Λιγότερες δόσεις εμβολίων από όσα ανέμενε έλαβε η χώρα μας καθώς χθες παραλάβαμε μόλις 49.160 δόσεις λόγω της αναβάθμισης του συστήματος της Pfizer. Το ίδιο ίσχυσε και για την υπόλοιπη Ευρώπη που έλαβε κατά μέσο όρο 30% λιγότερα εμβόλια από όσα είχαν συμφωνηθεί.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην γενική γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας με την συμμετοχή όλων των φορέων για τον εμβολιασμό.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας πως τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, στην Ε.Ε. επικρατεί προβληματισμός, καθώς στόχος είναι να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών που μέχρι στιγμής σε όλες τις χώρες παραμένει σχετικά χαμηλός.

“Η εταιρεία μάς διαβεβαίωσε πως οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα και πως θα τηρηθούν οι ποσότητες που θα λάβει η χώρα μας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η χώρα μας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει παραλάβει 429.000 δόσεις, ενώ ήδη έχουν έρθει οι πρώτες 8.000 δόσεις της φαρμακευτικής εταιρείας “Moderna” οι οποίες θα φτάσουν τις 20.000 μέχρι το τέλος του μήνα. “Είναι σίγουρο ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού θα καθοριστεί από το πόσο γρήγορη θα είναι η ροή των εμβολίων”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης

Μητσοτάκης: Ζητά την επίσπευση της έγκρισης των εμβολίων

Στις Βρυξέλλες εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να δοθεί έγκριση σε δύο ακόμη εμβόλια κατά του Κορονοϊού, της AstraZeneca και της johnson & johnson, που θα ενισχύσουν τα “οπλοστάσια” των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και θα αυξήσουν σημαντικά τους ρυθμούς των εμβολιασμών. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τους ηγέτες της Ε.Ε για την πανδημία θα ζητήσει την επίσπευση της έγκρισης των εμβολίων από την ευρωπαϊκή επιτροπή φαρμάκου.

“Μαζί με άλλους συναδέλφους μου, Ευρωπαίους, συμφωνήσαμε ότι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης πρέπει να θέσουμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο – από τη στιγμή που θα αδειοδοτηθεί – θα μας δώσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων που μπορούμε να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο του εμβολιασμού μας”

Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση

Στο υπουργείο υγείας τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως η καθυστέρηση των δόσεων από την Pfizer δεν επηρεάζουν την πορεία του εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση. “Η δεύτερη δόση είναι εξασφαλισμένη για όλους τους πολίτες” δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ωστόσο ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την ανταπόκριση που δείχνουν οι πολίτες για να εμβολιαστούν καθώς ήδη έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού. “Ξεκινά ο δεύτερος κύκλος όσων εμβολιάστηκαν σε πρώτη φάση, εγώ ο ίδιος εμβολιάστηκα σήμερα το πρωί. Μπορώ να σας πω ότι τελείωσα ανώδυνα και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια” είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κ.Ο. της ΝΔ στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα ακόμη μήνυμα στην κοινωνία για την ασφάλεια των εμβολίων.

Στόχος να μην χαθεί ούτε μία δόση

Θετικός είναι επίσης το γεγονός πως από τα ραντεβού που είχαν κλειστεί και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες, προσήλθε για να εμβολιστεί το 95%. Ωστόσο η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε για να μην χαθεί ούτε μία δόση, την θέση του πολίτη που δεν θα προσέρχεται να εμβολιαστεί να την παίρνουν αυτόματα άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας που θα προσέρχονται άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης ανακοινώθηκε πως τα νησιά που έχουν λιγότερους από χίλιους μόνιμους κατοίκους ο εμβολιασμός θα γίνεται για όλους ανεξαρτήτως την προτεραιότητα που θα υπάρχει για την υπόλοιπη χώρα.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ