Ποινή ισόβιας κάθειρξης και 10 ετών για ανθρωποκτονία και ληστεία από κοινού επέβαλε χθες, ερήμην, στον 26χρονο Κυριάκο Μαρκόπουλο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου.

Ο 26χρονος, που στο προηγούμενο διάστημα, ειχε συνεργασία με την δικηγόρο κ. Ματούλα Παπαβεργή, που του όρισε το δικαστήριο, χθες δεν παρουσιάστηκε στη δίκη ενώ δεν ανταποκρίθηκε στις τηλεφωνικές της κλήσεις αλλά και οικείων του προσώπων για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.
Ενώ έτσι είχε αθωωθεί από τα αποτρόπαια αδικήματα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω, χθες, μετά από μια σύντομη ακροαματική διαδικασία, δεν αντέκρουσε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην δίκη και κυρίως δεν απολογήθηκε με αποτέλεσμα, η απόφαση καταδίκης του για την δολοφονία της 69χρονης γιαγιάς του Ουρανίας Γερολύμου του Ευαγγέλου να είναι ομόφωνη.
Θυμίζουμε ότι με την υπ’ αρίθμ. 1064/25-5-2017 απόφαση του Στ’ Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε γίνει δεκτή η έκθεση αναιρέσεως που εισήγαγε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Παντελής, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεωργίου Κτιστάκη, για την αναίρεση της από 8 Φεβρουαρίου 2016 απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, στο αθωωτικό της σκέλος και συγκεκριμένα κατά της απαλλαγής του 26χρονου Κυριάκου Μαρκόπουλου για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της ληστείας από κοινού με την 29χρονη αδελφή του Αικατερίνη Βιδάλη.
Η δίκη επαναλήφθηκε μόνο για τον 26χρονο, ενώ η αδελφή του, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και κάθειρξη 10 ετών, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για ληστεία της 69χρονης γιαγιάς της, θα δικαστεί σε μεταγενέστερο χρόνο ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου.
Παραμένει εξάλλου άγνωστο αν ο Μαρκόπουλος εντοπιστεί και συλληφθεί ως φυγόποινος πλέον κι αν εντός της προθεσμίας που τάσσει ο νόμος θα ασκήσει έφεση κατά της χθεσινής καταδικαστικής απόφασης.
Οι δύο εγγονοίφέρονται να δολοφόνησαν από κοινού την 3η Νοεμβρίου 2014 την γιαγιά τους, στην οικία της για μια… τηλεόραση.
Για την παρουσία των δύο κατηγορουμένων στον τόπο του εγκλήματος εκείνη τη νύχτα κρίθηκε ότι δεν καταλείπεται αμφιβολία, καθώς εντοπίστηκε αποτσίγαρο μάρκας PRINCE με το βιολογικό υλικό της πρώτης κατηγορουμένης (που η ίδια είχε ομολογήσει ότι της είχε φέρει νωρίτερα ο δεύτερος κατηγορούμενος) σε τασάκι επιμελώς κρυμμένο, ενώ εντοπίστηκε και βιολογικό υλικό του δεύτερου κατηγορουμένου σε μαξιλαροθήκη της Γερολύμου, παρότι αυτός δεν συνήθιζε να την επισκέπτεται ποτέ αν και ήταν εγγονός της.
Φέρεται επιπλέον να προέκυψε ότι ο 26χρονος προσπάθησε να πείσει την πρώτη κατηγορούμενη να ενοχοποιήσει καταθέτοντας εις βάρος ενός άλλου προσώπου, με τον οποίο αυτή στο παρελθόν διατηρούσε σχέση και, ο οποίος είχε επιδείξει πολλές φορές βίαιη και αντικοινωνική συμπεριφορά, προκειμένου οι δυο τους να αποφύγουν τα ισόβια, όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε η πρώτη κατηγορούμενη στην συμπληρωματική απολογία της.
Θυμίζουμε ότι το λαϊκό δικαστήριο της Κω έχει κρίνει τον αδελφό της ένοχο οπλοκατοχής και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ, με τριετή αναστολή.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω ήταν αντίθετη με την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είχε εισηγηθεί την απαλλαγή της 29χρονης, διότι τα στοιχεία σε βάρος της δεν ήταν επαρκή και την ενοχή για την δολοφονία και τη ληστεία του 26χρονου αδελφού της.
Ο Αρειος Πάγος είχε κρίνει ότι η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω στο αθωωτικό της σκέλος δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα αλλά σε συμπεράσματα.
Χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου κατέθεσαν ο ιατροδικάστής κ. Παναγιώτης Κοτρέτσος, ένας αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ένας υπήκοος Πακιστάν και ένα ημεδαπός γείτονες του θύματος, μια ιδιοκτήτρια λέσχης που απασχολούσε περιστασιακά τον κατηγορούμενο την οποία προσέγγισε πρώτη για να αγοράσει μια τηλεόραση μάρκας LG την οποία παρουσίασε ως δική του αν και είχε αφαιρεθεί από την οικία της γιαγιάς του και δύο ακόμη νεαρούς τους οποίους προσέγγισε για τον ίδιο λόγο λέγοντας τους όμως ότι θα τους πωλούσε μια τηλεόραση μάρκας Samsung και στην πορεία τους έδωσε την τηλεόραση της γιαγιάς του εν αγνοία τους.
Για την απόφαση ενοχής του κατηγορούμενου το δικαστήριο εκτίμησε και αξιολόγησε την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας, αστυνομικού, ο οποίος υποστήριξε στο ακροατήριο ότι ο 26χρονος, μετά την προσαγωγή του στο Τμήμα Ασφαλείας Ρόδου και ενώ συνεχίζονταν οι έρευνες της αστυνομίας για την ανακάλυψη του υπαιτίου ή των υπαιτίων της δολοφονίας και της ληστείας σε βάρος της Ουρανίας Γερολύμου, παραδέχθηκε ενώπιόν του την ενοχή του, λέγοντάς του: «εγώ το έκανα, ευχαριστήθηκες τώρα;».
Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος δεν παρουσίασε άλλοθι για τις κινήσεις του κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 21.00 και 22.30 της 3-11-2014, εντός του οποίου τοποθετείται από τον ιατροδικαστή Παναγιώτη Κοτρέτσο ο θάνατος της Ουρανίας Γερόλυμου.
Επιπλέον ενώ το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω δέχτηκε ότι η πρώτη κατηγορουμένη ήταν η μόνη που μπήκε στο σπίτι της θανούσας, χρησιμοποιώντας το αντικλείδι που η ίδια διέθετε εν τούτοις δεν συσχετίζει την απολογία του δευτέρου κατηγορουμένου με την κατάθεση του γιου της θανούσας, σύμφωνα με την οποία υπήρχαν δύο μόνο κλειδιά του σπιτιού της μητέρας του, από τα οποία το ένα βρέθηκε στη ντουλάπα του σπιτιού και το άλλο το κατείχε η μητέρα του και συνεπώς ήταν αδύνατον να κατέχει κλειδί του σπιτιού και η εγγονή της.
Επιπλέον αξιολογήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας η φράση «άσε, τα έκανα σκατά» που είπε ο δεύτερος κατηγορούμενος σε φίλο του όταν ο τελευταίος τον ρώτησε για ποιο λόγο του παρέδιδε άλλη μάρκα τηλεοράσεως από εκείνη που είχαν συμφωνήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας, φράση η οποία αποτελεί έμμεση ομολογία ενοχής.
Επιπλέον αξιολογήθηκε ο εντοπισμός του D.N.Α. του κατηγορουμένου στη θήκη του μαξιλαριού που χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει το πολτοποιημένο κεφάλι της Ουρανίας Γερολύμου, στοιχείο που υποδηλώνει σαφώς τη σωματική του παρουσία στον τόπο του εγκλήματος αλλά και τον συνδέει με ένα από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση του.

Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής παρέστη ο δικηγόρος κ. Φώτης Ρωμαίος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ