιάζονται σε όλα τα φάρμακα. Και για την επιληψία, και για αναπνευστικά προβλήματα, και για καρδιολογικές παθήσεις, και για την χοληστερίνη και για την ανακούφιση των καρκινοπαθών και παντού. Αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε φάρμακα για τους ασθενείς εκλιπαρώντας δεξιά και αριστερά. Οι φαρμακοβιομηχανίες στέλνουν φάρμακα με το σταγονόμετρο στις φαρμακαποθήκες ή αν στείλουν παραπάνω, οι αποθήκες κάνουν εξαγωγές και έτσι δημιουργείται το πρόβλημα και εδώ στη Ρόδο» δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου ο οποίος επισημαίνει ότι πλέον παρατηρείται πρόβλημα σχεδόν όλα τα σκευάσματα, από την αντιμετώπιση του ιλίγγου μέχρι και του καρκίνου.
Σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη, ειδικά στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής του ασθενή προκειμένου να πάρει το φάρμακό του μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα τον ένα μήνα!
«Αν κάποιος ασθενής πάθει κάτι, θα ζητηθούν ευθύνες και από τον φαρμακοποιό που δεν είχε να διαθέσει τα φάρμακα. Το πρόβλημα με τις εξαγωγές φαρμάκων και την έλλειψη στην εγχώρια αγορά, εμφανίστηκε από την αρχή της οικονομικής κρίσης, όμως εντείνεται μέρα με την ημέρα», τόνισε ο κ. Φουτούλης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα σκευάσματα που εισάγονται στη χώρα μας και τα οποία χρησιμοποιούν καρκινοπαθείς, διότι το κράτος δεν πληρώνει τις εταιρείες με αποτέλεσμα για να γίνει νέα παραγγελία να πρέπει να εξοφληθεί το προηγούμενο χρέος. Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, αφού εκεί το πρόβλημα οξύνεται λόγω και της περιορισμένης σύνδεσης με τη Ρόδο με αποτέλεσμα οι Δωδεκανήσιοι να στενάζουν μέχρι να παραλάβουν τα φάρμακά τους.
Πολλές φορές απαιτείται αγώνας δρόμου από τον φαρμακοποιό, για να καταφέρει να βρει σκευάσματα για την ανακούφιση του ασθενούς.
«Αυτό που συμβαίνει είναι κατάφωρη αδικία για τους ασθενείς και ιδίως για τους καρκινοπαθείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται διπλά. Ταλαιπωρούνται λόγω της ασθένειάς τους αφενός και αφετέρου επειδή δεν μπορούν να πάρουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, εγκαίρως τα φάρμακά τους», δήλωσε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ