Ειδήσεις

Πολύ ζεστό το ελληνικό καλοκαίρι-Υψηλότερες θερμοκρασίες από κάθε άλλη χρονιά και

Η ζέστη το καλοκαίρι, και ειδικότερα τον Ιούλιο, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει είδηση. Αυτό το οποίο όμως εξασφάλισε στον φετινό Ιούλιο μια θέση σε αυτές τις σελίδες είναι ότι τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες από κάθε άλλη χρονιά και μάλιστα από το 1880. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ήταν ο πιο ζεστός Ιούλιος και πριν από το 1880, αλλά νωρίτερα δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία. Σύμφωνα με τα δεδομένα της NASA, ο περασμένος Ιούλιος μπορεί στατιστικά να μην είχε μεγάλες αποκλίσεις από τον περσινό, είναι όμως ένας από τους θερμότερους μήνες εδώ και 137 χρόνια, παγκοσμίως. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παρατηρήθηκαν και στη χώρα μας, αν και οι μετεωρολόγοι δεν κάνουν λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ. Αυτό που επισημαίνουν όμως είναι ότι παρατηρήθηκε ένα έντονο κύμα καύσωνα, κατά το οποίο καταγράφηκαν θερμοκρασίες που ξεπέρασαν και τους 45 βαθμούς Κελσίου (45,7 στις Μοίρες Κρήτης).

«Στις αρχές Ιουλίου καταγράφηκε ένα σημαντικό επεισόδιο καύσωνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ηταν ένα εξαιρετικά ισχυρό επεισόδιο το οποίο διήρκεσε περίπου πέντε ημέρες, το οποίο στατιστικά καταχωρίζεται ως μέσο διάστημα», περιγράφει στην «Κ» ο μαθηματικός – μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος. Σημειώθηκαν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και αν δεν κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι για τιμές ρεκόρ. Στη συνέχεια του Ιουλίου καταγράφηκαν άλλα δύο επεισόδια καύσωνα, μέτριας όμως έντασης, εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος. Στο μεταξύ, στα μέσα του μήνα υπήρξε μια ψυχρή εισβολή η οποία οδήγησε σε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. «Οι υψηλές θερμοκρασίες έφτασαν μέχρι και τους 19 βαθμούς Κελσίου στη Λάρισα και το ψυχρό αυτό κύμα ήταν διάρκειας τριών – τεσσάρων ημερών», εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το ψυχρό αυτό κλίμα δεν ήταν τόσο ισχυρό ούτε σε ένταση ούτε σε διάρκεια ώστε να αντιστρέψει στατιστικά την πολύ υψηλή θερμοκρασία συνολικά τον Ιούλιο.

«Οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου και αυτές είχαν εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και με δεδομένο ότι ο Ιούλιος κινήθηκε με τόσο αυξημένες θερμοκρασίες, μπορούμε να πούμε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι σημαντικά πιο ζεστό συγκρινόμενο με τις μέσες τιμές του ελληνικού καλοκαιριού», εκτιμά ο κ. Ζιακόπουλος.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Ιούλιος καταγράφηκε ως ένας από τους θερμότερους μήνες της Ιστορίας, σύμφωνα με τη NASA. Το ρεκόρ του Ιουλίου του 2017 είναι αξιοσημείωτο διότι συνέβη χωρίς την επιρροή κάποιου φυσικού κλιματικού φαινομένου, όπως το Ελ Νίνιο. Eνα ισχυρό Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, αποτέλεσε την αιτία που το 2016 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος από τότε που ξεκίνησαν οι αξιόπιστες μετρήσεις (1880). Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κατά τον Ιούλιο του 2017 ήταν 0,83 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του μήνα, σύμφωνα με τη NASA, που χρησιμοποιεί ως διάστημα αναφοράς την περίοδο μεταξύ 1951 και 1980. Μόνο ο Ιούλιος του 2016 σημείωσε παρόμοια υψηλή θερμοκρασία, ενώ όλοι οι προηγούμενοι Ιούλιοι ήταν περισσότερο από 0,1 βαθμό ψυχρότεροι, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της NASA. Στην αντίπερα όχθη, ψυχρότερος μήνας του πλανήτη, όπως έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ήταν ο Δεκέμβριος του 1984.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου