Συνεντεύξεις

N. Tσούλλος: «Η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη δοκιμασία, όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική»

Την κατάσταση που βιώνουν η αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναλύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου (ΟΕΒΕΔ), Νίκος Τσούλλος. Όπως αναφέρει, η απώλεια εσόδων ανέρχεται στο 80% με τις ΜμΕ να αγωνιούν για την επιβίωσή τους.
Τα μέτρα στήριξης της αγοράς που εφάρμοσε η κυβέρνηση, κινούνται σύμφωνα με τον κ. Τσούλλο στη σωστή κατεύθυνση. Απαιτούνται όμως επιπλέον μέτρα ώστε να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη κρίση. Χρειάζεται μία δέσμη γενναίων μέτρων που θα περιλαμβάνει ακόμη και τη διαγραφή χρεών που αποδεδειγμένα δημιουργήθηκαν λόγω του κορωνοϊού, δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΔ και τονίζει ότι η αγορά ευελπιστεί στην ομαλή πορεία της νέας τουριστικής σεζόν, κορωνοϊού επιτρέποντος. Τέλος, ο κ. Τσούλλος αναφέρεται στη μεγάλη εξάρτηση της τοπικής μας οικονομίας από τον τουρισμό και στην ανάγκη ανάπτυξης νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Κύριε Πρόεδρε, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων-ΟΕΒΕΔ είναι μέλος της ΓΣΕΒΕΕ. Ποιοι κλάδοι την απαρτίζουν και ποιος είναι ο ρόλος της;
Η Ομοσπονδία μας ως κοινωνικός εταίρος εκπροσωπεί όλους τούς κλάδους των ΜμΕ επιχειρήσεων, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και εμπόρους με την έννοια της μικρομεσαίας επιχείρησης. Κατ’ επιλογή είναι μέλος τής ΓΣΕΒΕΕ αλλά διατηρεί καταστατικά και δημοκρατικά το αυτοδιοίκητο.
Ο θεσμικός ρόλος της ομοσπονδίας και τού προέδρου της δεν είναι άλλος από την προαγωγή της διά βίου εκπαίδευσης, την έρευνα, στήριξη και προστασία, διεκδίκηση, ενημέρωση, σε ανώτερο επίπεδο, τεκμηριωμένα προς όφελος πάντα τού κοινωνικού συνόλου.
• Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λόγω της πανδημίας, και ποιοι κλάδοι έχουν πληγεί περισσότερο;
Ως γνωστό, η χώρα βιώνει την μεγαλύτερη δοκιμασία, όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και μάλιστα έπειτα από μία δεκαετή οικονομική κρίση. Η αγορά στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα, όπως έχουμε επισημάνει σε παλαιότερές μας ανακοινώσεις, κινείται στο μείον 80%, πράγμα που διαβεβαιώνεται άλλωστε από εκπροσώπους πολλών κλάδων.
Στο μεταξύ, είναι διάχυτη η αβεβαιότητα στις τάξεις των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, όχι μόνο για τους επόμενους μήνες του χειμώνα, αλλά και για την άνοιξη και την ομαλή έναρξη της τουριστικής σεζόν, κάτι που θα κριθεί προφανώς από την ομαλή πορεία της πανδημίας. Η εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τον τουρισμό επηρεάζει όλους τους παραγωγικούς κλάδους στον ίδιο περίπου βαθμό είτε πρόκειται για βιοτεχνίες ή εμπορικές επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κατασκευαστικές, μεταποιητικές κλπ. Η τοπική μας αγορά έχει ανάγκη από μία ομαλή σεζόν για να καταφέρει να βρει τις ισορροπίες της.
• Τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, έδωσαν ανάσα στην αγορά; Στάθηκαν ικανά να μετριάσουν τις οικονομικές απώλειες λόγω της πανδημίας; Απαιτούνται επιπλέον μέτρα και ποια θα ήταν αυτά;
Όλα τα μέτρα που έλαβε και εφάρμοσε η κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι όμως αρκετά, με το 40%των ΜμΕ επιχειρήσεων να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Τα όποια μέτρα έχουν παρθεί μέχρι τώρα, δεν μπορούν να ανατρέψουν την πορεία προς τα λουκέτα, μια πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά καταστήματα και επαγγελματίες όλων των κλάδων να κατεβάζουν ρολά, ή να πωλούν άρον άρον για να απαλλαγούν από το βάρος των παγίων εξόδων, δανείων και χρεών πού συνεχώς αυξάνονται.
Για να ανακοπεί η πορεία προς την καταστροφή, θα πρέπει να παρθεί μία σειρά από μέτρα που κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας έχει ανάγκη. Αυτά είναι:
α) Διαγραφή χρεών που αποδεδειγμένα δημιουργήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.
β) Να κριθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2,3 μη επιστρεπτέα κατά 50% όπως ισχύει και με τον τέταρτο και πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μόνο έτσι θα πρόκειται για ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή λόγω του lockdown.
γ) Στην περίπτωση της Ρόδου και των νησιών μας να παραταθεί το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι και την έναρξη τής τουριστικής περιόδου.
δ) Κάλυψη ή απαλλαγή των παγίων εξόδων όλων αυτών που αδυνατούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
ε) Προγραμματισμός και διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για την όσο το δυνατόν ομαλή επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.
ζ) Ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δεν κατάφεραν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και οργάνωσης να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα στήριξης.

• Αναφερθήκατε πριν στη μεγάλη εξάρτηση της τοπικής μας οικονομίας από τον τουρισμό. Πόσο εμφανής έγινε η εξάρτηση αυτή λόγω της πανδημίας;
Η πανδημία του κορωνοϊού μας ταρακούνησε και απλά μας υπενθύμισε την αποκλειστική σχεδόν εξάρτηση από τον τουρισμό, μία δραστηριότητα με εποχικό χαρακτήρα. Επίσης, μας έδειξε για μία ακόμη φορά πόσο ευάλωτη είναι η τοπική οικονομία από κάθε πιθανή δυσμενή συγκυρία στις αγορές από όπου προέρχονται οι επισκέπτες μας. Και τελικά μας υπενθύμισε αυτό που όλοι γνωρίζουμε, την μεγάλη εξάρτηση από τους δύο-τρεις μεγάλους οργανισμούς διακίνησης μαζικού τουρισμού που άλλοτε βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης και άλλοτε όχι.
Γι’ αυτό, είναι πια ανάγκη να πραγματοποιηθεί έρευνα από τους πλέον ειδικούς για την πιθανότητα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, παράλληλα με τον τουρισμό ώστε να περιορισθεί τα επόμενα χρόνια η έκθεση στο ρίσκο, η αβεβαιότητα που προκαλεί η πιθανότητα κάθε νέας κρίσης και η εξάρτηση.
Όπως προανάφερα, η πανδημία επηρεάζει όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως.
Στην περίπτωση της Ρόδου όμως, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων μία μεγάλη συζήτηση γύρω από την μονοκαλλιέργεια τού τουρισμού και ιδιαίτερα του μαζικού μοντέλου και των κλειστών πακέτων. Και η συζήτηση αυτή επικεντρώνεται στο πρακτικό όφελος της αγοράς από τον τουρισμό, γιατί τα έσοδα στις μικρές επιχειρήσεις είναι δυσανάλογα με τον εντυπωσιακό αριθμό των επισκεπτών που έφθασε να δέχεται (προ πανδημίας) το νησί μας.
• Το οριζόντιο lockdown θα μπορούσε κατά την άποψή σας να αναθεωρηθεί σε περιοχές όπως η Ρόδος όπου δεν υπήρξε ποτέ έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού;
Πιστεύω ότι θα πρέπει η κεντρική διοίκηση να σκεφτεί την περίπτωση διαφορετικής αντιμετώπισης ανά περιοχή με βάση τα κρούσματα και το ιικό φορτίο και σε δεύτερη φάση να εξετάσει την πιθανότητα μετακινήσεων από νομό σε νομό και ταξιδιών από και προς το εξωτερικό μόνο με την υπόδειξη αρνητικού τεστ κατά την περίοδο τού χειμώνα αλλά και κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Η Ρόδος είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο.
• Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Ιανουάριο του 2020 η ΟΕΒΕΔ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου διοργάνωσε την έκθεση με θέμα «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, η τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα». Ποια ήταν η απήχηση της έκθεσης; Σχεδιάζετε κάτι ανάλογο στο μέλλον;
Η διοργάνωση στην οποία αναφέρεστε εντάσσεται στις κοινωνικές δράσεις της Ομοσπονδίας μας και πραγματικά είχε μεγάλη επιτυχία. Τουλάχιστον 8.000 άτομα -κυρίως μαθητές- επισκέφθηκαν την έκθεση, γεγονός που μας χαροποιεί πολύ. Η μεγάλη αυτή ανταπόκριση του κόσμου μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.
Μια νέα πρόταση-δράση που επεξεργάζεται η Oμοσπονδία μας με τις βιοτεχνίες κρασιού και στη συνέχεια θα προτείνει στον Δήμο Ρόδου, είναι η αναβίωση της γιορτής του κρασιού η κάποια αντίστοιχη εκδήλωση στο πάρκο του Ροδινιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου