Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, από τη Ρόδο που συμμετείχε στις εργασίες του 13ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 17 Απριλίου με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε:

«Διαμορφώνεται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης – με όραμα, ουσία και περιεχόμενο για τα νησιά μας. Αυτή είναι η θετική εκτίμηση όλων όσοι παρακολουθήσαμε τις δύο αυτές ημέρες τις συζητήσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο για την Περιφέρειά μας. Το Νότιο Αιγαίο θα αποκτήσει το ρόλο που του αξίζει τόσο μέσα στη Χώρα όσο και στο διεθνή καταμερισμό των περιφερειακών οικονομιών. Μέσα από τις επιμέρους δράσεις του «χάρτη» παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών για τα νησιά μας και τις εξαγγελίες/δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για το κρίσιμο αναπτυξιακό και περιφερειακό μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, αναγνωρίστηκαν οι προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα και δρομολογήθηκαν λύσεις που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των νησιωτών για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Από την πρώτη στιγμή αποδείξαμε ό,τι μπορούμε να σταθούμε δίπλα στους νησιώτες, όπου χρειάζεται. Τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, που αποσκοπούν στην στοχευμένη στήριξη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές το αποδεικνύουν περίτρανα. Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ένα καθοριστικό βήμα μπροστά. Να διαμορφώσουμε αυτόνομα την δική μας αναπτυξιακή πολιτική στις περιφέρειες, να φτιάξουμε το δικό μας στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, τις δικές μας χωρικές και δημογραφικές ιδιαιτερότητες, χωρίς τις υποδείξεις και τις στοχεύσεις τρίτων. Με μέτρο τον άνθρωπο. Με επίκεντρο την τοπική κοινωνία. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ορμή που δημιουργήθηκε από τη θετική συνέργεια Κυβέρνησης και τοπικών φορέων να πάει ανεκμετάλλευτη.

Το διπλό μήνυμα από τη Ρόδο και το Καστελόριζο

Η παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Δωδεκάνησο, επιβεβαιώνει τις προτεραιότητές μας. Το διπλό στόχο: Της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας μας – όπως τόνισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Καστελόριζο και στη Ρω – και της αναπτυξιακής προοπτικής για τη νησιωτική χώρα – μέσα από ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης – που συζητήθηκε αναλυτικά στο συνέδριο στη Ρόδο. Θέλω να επισημάνω την εθνική διάσταση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο ακριτικό Καστελόριζο και το ηχηρό μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας που έστειλε η Ελλάδα σ’ όλο τον πλανήτη από μια περιοχή που αποτελεί την ανατολική πύλη της Ευρώπης. Με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία στην αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η καλύτερη απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις για κοινωνική συνοχή, αλλά και για την ασφάλεια της περιοχής, δίνεται με την υλοποίηση έργων υποδομής στις ακριτικές νησιωτικές περιοχές. Ταυτόχρονα με την αναπτυξιακή στήριξη, είναι σημαντική και η δέσμευση μας ότι θα στραφούμε με τον ίδιο ενθουσιασμό – αλλά και την ίδια πρακτική αποτελεσματικότητα – σ’ όλα όσα προσδοκούν από μας οι νησιώτες για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Η μείωση των ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων, δεν αφορά μόνο τα έργα υποδομής που με συνέπεια υλοποιεί η κυβέρνηση στα νησιά. Δεν αρκεί μόνο η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα λειτουργίας των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών στα μικρά νησιά της πολυνησιακής μας περιφέρειας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην ποιοτική τοπική αγροτική παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς να έχουμε σχέδιο, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που να στηρίζουν τις παρεμβάσεις μας, συνολικά, αλλά και για κάθε νησί ξεχωριστά. Και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της κυβέρνησης. Είναι ευθύνη όλων των τοπικών φορέων να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση με προτάσεις και σχέδια, που να εντάσσονται αρμονικά στο συνολικό μας αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, με αποφασιστικότητα και με τη συνεργασία όλων. Να αφουγκραστούμε τις προσδοκίες του νησιώτη, να μιλήσουμε στην καρδία του. Με ξεκάθαρο αναπτυξιακό στρατηγικό στόχο και σοβαρότητα. Επιμένοντας στο σχέδιο που οραματιστήκαμε για το μέλλον των νησιών μας. Αποφεύγοντας τις ρητορικές συμπληγάδες του εντυπωσιασμού. Προχωρώντας αταλάντευτα μπροστά. Με την κοινωνία δίπλα μας».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ