Ειδήσεις

Μετανάστες με μολυσματικές ασθένειες στα κρατητήρια Ρόδου!

Μετανάστες με μολυσματικές ασθένειες φιλοξενούνται στα κρατητήρια του Α.Τ. Ρόδου! Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, Μανώλης Ανδρουλάκης στη «δημοκρατική», αυτή τη στιγμή τέσσερα άτομα με φυματίωση κρατούνται στα κρατητήρια, ενώ πολύ συχνά είναι τα κρούσματα σταφυλόκοκκου και ανεμοβλογιάς ανάμεσα στους κρατούμενους μετανάστες!
Η κατάσταση αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τους αστυνομικούς υπαλλήλους, καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές ώστε να φιλοξενούνται άτομα με μολυσματικές ασθένειες στα κρατητήρια. Την ίδια στιγμή προβληματίζει έντονα η αδιάφορη στάση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης.
«Υπάρχει ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων μολυσματικών ασθενειών ανάμεσα στους μετανάστες οι οποίοι κρατούνται στα κρατητήρια. Υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά φυματίωσης, σταφυλόκοκκου, ανεμοβλογιάς. Πριν λίγες μέρες ήρθαν στη Ρόδο τέσσερα άτομα με φυματίωση από την Κάρπαθο και παραμένουν εδώ. Ο κίνδυνος μετάδοσης των μολυσματικών ασθενειών στους συναδέλφους και γενικότερα, είναι ορατός. Την ίδια στιγμή η αδιάφορη στάση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, είναι επικίνδυνη. Δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο αυτή η κατάσταση, πρέπει να παρθούν μέτρα», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
Οι αστυνομικοί υπάλληλοι κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις στο πρόβλημα της ασφυκτικής πλήρωσης των χώρων των κρατητηρίων. Στη Ρόδο έφθασαν να στοιβάζονται έως και 120 άτομα σε ένα χώρο που δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε τους μισούς ( η μέγιστη χωρητικότητα των κρατητηρίων του Α.Τ. Ρόδου δεν ξεπερνά τα 40 άτομα).
Στο μεταξύ έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά οι ροές των μεταναστών στα νησιά, ενώ τα hotspot στην Κω και στη Λέρο είναι υπερπλήρη, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση οι μεταγωγές από τα υπόλοιπα νησιά. Μέχρι να οδηγηθούν στα hot spot οι μετανάστες, έχουν γεμίσει τα κρατητήρια με ορατό τον κίνδυνο να επαναληφθούν οι ασφυκτικές καταστάσεις που επικράτησαν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Ρόδο, όπου τα κρατητήρια έφθασαν να φιλοξενούν 120 άτομα!
«Τελευταία έχουν αυξηθεί και πάλι οι ροές των μεταναστών. Τα hotspot σε Λέρο και Κω έχουν ξεπεράσει αρκετά τον μέγιστο αριθμό φιλοξενούμενων και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταγωγές. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα κρατητήρια σε Ρόδο, Καστελόριζο και Κάρπαθο γεμίζουν ασφυκτικά. Κάθε φορά που βγαίνουμε να αναφέρουμε τα προβλήματα, δίνονται πρόσκαιρες λύσεις και για λίγο καιρό αποσυμπιέζεται η κατάσταση. Αυτό που απαιτείται όμως, είναι να δοθούν μόνιμες λύσεις. Δεν πρέπει να φτάνουμε πάντα στο σημείο να δημοσιοποιούμε τα προβλήματα για να λυθούν πρόσκαιρα. Είναι απόλυτη ανάγκη να τεθεί άμεσα σε ισχύ ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης, αλλιώς η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου