ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε σταθερά ανοδική πορεία τα ελληνικά αεροδρόμια

news room 8 λεπτά ανάγνωση
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Παρα­μέ­νουν σε «διά­δρομο απο­γεί­ω­σης» τα ελλη­νικά αερο­δρό­μια και αερο­με­τα­φο­ρείς, ωστόσο οι προ­κλή­σεις παρα­μέ­νουν πολλές, προ­κει­μέ­νου να προ­α­σπι­στεί, αλλά και ενι­σχυ­θεί η αντα­γω­νι­στι­κό­τητα του κλάδου.

Τα παρα­πάνω ανέ­φε­ραν, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Τσί­του­ρας, διοι­κη­τής Αρχής Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, ο Μιχάλης Κου­βε­λιώ­της, ανα­πλη­ρω­τής διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος AEGEAN, ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευ­θυ­ντής Ανά­πτυ­ξης FRAPORT GREECE, η Ιωάννα Παπα­δο­πού­λου, διευ­θύ­ντρια Επι­κοι­νω­νίας και Marketing Διε­θνούς Αερο­λι­μένα Αθηνών, η Μαρία Τόκτωρ, επι­κε­φα­λής Ανά­πτυ­ξης Grecian Air Seaplanes – Ελλη­νικά Υδα­το­δρό­μια και ο Crawford Burden, Managing Director, Global Aviation – Europe and India, AECOM.

Χρ. Τσί­του­ρας, ΑΠΑ: Ανα­γκαία η ίδρυση αερο­πο­ρι­κής ακα­δη­μίας

Στην ανάγκη ίδρυσης μιας αερο­πο­ρι­κής ακα­δη­μίας, σε συνερ­γα­σία με ελλη­νικά, αλλά και ευρω­παϊκά πανε­πι­στή­μια ανα­φέρ­θηκε ο Χρήστος Τσί­του­ρας, Διοι­κη­τής Αρχής Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας. «Αν αυτή η προ­σπά­θεια ευο­δω­θεί, θα ανα­βαθ­μί­σει τόσο το προϊόν της Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, όσο και την ελλη­νική οικο­νο­μία. Από την πλευρά μας, θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προ­σπά­θεια, σε συνερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών, ώστε να υλο­ποι­η­θεί αυτό το όραμα, και με τη συμβολή του νέου Έλληνα Επι­τρό­που για τις Μετα­φο­ρές και τον Του­ρι­σμό στην Ευρω­παϊκή Επι­τροπή, Από­στο­λου Τζι­τζι­κώ­στα», δήλωσε ο κ. Τσί­του­ρας.

Όπως τόνισε, η Πολι­τική Αερο­πο­ρία στην Ελλάδα είχε μείνει πίσω, καθώς δεν χαρα­κτη­ρι­ζό­ταν από την εξω­στρέ­φεια που απαιτεί ο κλάδος, ούτε είχε την απα­ραί­τητη συμ­με­τοχή σε διεθνή fora.

Ο κ. Τσί­του­ρας ανα­φέρ­θηκε στην ανα­γκαιό­τητα ανα­βάθ­μι­σης της παροχής επί­γειων υπη­ρε­σιών, μέσω της άμεσης εξεύ­ρε­σης ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού. Σε ό,τι αφορά τις δράσεις της Αρχής Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, το επόμενο διά­στημα δίνεται έμφαση στην ενδυ­νά­μωση της συνερ­γα­σίας όλων των εμπλε­κό­με­νων φορέων του κλάδου των αερο­με­τα­φο­ρών, της πολι­τι­κής ηγεσίας, των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών, των αερο­λι­μέ­νων και της ΥΠΑ.

Τέλος, ανα­φέρ­θηκε στο φαι­νό­μενο του υπερ­του­ρι­σμού, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «υπάρχει μόνο τοπικά και εποχικά. Είναι εύκολο να λυθεί, μέσω των συγκε­κρι­μέ­νων μέτρων που λαμ­βά­νει τώρα η κυβέρ­νηση. Η επόμενη ημέρα απαιτεί βελ­τί­ωση των υπο­δο­μών, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να υπο­δε­χτούμε μεγα­λύ­τερο αριθμό του­ρι­στών», κατέ­ληξε, φέρο­ντας ως παρά­δειγμα το επεν­δυ­τικό πρό­γραμμα επε­κτά­σεων του Διε­θνούς Αερο­λι­μένα Αθηνών και τα συμπλη­ρω­μα­τικά έργα της Fraport στα περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια.

Μ. Κου­βε­λιώ­της, AEGEAN: Επέν­δυση στην επέ­κταση της του­ρι­στι­κής περιό­δου

Τις επεν­δύ­σεις στη νέα τεχνική βάση και το κέντρο εκπαί­δευ­σης πλη­ρω­μά­των της AEGEAN, απα­ραί­τητη υποδομή για το σύνολο του κλάδου στην Ελλάδα, σε συν­δυα­σμό με επεν­δύ­σεις και συνερ­γα­σίες που διευ­ρύ­νουν το δίκτυο και τη δρα­στη­ριό­τητα της AEGEAN, όπως αυτή της VOLOTEA, στο κλεί­σιμο μιας ακόμη επι­τυ­χη­μέ­νης χρονιάς έδωσε έμφαση ο κ. Μιχάλης Κου­βε­λιώ­της, Ανα­πλη­ρω­τής Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος της AEGEAN κατά τη συμ­με­τοχή του στο πάνελ των αερο­με­τα­φο­ρών.

Ειδι­κό­τερα στάθηκε στις δια­χρο­νι­κές κινή­σεις της AEGEAN για την επέ­κταση της του­ρι­στι­κής περιό­δου, καθώς και την προ­ώ­θηση νέων προ­ο­ρι­σμών που αμβλύ­νουν την επο­χι­κό­τητα και διευ­ρύ­νουν χωρικά την του­ρι­στική κίνηση, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ προ­σε­κτι­κοί με τη χρήση όρων όπως ο υπερ­του­ρι­σμός.

Ειδι­κό­τερα εστίασε στην αύξηση των δια­θέ­σι­μων θέσεων στα λεγό­μενα «αδύναμα τρίμηνα του έτους» όπου τη φετινή χρονιά κατέ­γρα­ψαν αύξηση κατά 9% και 10% αντί­στοιχα για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ στο τρίτο τρίμηνο αυτή κινεί­ται στο 5%. Ταυ­τό­χρονα ανα­φέρ­θηκε σε προ­γράμ­ματα χει­με­ρι­νού του­ρι­σμού, παρου­σιά­ζο­ντας το παρά­δειγμα της Ρόδου όπου πέρσι έτρεξε ειδικό πρό­γραμμα για πτήσεις charter όλο τον χρόνο σε συνερ­γα­σία με tour operator του εξω­τε­ρι­κού, ενώ ανα­φέρ­θηκε και σε ειδικές προ­σφο­ρές εσω­τε­ρι­κού που ενι­σχύ­ουν στο­χευ­μένα την επι­σκε­ψι­μό­τητα, όπως συνέβη με τη Σητεία, όπου πέτυχε υπερ­δι­πλα­σια­σμό της επι­σκε­ψι­μό­τη­τας του αερο­λι­μένα.

Όπως επι­σή­μανε υπάρχει πράγ­ματι ανάγκη χωρικής και χρο­νι­κής επέ­κτα­σης του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος, όπως υπάρχει και ανάγκη ανα­βάθ­μι­σης απαρ­χαιω­μέ­νων ή ελλεί­πων δημό­σιων υπο­δο­μών, που σχε­διά­στη­καν με συγκε­κρι­μένο ορί­ζο­ντα και φέρουσα ικα­νό­τητα και πλέον πιέ­ζο­νται όχι μόνο από τους επι­σκέ­πτες, αλλά κυρίως από τους ίδιους του μόνι­μους κατοί­κους.

Όσον αφορά στην πορεία της εται­ρείας, ο Ανα­πλη­ρω­τής Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος της AEGEAN δήλωσε ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από τα οικο­νο­μικά απο­τε­λέ­σματα του πρώτου εξα­μή­νου του έτους, που έκλεισε με αύξηση του κύκλου εργα­σιών, παρά τις επι­χει­ρη­σια­κές και γεω­πο­λι­τι­κές προ­κλή­σεις . «Συνε­χί­ζουμε να είμαστε σε υψηλό επίπεδο σε όλους δείκτες σε σχέση με τους αντα­γω­νι­στές μας στην Ευρώπη», συμπλή­ρωσε ο κ. Κου­βε­λιώ­της.

Σχετικά με τις εκτι­μή­σεις για το τέλος της φετινής χρονιάς και το 2025, ο κ. Κου­βε­λιώ­της υπο­γράμ­μισε πως αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για οποιεσ­δή­ποτε προ­βλέ­ψεις δεν φαί­νε­ται να κατα­γρά­φε­ται κάποια αρνη­τική τάση στη σε ότι αφορά τη ζήτηση για τους επό­με­νους μήνες, δίνο­ντας ιδιαί­τερη σημασία στο γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει και πάλι να ταξι­δεύ­ουν. «Όπως κατα­γρά­φηκε και από την αντα­πό­κριση στις τελευ­ταίες προ­σφο­ρές μας οι Έλληνες επι­βά­τες αντα­πο­κρί­νο­νται στις προ­σφο­ρές -που τους εξα­σφα­λί­ζουν και οικο­νο­μι­κούς ναύλους, ενώ επι­λέ­γουν και νέους, λιγό­τερο συνη­θι­σμέ­νους προ­ο­ρι­σμούς, γεγονός που στη­ρί­ζει και τη δική μας προ­σπά­θεια για διεύ­ρυνση του δικτύου. Και αυτό είναι ένα καλό σημάδι».

Γ. Βήλος, FRAPORT GREECE: Συνο­λικά 2 εκατ. παρα­πάνω επι­βά­τες το 2024 στα 14 περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια

Με άνοδο επι­βα­τι­κής κίνησης της τάξης του 5,5% – 6% θα ολο­κλη­ρω­θεί το 2024 στα 14 περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια που δια­χει­ρί­ζε­ται η Fraport Greece στη χώρα μας, όπως εκτί­μησε ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευ­θυ­ντής Ανά­πτυ­ξης της Fraport Greece, ποσοστό αύξησης που αντι­στοι­χεί σε 2 εκα­τομ­μύ­ρια επι­πλέον επι­βά­τες έναντι του 2023.

Εστιά­ζο­ντας αμιγώς στη θερινή περίοδο, το διά­στημα Απρι­λίου – Αυγού­στου, ανέφερε ότι επε­τεύ­χθη ανά­πτυξη 6%, ενώ δια­κι­νή­θη­καν 1,3 εκατ. περισ­σό­τε­ροι επι­βά­τες, εκ των οποίων οι 1,1 εκατ. προ­σέγ­γι­σαν τα αερο­δρό­μια της Fraport Greece μέσω εξω­τε­ρι­κού. Στους «κερ­δι­σμέ­νους» προ­ο­ρι­σμούς κατέ­ταξε τη Ρόδο, τα Χανιά, τη Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και τη Μυτι­λήνη.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο πλάνο ανα­βάθ­μι­σης των 14 περι­φε­ρεια­κών αερο­δρο­μίων που δια­χει­ρί­ζε­ται η Fraport Greece, τόνισε ότι κάθε χρονιά επεν­δύ­ο­νται επι­πλέον 50 εκατ. ευρώ για περαι­τέρω ανα­βαθ­μί­σεις, ενώ αυτή τη στιγμή υλο­ποιεί­ται, σε συνερ­γα­σία με το RRF, πρό­γραμμα συμ­μόρ­φω­σης τους με τους κανόνες του EASΑ.

Παράλ­ληλα, σε τροχιά υλο­ποί­η­σης βρί­σκε­ται η προ­μή­θεια και εγκα­τά­σταση νέων συστη­μά­των ραντάρ για Ανδρα­βίδα και Χανιά, με τον κ. Βήλο να εκτιμά ότι οι εργα­σίες θα έχουν ολο­κλη­ρω­θεί σε 2 χρόνια.

Επέ­στησε την προσοχή στη συζή­τηση περί υπερ­του­ρι­σμού, σημειώ­νο­ντας πως «πυρο­βο­λάμε» τη βαριά βιο­μη­χα­νία της χώρας, με τερά­στια συνει­σφορά στο εγχώριο ΑΕΠ κάθε χρόνο. Εντό­πισε ότι τα όποια προ­βλή­ματα εντο­πί­ζο­νται σε συγκε­κρι­μέ­νους μόνο προ­ο­ρι­σμούς και συγκε­κρι­μέ­νες χρο­νι­κές περιό­δους, ενώ τόνισε ότι εάν αθροι­στεί η έκταση των προ­ο­ρι­σμών που αντι­με­τω­πί­ζουν πρό­βλημα, τότε αυτή “δεν ξεπερνά το 1% της συνο­λι­κής έκτασης της χώρας”.

Εστίασε, όμως, στη έλλειψη υπο­δο­μών και την ελλιπή συντή­ρηση υφι­στά­με­νων υπο­δο­μών σε αυτούς τους προ­ο­ρι­σμούς και ανέ­δειξε την ανάγκη στρα­τη­γι­κού σχε­δια­σμού, ώστε να δια­τη­ρη­θεί η αντα­γω­νι­στι­κό­τητα του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού.

Ιω. Παπα­δο­πού­λου, ΔΑΑ: Χρονιά με θετικό πρόσημο το 2024 μέχρι στιγμής για το αερο­δρό­μιο της Αθήνας

Σε μία ακόμη πολύ καλή χρονιά για το αερο­δρό­μιο της Αθήνας εξε­λίσ­σε­ται μέχρι σήμερα το 2024, όπως είπε η Ιωάννα Παπα­δο­πού­λου, Διευ­θύ­ντρια Επι­κοι­νω­νίας και Marketing του Διε­θνούς Αερο­λι­μένα Αθηνών, καθώς το πρώτο οκτά­μηνο του έτους κατα­γρά­φη­καν διψή­φιες αυξή­σεις στην επι­βα­τική κίνηση σε μηνιαία βάση, σημειώ­νο­ντας μία συνο­λική άνοδο 13,9% σε σύγκριση με το 2023.

Από τις 20 κορυ­φαίες αγορές του αερο­δρο­μίου, όπως είπε, οι 18 σημεί­ω­σαν αύξηση, με θεα­μα­τι­κές επι­δό­σεις από τις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά. Ως καθο­ρι­στι­κές χαρα­κτή­ρισε τις συν­δέ­σεις με τη Σαγκάη και τη Σεούλ στην ‘Απω Ανατολή, αλλά και την Σάρζα στην Μέση Ανατολή. Σε απόλυτο αριθμό, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, η κίνηση του αερο­δρο­μίου έφθασε τους 21,26 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες, με αύξηση στην επι­βα­τική κίνηση, τόσο του εσω­τε­ρι­κού (κατά 7,8%), όσο και του εξω­τε­ρι­κού (κατά 16,6%).

Επίσης, η κυρία Παπα­δο­πού­λου ανέφερε πως, σύμφωνα με τις ανα­κοι­νώ­σεις των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών, κατά τη χει­με­ρινή περίοδο στο αερο­δρό­μιο Αθηνών θα προ­στε­θούν νέα και θα αυξη­θούν υφι­στά­μενα δρο­μο­λό­για, ανα­βαθ­μί­ζο­ντας επο­χι­κές συν­δέ­σεις σε year-round, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρ­κεια του χρόνου.

«Επό­με­νοι στόχοι μας είναι φυσικά η προ­σθήκη νέων, κυρίως υπερ­πό­ντιων προ­ο­ρι­σμών, αλλά και αγορών, για παρά­δειγμα, σε Ασία και ‘Απω Ανατολή, αλλά και η περαι­τέρω ενί­σχυση και ενδυ­νά­μωση ιδιαί­τερα επι­τυ­χη­μέ­νων αγορών, όπως αυτή των ΗΠΑ. Μια πρώτη εξέλιξη που ήδη έχουμε ανα­κοι­νώ­σει, είναι η σύνδεση της Αθήνας με την Βόρεια Καρο­λίνα για τη θερινή περίοδο του 2025», σημεί­ωσε η κυρία Παπα­δο­πού­λου.

Ανα­φο­ρικά με το επεν­δυ­τικό πλάνο του ΔAA, ανέφερε πως το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα ξεκι­νή­σουν τα έργα για το MAP 33, που θα αυξή­σουν τη χωρη­τι­κό­τητα του αερο­λι­μένα, ενώ τις επό­με­νες ημέρες θα ανα­κοι­νω­θούν τα κίνητρα προς τις αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες.

Την άνοιξη του 2025 ανα­μέ­νε­ται να δούμε στη χώρα μας τα πρώτα υδρο­πλάνα, σύμφωνα με την επι­κε­φα­λής Ανά­πτυ­ξης της Grecian Air Seaplanes – Ελλη­νικά Υδα­το­δρό­μια, Μαρία Τόκτωρ.

Σχετικά με τις κινή­σεις που έχουν ήδη γίνει εκ μέρους της εται­ρείας, έκανε λόγο για έναν σημα­ντικό αριθμό επεν­δύ­σεων για τη δέσμευση των υδρο­πλά­νων σε συνερ­γα­σία με την κατα­σκευά­στρια εται­ρεία Viking Air, τη στε­λέ­χωση της εται­ρείας και την ολο­κλή­ρωση της εκπαί­δευ­σης των πρώτων πιλότων σε προ­σο­μοιω­τές στον Καναδά. “Για όλα τα προ­α­να­φε­ρό­μενα η εται­ρεία έχει ήδη δαπα­νή­σει σημα­ντικά κεφά­λαια και έχει εξα­σφα­λί­σει την πλήρη χρη­μα­το­δό­τηση για την αγορά των υδρο­πλά­νων, που σημειω­τέον έκαστο κοστί­ζει 9 εκατ. δολάρια”, ανέφερε.

Δεδο­μέ­νου του μεγάλου ύψους της επέν­δυ­σης, η κυρία Τόκτωρ έθεσε ως καθο­ρι­στικό παρά­γο­ντα τη βιω­σι­μό­τητα. “Για να έρθουν τα υδρο­πλάνα, θα πρέπει πρώτα να έχουν αδειο­δο­τη­θεί αρκετά υδα­το­δρό­μια και υδάτινα πεδία, ώστε να υπάρ­χουν επαρ­κείς προ­ο­ρι­σμοί για τη βιώσιμη λει­τουρ­γία των υδρο­πλά­νων”, επι­σή­μανε.

Δίνο­ντας μία εικόνα της επι­χει­ρη­σια­κής λει­τουρ­γίας, ανέφερε ότι «το ξεκί­νημα θα γίνει με τρία υδρο­πλάνα και προ­ο­δευ­τικά ο στόλος θα αυξηθεί για να καλυ­φθούν οι ανάγκες της ζήτησης τόσο στην Ελλάδα και σε δεύτερη φάση και σε γει­το­νι­κές χώρες”. Ως προς τα υδρο­πλάνα που έχει επι­λέ­ξει η εται­ρεία, που είναι τύπου Twin-Otter DHC-6-400, έκανε λόγο για “τα πιο ασφαλή και εμπο­ρικά παγκο­σμίως».

Crawford Burden, AECOM: Σε βάθος 5ετιας θα έρθουν τα ηλε­κτρο­κί­νητα αερο­πλάνα

Την εκτί­μηση ότι στα επόμενα 5 χρόνια θα δούμε ηλε­κτρο­κί­νητα αερο­πλάνα να απο­γειώ­νο­νται και να προ­σγειώ­νο­νται, αλλά­ζο­ντας τελείως το πρόσωπο της αερο­πλο­ΐας έκανε ο Managing Director Global Aviation – Europe and India της, AECOM, Crawford Burden.

Παράλ­ληλα, ανα­φέρ­θηκε και στις προ­σπά­θειες που γίνο­νται στη χώρα για τον ερχομό των υδρο­πλά­νων – την άνοιξη του 2025 όπως έγινε γνωστό – και τα οποία όπως χαρα­κτη­ρι­στικά σημεί­ωσε θα αλλά­ξουν για τα… καλά τις μετα­φο­ρές και ειδικά τις δια­νη­σιω­τι­κές.

Ο κ. Burden μεταξύ άλλων μίλησε και για τα πράσινα βήματα που εντο­πί­ζει πως έχει κάνει χώρα στις αερο­με­τα­φο­ρές, ενώ τόνισε ότι συνο­λικά χρειά­ζε­ται να παρθούν μέτρα στα αερο­δρό­μια για το περι­βαλ­λο­ντικό απο­τύ­πωμα που αφήνουν.

Όπως είπε, μακρο­πρό­θε­σμα “υπάρ­χουν πράγ­ματα που μπορούν να γίνουν, με ένα εξ αυτών να αφορά την χρη­σι­μο­ποί­ηση του υδρο­γό­νου ως καύσιμο στο μέλλον”.

Πηγή: Reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.