Ειδήσεις

Σφραγίστηκε κεντρικό κατάστημα της πλατείας Ιπποκράτους στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Στην σφράγιση κεντρικού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πλατεία Ιπποκράτους της Μεσαιωνικής Πόλης, προχώρησαν χθες εφοριακοί «εισαγόμενου» κλιμακίου ελέγχου, για φορολογικές παραβάσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εφοριακοί, που παρέμειναν στο κατάστημα για πολλή ώρα, διαπίστωσαν ότι εκδίδοντο αποδείξεις για την κατανάλωση ειδών της επιχείρησης από ταμειακή, που ανήκει σε άλλη όμορη επιχείρηση, με ομοειδές αντικείμενο.
Η ταμειακή κατασχέθηκε για περαιτέρω έλεγχο, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά από τον έλεγχο βρέθηκαν συνολικά 14 αποδείξεις για πώληση ειδών συνολικής αξίας περί τα 190 ευρώ.
Στο μεταξύ χθες ανακοινώθηκε αρμοδίως σε όλους τους τόνους, ότι μικτά κλιμάκια με στελέχη από την Οικονομική Αστυνομία, την Εφορία, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Επιθεώρηση Εργασίας, έχουν ξεκινήσει την «επιχείρηση Αιγαίο».
Ήδη έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες», στην Άνδρο (κλείσιμο καταστήματος και πρόστιμο Χώρα), στην Μύκονο (σφράγισμα καταστήματος) στην Ύδρα (κλείσιμο δυο εστιατορίων), στην Σαντορίνη, στην Νάξο, στην Κέρκυρα και στην Κρήτη.
Με εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, το πλάνο των ελέγχων είναι γνωστό σε κλειστό κύκλο προσώπων και οι ίδιοι οι ελεγκτές δεν γνωρίζουν καν όταν ξεκινάνε πού θα πάνε να ελέγξουν και τι, για να τηρείται η μυστικότητα και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Μάλιστα από φέτος αν ο επιτόπιος έλεγχος εντοπίσει παραβάσεις, ο λογιστής της επιχείρησης καλείται στην τοπική ΔΟΥ για φορολογικό έλεγχο προηγούμενων ετών, που φθάνει ακόμα και σε βάθος πενταετίας.
Οι αστυνομικοί και οι ελεγκτές, θα χρησιμοποιούν «ασφαλίτικα» τεχνάσματα και κόλπα, αφού θα πηγαίνουν ως πελάτες, ντυμένοι ακόμη και με βερμούδες και μαγιό, θα κατοπτεύουν τον χώρο, θα τσεκάρουν τις ταμειακές μηχανές, θα παραγγέλλουν δεύτερα και τρίτα ποτά, για να δουν αν οι ιδιοκτήτες κόβουν αποδείξεις και στη συνέχεια θα εισβάλλουν τα κλιμάκια, για να επιδώσουν τα πρόστιμα στους παραβάτες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, σκοπός των Αρχών είναι οι επιχειρηματίες των κέντρων να γίνονται ολοένα και πιο νόμιμοι, ιδιαίτερα στα μεγάλα μαγαζιά, διαφορετικά θα έρχονται αντιμέτωποι με συλλήψεις και τσουχτερά πρόστιμα.
Οι σαρωτικοί έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε καλοκαιρινά θέρετρα, πολυτελή σκάφη και στις εταιρείες που τα διαχειρίζονται, συναυλίες επώνυμων καλλιτεχνών, αλλά και στα κέντρα που θα κάνουν τις εμφανίσεις τους, σε ιδιωτικές και δημόσιες μαρίνες -ακόμη και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Εκεί, υπάρχουν συγκεκριμένες εντολές για σαφάρι ακόμα και στις καμαριέρες, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι μεγάλος αριθμός Ελληνίδων, αλλά και αλλοδαπών γυναικών, εργάζονται ως ανασφάλιστες με μεροκάματα της πείνας και χωρίς φυσικά να δηλώνονται στην Εφορία.

Πότε μπαίνει λουκέτο
Κατά τον έλεγχο, αν οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι δεν εκδόθηκαν πάνω από 10 αποδείξεις ή ότι εκδόθηκαν χωρίς την ακριβή αξία ή ασχέτως του πλήθους των αποδείξεων, η αξία της απόκρυψης ξεπερνά τα 500 ευρώ,επιβάλλεται άμεσα η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες.
Αν η επιχείρηση πιαστεί ξανά στο ίδιο ή στο επόμενο φορολογικό έτος να είναι υπότροπος και να μην έχει κόψει τουλάχιστον 3 αποδείξεις, επιβάλλεται αμελλητί «λουκέτο» για 96 ώρες (τέσσερις ημέρες). Αν και πάλι πιαστεί υπότροπος στα δύο επόμενα φορολογικά έτη για τουλάχιστον 3 αποδείξεις, η επαγγελματική εγκατάσταση θα κλείνει αμελλητί για 10 ημέρες.
Αν επιχειρηθεί να εμποδιστούν οι ελεγκτές με απειλές ή με τη βία, η επαγγελματική εγκατάσταση θα κλείνει για 1 μήνα. Για να συμβεί αυτό, ο επιχειρηματίας θα καλείται σε ακρόαση εντός 5 ημερών. Ωστόσο η επιβολή του λουκέτου για 1 μήνα δεν αποτρέπεται, αν τυχόν έχει ήδη υποστεί ποινές για μη έκδοση αποδείξεων.
Οι ελεγκτές έχουν εντολή να κοιτάζουν τα τραπέζια για τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί, να ρωτάνε πελάτες που κάθονται ή βγαίνουν από εστιατόρια, μπαρ και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και να ζητάνε και να παίρνουν μαζί τους και τις ταμειακές ή τα POS μηχανήματα για «περαιτέρω έρευνα».
Στόχος είναι να εντοπιστούν και ταμειακές μηχανές με πειραγμένα λογισμικά που «σβήνουν» λίγο πριν κλείσει το μαγαζί τις εισπράξεις της ημέρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου