ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εχει εκφυλιστεί πλέον ο θεσμός των εκπτώσεων!

news room 3 λεπτά ανάγνωση
μπονης

Απο­γοη­τευ­τική παρα­μέ­νει η εικόνα της αγοράς της Ρόδου μεσού­σης της του­ρι­στι­κής περιό­δου, παρά τις συνε­χι­ζό­με­νες εκπτώ­σεις και προ­σφο­ρές στα εμπο­ρικά κατα­στή­ματα.

Αυτό δήλωσε κατη­γο­ρη­μα­τικά στην «δ» ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου κ. Νικό­λαος Μπόνης, εκφρά­ζο­ντας το παρά­πονο των εμπόρων για την παρα­τε­τα­μένη ‘εκπτωτική’ περίοδο που δεν βοηθάει ούτε στις πωλή­σεις, ούτε και στα κέρδη των επι­χει­ρή­σεων.

«Οι εκπτώ­σεις στην Ρόδο ξεκί­νη­σαν την πρώτη Δευτέρα του Ιουλίου στις 10 του μηνός, ενώ πολλά κατα­στή­ματα ξεκί­νη­σαν με τα δεκα­ή­μερα προ­σφο­ρών, ακόμη πιο νωρίς. Οι εκπτώ­σεις δεν βοηθούν και δεν μπο­ρούμε να πούμε ότι πάμε καλά. Η κατα­νά­λωση και η αγο­ρα­στική δύναμη έχουν περιο­ρι­στεί από τους Έλληνες, ενώ σε αυτούς τους λόγους, προ­στί­θε­ται και το μεγάλο εύρος της εκπτω­τι­κής περιό­δου. Εάν υπο­λο­γί­σουμε και τις προ­σφο­ρές, οι εκπτώ­σεις για την Ρόδο ξεκί­νη­σαν –κανονικά- από την 1η Ιουλίου και θα ολο­κλη­ρω­θούν την 15η Σεπτεμ­βρίου (!). Μιλάμε για εκπτω­τική περίοδο 2,5 μηνών, ενώ το ίδιο ισχύει και για την χει­με­ρινή περίοδο. Δηλαδή, αν το αθροί­σουμε θα μιλάμε για πέντε ολό­κλη­ρους μήνες εκπτώ­σεις. Αυτό, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ‘εκφυλίσει’ τον θεσμό και να έχουμε τα απο­τε­λέ­σματα που βλέ­πουμε. Η εκπτω­τική περί­ο­δος πρέπει να είναι πολύ μικρή, ώστε να έχει νόημα για τον κατα­να­λωτή προ­κει­μέ­νου να πάει να ψωνίσει και να αγο­ρά­σει τα προ­ϊ­ό­ντα της προη­γού­με­νης σεζόν σε χαμη­λό­τερη τιμή».

Σε ερώτηση εάν οι ξένοι επι­σκέ­πτες μας, οι του­ρί­στες που έρχο­νται για να κάνουν εδώ τις δια­κο­πές τους, επι­σκέ­πτο­νται τα εμπο­ρικά κατα­στή­ματα και ψωνί­ζουν, ο κ. Μπόνης, δήλωσε: «Εμείς βλέ­πουμε κάθε σεζόν όλο και χαμη­λό­τερη κατα­νά­λωση από τους του­ρί­στες. Να σας πω ότι το περι­μέ­ναμε και το αντι­με­τω­πί­ζουμε με ψυχραι­μία».

Όσον αφορά τις αλυ­σί­δες των μεγάλων κατα­στη­μά­των στην Ρόδο, ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου είπε πως έχουν το πλε­ο­νέ­κτημα του ‘επώνυμου’, οπότε είναι γνωστές σε διεθνές επίπεδο, αλλά οι προ­σφο­ρές που κάνουν και οι εκπτώ­σεις δεν είναι τόσο αντα­γω­νι­στι­κές.

Κληθείς να σχο­λιά­σει την σύγκριση των ντόπιων επι­χει­ρή­σεων με τις αλυ­σί­δες Franchise, ο κ. Μπόνης δήλωσε: «Μία επι­χεί­ρηση Franchise προ­σφέ­ρει το Brand Name, που αν είναι ελλη­νικό αντα­πο­κρί­νε­ται σε πανελ­λα­δικό επίπεδο, ενώ αν είναι μεγάλης πολυ­ε­θνι­κής εται­ρείας, είναι διεθνές. Οπότε έχεις μια ανα­γνω­ρι­σι­μό­τητα δια­φο­ρε­τική. Από την άλλη, είναι πιο εύκολο για την επι­χεί­ρηση να λει­τουρ­γή­σει με μεγα­λύ­τερη ασφά­λεια. Ωστόσο, το μειο­νέ­κτημα σε αυτές τις περι­πτώ­σεις είναι το χαμηλό ποσοστό κέρδους που έχουν οι επι­χει­ρή­σεις».

Για τον ΔΗΦΟΔΩ

Μερικώς ικα­νο­ποι­η­μέ­νος αλλά και επι­φυ­λα­κτι­κός εμφα­νί­σθηκε ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου σχετικά με τις εξε­λί­ξεις που έχουν να κάνουν με τον Δημο­τικό Φόρο Δωδε­κα­νή­σου (ΔΗΦΟΔΩ) καθώς ο εμπο­ρι­κός κόσμος, υπο­δέ­χτηκε με ανα­κού­φιση την είδηση ότι ο Δημο­τι­κός Φόρος Δωδε­κα­νή­σου (ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.) συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται στο Νομο­σχέ­διο που κατα­τέ­θηκε στο Ελλη­νικό Κοι­νο­βού­λιο προς ψήφιση από το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών, λέγο­ντας: «Ελπί­ζουμε ότι αυτή την φορά θα δούμε το τέλος του ΔΗΦΟΔΩ! Όπως δήλωσε και ο πρό­ε­δρος του ΕΒΕΔ, ήρθε η ώρα οι επι­χει­ρή­σεις να μην ‘τιμωρούνται’ πια από αυτό το…. ‘μεσαιω­νικό χαράτσι’ το οποίο δυστυ­χώς ακόμη μας ταλαι­πω­ρεί. Θέλω ωστόσο να θυμίσω ότι αυτό το νομο­σχέ­διο που κατα­τέ­θηκε στην Βουλή, έχει κατα­τε­θεί ξανά από τον κ. Κου­ρου­μπλή, το οποίο δεν είχε ψηφι­στεί. Τώρα, φαί­νε­ται ότι οδεύει προς ψήφιση και θα προ­βλέ­πει την δια­γραφή των οφειλών με δια­πι­στω­τική πράξη. Αυτό, σίγουρα θα απε­λευ­θε­ρώ­σει πάρα πολλούς επι­χει­ρη­μα­τίες οι οποίοι έχουν δεσμευ­μένα τα ΑΦΜ τους στην Εφορία, από μία οφειλή που ουσια­στικά δεν έπρεπε να υπάρχει».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.