Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η ανάπλαση του κήπου του “Ήχος και Φως”. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τηρείται κατά γράμμα και εκτιμάται ότι μέχρι το Μάιο του 2019, θα λειτουργήσει ο κήπος στην Πλατεία Ρίμινι ως ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρόδου. Την εργολαβία έχει αναλάβει η κοινοπραξία “Στήριξις Τεχνική ΑΕ – Πάνου ΑΕΒΕ”. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν τα μεταλλικά κτήρια και θα γίνουν οι επιχωματώσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι υπόσκαφες κατασκευές.
Το θέαμα του “Ήχος και Φως” θα χρησιμοποιεί πλέον την υπερσύγχρονη τεχνολογία 3d mapping που θα αναδεικνύει την ιστορία της Ρόδου με τον πλέον μοντέρνο και εντυπωσιακό τρόπο. Γενικώς, ο χώρος θα αξιοποιείται ως θεματικό πάρκο/ χώρος πολιτισμού όπου θα γίνονται και διάφορες εκδηλώσεις. Θα λειτουργεί επίσης και μια καφετέρια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 2,5 εκατ. ευρώ περίπου ενώ βαρύτητα έχει δοθεί στο ηλεκτρονικό πολυθέαμα, μέσω τετραδιάστατης πλατφόρμας. Με τη μελέτη που εκπονήθηκε από το γραφείο του πρώην δημάρχου Ρόδου Γιώργου Γιαννόπουλου, προβλέπεται να ανοίξει ο κήπος για να υποδεχθεί τους πολίτες. Γίνεται κομμάτι ουσιαστικό των κοινόχρηστων χώρων της πόλης. Δεν υπάρχουν πια εκδοτήρια και η καγκελόπορτα της εισόδου παραμένει ανοιχτή. Όλη η επιφάνεια του κήπου, που βρίσκεται στην ίδια στάθμη με αυτή της πλατείας Ρίμινι, αποκτά κοινόχρηστο χαρακτήρα με ελεύθερη για τον δημότη πρόσβαση.
Προβλέπεται συγκεκριμένα η λειτουργία αναψυκτηρίου στην δυτική πλευρά του κήπου και η λειτουργία σύγχρονης παιδικής χαράς. Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο αμφιθέατρο, οι κερκίδες όπου ήταν αναπτυγμένα έως πρόσφατα τα καθίσματα θέασης του «Ήχος και Φως» μετατρέπονται σε ανοικτό αμφιθέατρο υπαίθριων εκδηλώσεων για τις ανάγκες του Δήμου και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
Οι εργασίες που απαιτούνται είναι εργασίες συντήρησης των χαρακτηριστικών ροδίτικων ψηφιδωτών που κοσμούν τόσο το ευρύ πλατύσκαλο του πρώτου επιπέδου όσο και τις επιφάνειες των κερκίδων αυτές καθ’ εαυτές. Αποτελούν τεκμήριο της χρήσης του χώρου για μια περίοδο της ιστορίας του, που καλύπτει 50 χρόνια και πρέπει να συντηρηθούν, να αναδειχθούν και να παραμείνουν σαν ένα κομμάτι μνήμης της ιστορίας αυτής.
Η ίδια μελέτη προβλέπει την μεταφορά του χώρου των θεατών του οπτικοακουστικού θεάματος στο νοτιοδυτικό τμήμα του κήπου και σε επαφή με την μεσαιωνική τάφρο. Προβλέπεται η δημιουργία αίθουσας για την εξυπηρέτηση λειτουργίας οπτικοακουστικού θεάματος προσομοίωσης 4D κλειστού χώρου. Ο θεατής θα νοιώθει δονήσεις εκρήξεων ή σεισμών καθώς αυτές συμβαίνουν στη διάρκεια της αφήγησης, επενδυμένες με ακουστικά ερεθίσματα υποβοηθητικά της διαδικασίας βιωματικής συμμετοχής στο δρώμενο.
Επιπλέον προβλέπεται η λειτουργία μουσειακού συγκροτήματος στον ίδιο χώρο και αίθουσα φιλοξενίας μόνιμης έκθεσης ή περιοδικών εκθέσεων. Στον κήπο δημιουργούνται ξανά πεζόδρομοι και μονοπάτια από πατημένο νταμαρόχωμα, εγκυβωτισμένα σε κράσπεδα πωρόλιθου.
Σχεδιάζεται επιπλέον η λειτουργία χώρου δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με θέμα “δρώμενο παραμυθιού”. Η θεματολογία θα είναι συναφής με το οπτικοακουστικό θέαμα προσαρμοσμένη στην παιδική ηλικία. Προβλέπεται ακόμη η αξιοποίηση του θερμοκηπίου της περιόδου της Ιταλοκρατίας.

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ