Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων κ. Μ. Κορδίνας, ο πρώην αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών του Δήμου κ. Θ. Τσέλιος και ο πρώην προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών κ. Ι. Σκαμπίλης.
Οι δύο αιρετοί και ο δημοτικός υπάλληλος κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ κατ΄ εξακολούθηση και για απιστία σχετική με την υπηρεσία το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση.
Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του, μετά από ανάλογη εισήγηση της Εισαγγελέως της έδρας, τους έκρινε χθες αθώους.
«Πρόκειται γι ακόμη μια δικαίωση του πρώην δημάρχου και των συνεργατών του, που βρέθηκαν υπόλογοι για αδικήματα που δεν τέλεσαν, συκοφαντήθηκαν και λοιδορήθηκαν, σε καφενειακού τύπου συζητήσεις. Ο κ. Κορδίνας, όχι μόνο δεν πλούτισε από την πολιτική αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα» δήλωσε χθες στην «δημοκρατική» ο συνήγορος των κατηγορούμενων κ. Νίκος Γιαννάς.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», από την ακροαματική διαδικασία όχι μόνο δεν προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται αλλά εξελίχθηκε μέσα από τις καταθέσεις και τα στοιχεία σε επιβράβευση των κατηγορούμενων, που παρά τις αντιξοότητες και την έλλειψη κρατικής στήριξης αντιμετώπισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αυξημένα έξοδα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.
Θυμίζουμε ότι την 5η Μαρτίου 2010 υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου Υπαλλήλων του πρώην Δήμου Πεταλούδων κατά παντός υπευθύνου του Δήμου.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κ.κ. Κ. Στυλιανού και Δ. Κυπριώτης κατόπιν απόφασης έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου ισχυρίστηκαν συνοπτικώς τα ακόλουθα:
-Ότι υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας (υπόλοιπα μισθοδοσίας Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2010 για τους υπαλλήλους του Δήμου ενώ όσον αφορά τους συμβασιούχους οι οφειλές ήταν μεγαλύτερες).
– Ότι υπήρχαν οφειλές του Δήμου στα ασφαλιστικά ταμεία από το έτος 2007 τις οποίες και υπολόγισαν στα 3 εκατ. ευρώ.
– Ότι τον Ιανουάριο του 2010 απεστάλη σε υπαλλήλους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων επιστολή με την οποία απειλήθηκε η περιουσία τους με μέτρα “αναγκαστικής εκτέλεσης” λόγω μη καταβολής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων, που τους παρακρατούντο σε μηνιαία βάση.
– Ότι δεν γινόταν η καταβολή των παρακρατούμενων τοκοχρεωλυτικών δόσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το 2007.
Απολογούμενοι οι κατηγορούμενοι επεσήμαναν ότι ο Δήμος αναγκάστηκε λόγω της σημαντικής μείωσης των εσόδων του και των επιχορηγήσεών του από την κεντρική διοίκηση να χρησιμοποιεί χρήματα και από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της λειτουργίας του.
Εξήγησαν επιπλέον ότι και οι εισφορές στα ταμεία έχουν ρυθμιστεί και οι οφειλές σε δάνεια των εργαζομένων έχουν τακτοποιηθεί.
Ο πρώην δήμαρχος έχει καταστήσει συγκεκριμένα σαφές ότι το οικονομικό πρόβλημα στο Δήμο δημιουργήθηκε το έτος 2010. Τα προϋπολογισθέντα έσοδα του Δήμου σημείωσαν μείωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ περίπου λόγω περικοπών που έγιναν από την κυβέρνηση στη ΣΑΤΑ και στους ΚΑΠ με αποτέλεσμα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις, λόγω της οικονομικής στενότητας, να χρησιμοποιούνται και χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Η κατάσταση όμως αυτή ρυθμίστηκε περί τα τέλη του έτους και πλέον και οι εισφορές στα ταμεία έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλές σε δάνεια των εργαζομένων έχουν τακτοποιηθεί.
Οι εκκρεμότητες μάλιστα συμπεριελήφθηκαν και στον προϋπολογισμό του νέου Δήμου και πλέον δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα.
Οι δύο πρώην αιρετοί διαμαρτυρήθηκαν μάλιστα για την απαγγελία της κατηγορίας της υπεξαίρεσης καθώς δεν ενθυλάκωσαν χρήματα του Δήμου, δεν καταγγέλθηκαν ποτέ για κάτι τέτοιο και δεν διανοήθηκε ποτέ κανείς να προβάλει έναν τέτοιο ισχυρισμό.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρέστησαν οι δικηγόροι κκ. Στελιος Κιουρτζής και Νίκος Γιαννάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ