Ατάκτως Ερριμμένα

Κάτι δεν πάει καλά

Τη δεύτερη ακριβότερη μέση τιμή χονδρικής της ΕΕ στο ρεύμα συνεχίζει να έχει η χώρα μας σε όλη τη διάρκεια του 2022. Την Δευτέρα όμως «σπάσανε τα φρένα» εντελώς. Ετσι, η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 255,95 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση περίπου κατά 33%. Η Ιταλία είναι στα 175,93 ευρώ/MWh, η Σλοβακία στα 120,23 ευρώ/MWh, η Αυστρία στα 120,62 ευρώ/MWh Ισπανία και Πορτογαλία, μάλιστα, «έσπασαν» τη συνήθη πρωτοκαθεδρία της Πολωνίας στις φτηνές τιμές, παρουσιάζοντας τη χαμηλότερη χονδρική τιμή της Ευρώπης, στα 103,24 ευρώ/MWh, με την Πολωνία στα 104,27 ευρώ/MWh. Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Ηλεκτρικού Ρεύματος , στον οποίο η Ελλάδα αποτυπώνεται με βαθύ μπλε, στο χειρότερο δηλαδή επίπεδο.

Εν ολίγοις, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου η τιμή προσδιορίστηκε χθες πάνω από τα 250 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν σχεδόν όλες οι υπόλοιπες χώρες κινήθηκαν μεταξύ 120-150 ευρώ και κάποιες κοντά στα 100 ευρώ! Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στη χώρα μας, Οι αρμόδιοι και η ΡΑΕ τι λένε; Υ.Γ1. Λίγο πριν βάλω τελεία στο κείμενο, δημοσιεύτηκαν οι τιμές της Τρίτης:  στα 287,45 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας και νέο άλμα κατά 12,31%. Μέσα σε δύο ημέρες, Δευτέρα και Τρίτη, η αύξηση στην εγχώρια χονδρική τιμή φτάνει αθροιστικά το 45,24%! Υ.Γ.2 Πάντως, η απάντηση κυβερνητικού βουλευτή στην ερώτηση σε πρωϊνό πάνελ, για ποιο λόγο χθες Τρίτη η τιμή «έσπασε» πάλι ρεκόρ, ήταν «Γιατί έβρεχε χθες καταρρακτωδώς και δεν λειτούργησαν οι ΑΠΕ»… Πέρα βρέχει κοινώς.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου