Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα μεταβεί την Παρασκευή στις 10:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο της ψηφοφορίας στη Βουλή. Mε 153 ψήφους, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο για το τρίτο «πακέτο» προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Απείχε από την ψηφοφορία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, ο οποίος τέθηκε εκτός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα. Καταψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος επίσης τέθηκε εκτός της ΚΟ του κόμματος με απόφαση του προέδρου Πάνου Καμμένου. Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (137 ψήφοι) όπως και όλα τα άρθρα του καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη με αίτημα του ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπράταξη υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 18 και καταψήφισε τα υπόλοιπα, ενώ το Ποτάμι υπερψήφισε τα άρθρα 1,11 και 16 και καταψήφισε τα άλλα.

Τρίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς μετά την ανταρσία του Στάθη Παναγούλη και την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τον Νίκο Νικολόπουλο, η κυβέρνηση πέφτει πλέον στους 153 βουλευτές.
Ο κ. Παναγούλης ήταν απών από την ψηφοφορία στη Βουλή και διαμήνυσε με επιστολή του ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.
Άμεση ήταν η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Στάθης Παναγούλης διαγράφηκε με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ «απαιτητή» γίνεται η έδρα του.
Ο Νίκος Νικολόπουλος στο μεταξύ, πραγματοποίησε την «απειλή» ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, παρά την απαίτηση που εξέφρασε νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος να ψηφίσει υπέρ ή να παραδώσει την έδρα του όπερ προκάλεσε την επίσης άμεση αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου ο οποίος προχώρησε στη διαγραφή του.
Την επιστολή του Πρωθυπουργού με την οποία γνωστοποιήθηκε η διαγραφή του Στ. Παναγούλη ανέγνωσε πριν από λίγο ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης ενώ λίγο νωρίτερα είχε φθάσει και η επιστολή του Πάνου Καμμένου με την οποία ανακοινώθηκε η διαγραφή του Νίκου Νικολόπουλου.
Δεν διαφαίνεται να παραδίδει έδρα
Στο μεταξύ, στην επιστολή με την οποία εξηγεί τους λόγους της αποχής του από την αποψινή ψηφοφορία, ο κ. Παναγούλης ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων πως: «Υπακούοντας στις αντιδράσεις των πολιτών αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντας τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής».
Η κατάληξη της επιστολής του πάντως, δεν προοιωνίζεται και παράδοση της κοινοβουλευτικής του έδρας, καθώς κλείνοντας , αναφέρει: «Θα συνεχίσω να στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε προσπάθειά του να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπεια και τα χαμένα του δικαιώματα».
Νωρίτερα, το Capital.gr, μετέδιδε:Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται επί …ποδός καθώς έχει ήδη διαμηνύσει μετά την παραίτηση του Γ. Σακελλαρίδη ότι όποιος δε συμμορφώνεται στις κυβερνητικές αποφάσεις θα τίθεται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και θα του ζητείται να επιστρέψει την έδρα του.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Capital.gr, ότι αναμένεται αντίδραση από το Μαξίμου, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας και αφού γίνουν οι σσχετικές διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά, μετά την αντικατάσταση του Γ. Σακελλαρίδη, 145 βουλευτές. Άγνωστο προς ώρας αν θα βρεθεί και αριθμητικά λαβωμένη μετά τις εξελίξεις που προκαλεί η στάση του Στ. Παναγούλη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ