ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραπέμπεται Ροδίτης που παρίστανε τον δικηγόρο για απάτες και πλαστογραφίες με θύματα Αλβανούς

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
δικαστηριο

Σε δίκη ενώπιον του Τρι­με­λούς Πλημ­με­λειο­δι­κείου Ρόδου παρα­πέ­μπε­ται ένας 58χρονος κάτοι­κος Πετα­λού­δων, κατη­γο­ρού­με­νος για τις πράξεις της απάτης τετε­λε­σμέ­νης και σε από­πειρα κατ’ εξα­κο­λού­θηση (ενόψει μετα­τρο­πής της αρχικής διώξεως με τον νέο ποινικό κώδικα σε πλημ­μέ­λημα), της πλα­στο­γρα­φίας κατ’ εξα­κο­λού­θηση, της υπε­ξα­γω­γής εγγρά­φων κατ’ εξα­κο­λού­θηση και της αντι­ποί­η­σης της δικη­γο­ρίας κατ’ εξα­κο­λού­θηση με βού­λευμα που εξέδωσε το Συμ­βού­λιο Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου.

Το δικα­στικό συμ­βού­λιο απο­φά­σισε να μην γίνει κατη­γο­ρία εις βάρος γνωστής ηθο­ποιού, που με την ιδιό­τητά της ως δικη­γό­ρου, κατη­γο­ρή­θηκε ότι παρείχε απλή συν­δρομή στον 58χρονο.

Ο 58χρονος φέρεται να εξα­πά­τησε του­λά­χι­στον 17 Αλβα­νούς υπη­κό­ους, εκμε­ταλ­λευό­με­νος την επι­θυ­μία τους να απο­κτή­σουν νομι­μο­ποι­η­τικά έγγραφα στην Ελλάδα.

Όπως έγραψε η “δημο­κρα­τική”, η έρευνα, που διε­ξή­χθη από αξιω­μα­τι­κούς της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφα­λείας Ρόδου, ξεκί­νησε τον Ιούνιο του 2016.

Ο 58χρονος, που έχει απα­σχο­λή­σει και στο παρελ­θόν τις αρχές, προ­σποιού­με­νος το δικη­γόρο με το πρό­σχημα διεκ­πε­ραί­ω­σης των δια­δι­κα­σιών έκδοσης αδειών δια­μο­νής αλλο­δα­πών στη χώρα, εξα­πα­τούσε συστη­μα­τικά Αλβα­νούς, από τους οποίους απο­σπούσε σημα­ντικά χρη­μα­τικά ποσά υπε­ξαι­ρώ­ντας τα ταξι­διω­τικά τους έγγραφα και προ­μη­θεύ­ο­ντάς τους με πλαστά πιστο­ποι­η­τικά.

Από την έρευνα που διε­νερ­γή­θηκε προ­έ­κυψε ότι θύματά του είναι 17 αλλο­δα­ποί στην διετία 2015-2016.

Του απο­δί­δε­ται ειδι­κό­τερα ότι τους έπεισε ότι ασκεί το λει­τούρ­γημα του δικη­γό­ρου και ότι έχει τη δυνα­τό­τητα έναντι αμοιβής να διεκ­πε­ραιώ­σει τις νόμιμες δια­δι­κα­σίες για να εξα­σφα­λί­σουν έγγραφα δια­μο­νής και εργα­σίας στην Ελλάδα. Η συνο­λική ζημία που προ­ξέ­νησε στα φερό­μενα ως θύματά του, υπο­λο­γί­στηκε στις 39.400 ευρώ.

Του απο­δί­δε­ται επι­πλέον ότι κατήρ­τισε 2 πλαστά έγγραφα και έκανε χρήση αυτών και συγκε­κρι­μένα “απο­δεί­ξεις παρα­λα­βής αιτή­μα­τος” στις οποίες είχε θέσει εθνό­σημο που φέρουν δημόσια έγγραφα.

Τέλος του απο­δί­δε­ται ότι υπε­ξή­γαγε τα δια­βα­τή­ρια 5 Αλβανών υπηκόων.

Ο 58χρονος απο­λο­γού­με­νος τόνισε ότι είχε δρα­στη­ριο­ποι­η­θεί τόσο στον έντυπο τύπο, καθότι στο παρελ­θόν ήταν εκδότης περιο­δι­κών Αθη­ναϊ­κού τύπου και είχε συνερ­γα­στεί με μεγάλα ονόματα της Ελλη­νι­κής δημο­σιο­γρα­φίας, όσο και με τον χώρο της ασφά­λι­σης υγείας, αλλά και με το χον­δρικό εμπόριο.

Λει­τουρ­γούσε, όπως είπε, μια ασφα­λι­στική επι­χεί­ρηση και είχε συμ­βά­σεις με 3000 για­τρούς, κλι­νι­κές και ιατρικά εργα­στή­ρια σε όλη την Ελλάδα. Η πόρτα της επι­χεί­ρη­σης έγραφε ιατρι­κές ασφα­λι­στι­κές υπη­ρε­σίες και όχι δικη­γο­ρικό γραφείο.

Είχε 6 άτομα προ­σω­πικό και ασφά­λι­ζαν μέσω της Κάρτας Υγείας Έλληνες και αλλο­δα­πούς σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί αλλο­δα­ποί για να εκδώ­σουν άδεια δια­μο­νής χρεια­ζό­ταν να έχουν ασφά­λεια για ιατρική περί­θαλψη. Κάποια στιγμή τον ρώτησε ένας Αλβανός, λόγω του ό,τι είχε γνω­ρι­μίες, αν είχε κάποιον δικη­γόρο γνωστό να του κατα­θέ­σει τα δικαιο­λο­γη­τικά και να εξα­σφα­λί­σει γρήγορα την ελλη­νική ιθα­γέ­νεια διότι ήθελε να φύγει στην Αγγλία. Ρώτησε τότε μια συνερ­γά­τιδά του από την Πάτρα και του σύστησε τη δικη­γόρο Αθηνών. Υπο­στή­ριξε ότι ο ίδιος έκανε μόνο δια­με­σο­λά­βηση για την απο­στολή των εγγρά­φων των αλλο­δα­πών στην δικη­γόρο, ενώ ισχυ­ρί­στηκε ότι και ο ίδιος εξα­πα­τή­θηκε από εκείνη ενώ κατο­νό­μασε ακόμη έναν δικη­γόρο με τον οποίο είχε συνερ­γα­σία για το ίδιο θέμα.

Η δικη­γό­ρος αρνή­θηκε κατη­γο­ρη­μα­τικά τα όσα της απο­δί­δο­νται και τόνισε ότι γνώρισε στην Αθήνα τον 58χρονο, που δια­τη­ρούσε γραφείο με ασφά­λειες στη Ρόδο και εξυ­πη­ρε­τεί ταυ­τό­χρονα αλλο­δα­πός. Μια ασφα­λί­στρια φίλη της, της πρό­τεινε να της στέλνει ο 58χρονος από τη Ρόδο φακέ­λους αλλο­δα­πών για να τους υπο­βά­λει στην αρμόδια υπη­ρε­σία του Υπουρ­γείου Εσω­τε­ρι­κών με αμοιβή 100 € για κάθε υπόθεση.

Η ίδια ως νέα δικη­γό­ρος δέχτηκε και ανέ­πτυξε μια απλή σχέση με τον 58χρονο χωρίς να υπο­πτευ­θεί ότι είχε βεβα­ρυ­μένο ποινικό μητρώο.

Ισχυ­ρί­στηκε ότι υπέβαλε αρμο­δίως τα δικαιο­λο­γη­τικά που της απέ­στειλε και παρέ­λαβε σχε­τι­κές, απο­δεί­ξεις κατά­θε­σης αυτών τις οποίες του απέ­στελλε. Για 5 περι­πτώ­σεις αλλο­δα­πών δεν μπόρεσε να κατα­θέ­σει τα δικαιο­λο­γη­τικά στην αρμόδια υπη­ρε­σία διότι είχε αλλάξει ο τρόπος ραντε­βού και εγί­νο­ντο με ηλε­κτρο­νικό τρόπο.

Υπήρξε μεγάλη καθυ­στέ­ρηση πλέον των 6 μηνών και ο 58χρονος φέρεται να την πίεζε με απο­τέ­λε­σμα να δια­κό­ψει τη συνερ­γα­σία μαζί του επι­στρέ­φο­ντάς του και την αμοιβή της. Υπο­στή­ριξε μάλιστα ότι τα όσα ανέφερε εις βάρος της είναι παντε­λώς ψευδή.

Ως συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης της δικη­γό­ρου παρί­στα­ται ο δικη­γό­ρος κ. Άκης Δημη­τριά­δης και του 58χρονου ο δικη­γό­ρος κ. Βασίλης Μπέης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.