Προθεσμία για την 2α και 3η Μαρτίου 2017 ζήτησαν και έλαβαν χθες από τον Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς 19 αιρετοί, που φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση προσλήψεων προσωπικού το έτος 2010, στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αλλά και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την κάλυψη δαπανών της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου με έσοδα από το φόρο εισοδήματος.
Χθες παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων κι άλλοι δια πληρεξουσίου με τους δικηγόρους κ.κ. Κ. Σαρρή, Νίκο Πέρο, Ν. Γιαννά, Γ. Μαυρομάτη, Β. Καταβενάκη και Δ. Μουτάφη και έλαβαν αντίγραφα της ογκώδους δικογραφίας προκειμένου να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι συγκεκριμένα ο  πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος, κατηγορούμενος για απιστία σχετική με την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση και με αντικείμενο άνω των 73.000 ευρώ.
Κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία σε εξακολουθητική απιστία σχετική με την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση και με αντικείμενο άνω των 73.000 ευρώ είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα οι κ.κ. Μ. Κορδίνας, Στ. Ρηνιού, Μπενέτος Σπύρου, Ελ. Παναγή, Εμμ. Πάλλας, Γ. Γιαννόπουλος και Γ. Τσαγκάρης.
Κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια στην ίδια πράξη είναι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του πρώην Δήμου Αταβύρου κ.κ. Ι. Ζαφειροπούλου, Ι. Παπασταματίου, Στ. Μαστροσαββάκη, Δ. Καραγιάννη, Δ. Μαυρουδάκη, Στ. Ζιάκη, Ι. Παπασταματάκης, Π. Κυριακούλης και Στ. Δεληγιαννάκη.
Κατηγορούμενοι για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Μ. Κορδίνας, Αγ. Κωνσταντινίδης, Γ. Γιαννόπουλος, Θ. Βαρκάς και Μπενέτος Σπύρου.
Οι ως άνω διώξεις είναι με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Αφορμή για την εισαγγελική παραγγελία, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, προκάλεσαν τα όσα προέκυψαν από σχετικά ρεπορτάζ αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στη θορυβώδη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου 2011 του δημοτικού συμβουλίου και κυρίως η διαπίστωση ότι ο πρώην Δήμος Αταβύρου, που δεν υπαγόταν στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χρησιμοποιήθηκε από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, για να επιτευχθεί η χρηματοδότησή της από τον φόρο εισοδήματος.
Η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου κατόρθωσε να εντάξει στο δυναµικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ 225 εργαζοµένους όταν για την πλήρη στελέχωση των πυροφυλακίων της απαιτούντο µόλις 108 άτοµα και για τις διοικητικές της υπηρεσίες αρκούσαν λιγότεροι από 10.
Σύµφωνα µε τις επίσηµες καταστάσεις µισθοδοσίας της εταιρείας, το προσωπικό της από 148 άτοµα την 30ή Ιουνίου 2010 έφτασε σταδιακά στα 225, την 30ή Σεπτεµβρίου 2010.
Για το 2010 διατέθηκαν, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», µε αποφάσεις που υπέγραψε ο πρώην γενικός γραµµατέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασ. Μπρακουµάτσος, µέσω του πρώην Δήµου Αταβύρου, οι δαπάνες του οποίου δεν υπόκειντο σε έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 2.245.000 ευρώ στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου για τις ανάγκες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Ο πρώην δήμαρχος Αταβύρου κ. Νικ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι τήρησε όλες τις διαδικασίες και ότι είχε την έγκριση του τότε περιφερειάρχη, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου για το πώς διατέθηκαν τα χρήµατα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας υποβλήθηκαν στην Πταισµατοδίκη µε υπόµνηµα αντίγραφα από 24 επιστολές που είχαν συνταχθεί την 26η Ιουλίου 2010 από τον πρώην πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Μιχάλη Κορδίνα, και είχαν αποσταλεί σε δηµάρχους µέλη της και τους ενηµέρωναν για την διεκπεραίωση των αιτηµάτων τους για την πρόσληψη συγκεκριµένων προσώπων στην εταιρεία.
Ο αριθµός των εργαζοµένων έφτασε έτσι, σε ικανοποίηση αιτηµάτων δηµάρχων στους 186 στη Ρόδο και στους 39 στα υπόλοιπα νησιά.
Από τις επιστολές που απεστάλησαν προκύπτει ότι ικανοποιήθηκαν 8 προσλήψεις από τον πρώην δήµαρχο Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυµίου, 5 από τον πρώην αντιδήµαρχο κ. Λ. Καραγιάννη, 8 από τον πρώην δήµαρχο Αφάντου κ. Σ. Διακοσταµατίου, 6 από τον πρώην δήµαρχο Αρχαγγέλου κ. Αλ. Παπουρά, 2 από τον πρώην δήµαρχο Ιαλυσού κ. Στ. Στάγκα, 18 από τον πρώην δήµαρχο Καλλιθέας κ. Ι. Ιατρίδη, 2 από τον πρώην δήµαρχο Καµείρου κ. Δ. Κρητικό, 3 από τον πρώην δήµαρχο Λινδίων κ. Μ. Παλλά, 4 από τον πρώην δήµαρχο Νότιας Ρόδου κ. Μ. Σαββή, 13 από τον πρώην δήµαρχο Πεταλούδων κ. Μ. Κορδίνα, 2 από τον πρώην δήµαρχο Αστυπάλαιας κ. Δ. Κονταράτο, µία από τον πρώην δήµαρχο Αγαθονησίου κ. Ευαγ. Κόττορο, δύο από τον πρώην δήµαρχο Δικαίου κ. Μ. Χατζηκαλύµνιο, 6 από τον πρώην δήµαρχο Ηρακλειδών κ. Στ. Μπίλλη, 3 από τον δήµαρχο Κάσου κ. Δηµ. Ερωτόκριτο, 3 από τον πρώην δήµαρχο Καρπάθου κ. Μ. Ιωαννίδη, 3 από τον πρώην δήµαρχο Κω κ. Γ. Κυρίτση, δύο από τον πρώην δήµαρχο Καλύµνου κ. Γ. Ρούσσο, µια από τον δήµαρχο Λειψών κ. Μπενέτο Σπύρου, 6 από τον πρώην δήµαρχο Ολύµπου Καρπάθου κ. Κ. Τσαµπανάκη, 4 από τον δήµαρχο Σύµης κ. Λ. Παπακαλοδούκα και 2 από την πρώην δήµαρχο Χάλκης κ. Ελ. Παναγή.
Για την ίδια υπόθεση έχει υποβάλει υπόµνηµα “φωτιά” ο τότε επικεφαλής της µείζονος µειοψηφίας στο δηµοτικό συµβούλιο κ. Γ. Χατζηµάρκος, ενώ άκρως επιβαρυντικές είναι οι καταθέσεις των κ.κ. Σ. Στάγκα και Αγ. Κωνσταντινίδη.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο κ. Μπρακουμάτσος, που υπεραμύνεται της νομιμότητας των εγκρίσεων που έδωσε για την κατανομή του φόρου εισοδήματος μετά τις ομόφωνες αποφάσεις που είχε λάβει ο πρώην Δήμος Αταβύρου, αφού τονίζει ότι αυτές δεν προσβλήθηκαν αρμοδίως για την ακύρωσή τους, επιφυλάσσεται να προσφύγει κατά του κ. Χατζημάρκου, υποστηρίζοντας ότι προσωποποιήθηκαν πολιτικές του διαφορές.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ