Συνεντεύξεις

M. Tριανταφυλλοπούλου: «Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα στα Δωδεκάνησα, αλλά επιθυμούν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις» δηλώνει στην «δ» η νέα γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ. κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου. Προερχόμενη η ίδια από τον επιχειρηματικό τομέα και ούσα γνώστρια του κλάδου του πρωτογενούς τομέα, μιλάει για την πολιτική που χαράσσει η Ν.Δ. και τις δυνατότητες σε τοπικό επίπεδο.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Τριανταφυλλοπούλου, με απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλάβατε καθήκοντα γραμματέως Αγροτικών Φορέων. Είναι ένας κλάδος τον οποίο γνωρίζετε καλά και θα ήθελα το σχόλιό σας. Περιγράψτε μας το αντικείμενο και τους στόχους που έχετε θέσει. 
Ο  Πρόεδρος με τίμησε  ιδιαίτερα  με την απόφαση  αυτή και τον ευχαριστώ  πολύ. Η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ. έχει δυο διακριτούς ρόλους, οι οποίοι όμως είναι αλληλένδετοι. Αφενός, καταγράφει με συστηματικό τρόπο τα δεδομένα και την πραγματική κατάσταση στον αγροτικό χώρο αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν ώστε να είναι σε θέση να τα κωδικοποιήσει και να τα μεταφέρει στην ηγεσία της κυβέρνησης. Παράλληλα, ερχόμενη σε επαφή με τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους αλλά και τους αλιείς, βρίσκεται διαρκώς μέσα στην καρδιά της πρωτογενούς παραγωγής και δεν αποτελεί μια οντότητα που λειτουργεί με όρους γραφειοκρατίας. Αφετέρου, ακολουθώντας την ακριβώς αντίστροφή πορεία, μεταφέρει στον κόσμο της υπαίθρου την κυβερνητική πολιτική καθιστώντας τη γνώση εργαλείο για κάθε ενδιαφερόμενο. Οι στόχοι μας είναι πολλοί και είναι επί μέρους εξειδικευμένοι, αφορούν όμως το σύνολο της πρωτογενούς παραγωγής της Ελλάδας. Δε θα ήταν υπερβολή αν σας αναφέρω πως σε καθημερινή βάση ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους του κλάδου και ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της παραγωγής πολιτικών προτάσεων, καταγράφουμε, αναλύουμε και δημιουργούμε πρωτόκολλα και προτάσεις δράσεων που μέσα από την κυβέρνηση μετατρέπονται σε νέες ευκαιρίες για την ύπαιθρο και την παραγωγή της.
• Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα στην Ευρώπη; Τι ακριβώς συμβαίνει και πόσο αρνητικό είναι αυτό την ώρα που οι ευρωπαίοι εταίροι μας, διεκδικούν τεράστια κονδύλια για επενδύσεις σε αυτό τον τομέα;
Η Ν.Δ. ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μας μόλις μερικούς μήνες πριν, σε μια πολύ ιδιαίτερη για την πατρίδα μας συγκυρία. Δυστυχώς, το τοπίο που αντικρίσαμε όχι μόνο δεν ήταν ιδανικό αλλά θα έλεγε κανείς πως τα κενά και τα προβλήματα που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν και είναι πολύ μεγάλα. Όπως θα έχει διαπιστώσει κάθε Έλληνας, ξεκινήσαμε έναν αγώνα σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και τα ξεκινήσαμε προετοιμασμένοι. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, απαλλαγμένοι εδώ και χρόνια από τις μικροπολιτικές αγκυλώσεις που ζήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν μεριμνήσει να έχουν μια σταθερή πολιτική και να διεκδικούν τα μέγιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς  τα  προηγούμενα χρόνια, αφήσαμε να χαθούν κονδύλια και τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα. Οι επενδύσεις ήταν απειροελάχιστες και το σημαντικότερο, χωρίς μια ευκρινή πολιτική. Ουσιαστικά ο επιχειρηματίας του πρωτογενούς τομέα αφέθηκε στην τύχη του, χωρίς καμία στήριξη και χωρίς καμία διασύνδεση με τις αγορές αλλά και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Εμείς ήδη εργαζόμαστε για να αποκατασταθεί αυτή η στρέβλωση κι αισιοδοξούμε να το επιτύχουμε στο συντομότερο δυνατό διάστημα. Βέβαια, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, απαιτείται σοβαρή δουλειά και σχεδιασμός για δράσεις εντός κι εκτός της χώρας.
 • Ο πρωτογενής τομέας στα Δωδεκάνησα δεν έχει αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε. Πιστεύετε ότι υπάρχουν δυνατότητες αλλά και ενδιαφέρον από ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό το αντικείμενο; 
Θα μπορούσα να σας απαντήσω μονολεκτικά πως ναι, υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα στα Δωδεκάνησα, αλλά επιθυμούν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις. Η εν λόγω ανάπτυξη στις μέρες μας μπορεί να επιτευχθεί με μια σειρά εργαλείων που είναι πια στη διάθεσή μας και που, ως παραδείγματα, μπορούν να αντληθούν από τη διεθνή εμπειρία και γνώση. Θα μπορούσα ως παράδειγμα να αναφέρω επενδύσεις στην πράσινη και ευφυή γεωργία η οποία όπου  μπορεί να έχουμε  ευεργετικά αποτελέσματα  και στην σύνδεση  του τομέα  με τον τουρισμό. Γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία είναι τα σημεία εκείνα στα οποία τα Δωδεκάνησα μπορούν να πρωτοστατήσουν ως μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες βιώσιμης πρωτογενούς παραγωγής που να σέβεται και το περιβάλλον, που είναι σημαντικό στις μέρες μας, αλλά και τον ίδιο αγρότη και την οικογένεια της υπαίθρου που τόσο ανάγκη έχει να σταθεί στα δικά της πόδια αυξάνοντας το παραγόμενο εισόδημά της. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και τον μεμονωμένο αγρότη αλλά και τις ομάδες παραγωγών ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι ποιοτικότερο και ανταγωνιστικότερο μέσα στις σύγχρονες αγορές.
 • Είναι γεγονός πως οι προσπάθειες της Περιφέρειας, για ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και προώθηση της γαστρονομίας έχουν φέρει αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Tι άλλο χρειάζεται  να γίνει  για να ενισχυθεί  η εικόνα των τοπικών  προϊόντων;
Η Περιφέρεια, ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και της περιοχής αλλά και τον προϊόντων/υπηρεσιών που αυτή διαθέτει. Πράγματι στην Περιφέρειά μας  έχουν γίνει αξιοσημείωτες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι σίγουρη πως θα γίνουν κι άλλες. O Περιφερειάρχης σε κάθε  ευκαιρία αποδεικνύει την στήριξη του στον τομέα αυτό. Είναι πεποίθησή μου πως τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται πάντα μέσα από μεθοδική δουλειά και σωστό κι επαρκή σχεδιασμό. Προς την επίτευξη λοιπόν αυτού του στόχου, είναι επιβεβλημένη η συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος «πρωτογενής παραγωγή – προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών – γαστρονομία και ειδικός τουρισμός (αγροτικός τουρισμός, οινοτουρισμός κλπ.). Με τη συνδρομή και τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κάθε ενδιαφερόμενης επιχείρησης στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης διαβούλευσης, ενδεχομένως και με την παρουσία εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, μπορεί να σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και θα φέρει στον τόπο μας περισσότερες επενδύσεις αλλά και τουρισμό.
Στο σημείο αυτό, μιας και εξειδικεύσατε την ερώτησή σας στο κομμάτι της γαστρονομίας, δε θα πρέπει να παραλείψουμε από τη συλλογιστική μας ορισμένα σημαντικά σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Μιας και στόχος κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι η αύξηση της παραγωγής με ελαχιστοποίηση του κόστους, θα πρέπει να ενισχυθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα κάποια συλλογικά σχήματα, ήδη αναφέρθηκα στις ομάδες παραγωγών, αλλά και στη διασύνδεση μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων – υπηρεσιών. Η διάθεση, για παράδειγμα, τοπικών αγροτικών προϊόντων σε τουριστικές επιχειρήσεις μπορεί να συμβάλλει θεαματικά προς την κατεύθυνση αυτή. Απαιτείται όμως εκπαίδευση και καλλιέργεια αυτής της νοοτροπίας από όλους καθολικά. Πέρα όμως από αυτά, θα πρέπει και ο κάθε επιχειρηματίας χωριστά, να διαθέσει πόρους και να επενδύσει στο κομμάτι της πιστοποίησης των προϊόντων που παράγει και των υπηρεσιών που διαθέτει καθόσον με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένα εξαιρετικό επίπεδο ποιότητας, το οποίο στην εποχή μας είναι και το ζητούμενο.
• Μπορεί -εν τέλει- να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον Τουρισμό;
Βεβαίως! Μπορούμε να αναφερθούμε σε πάρα πολλά παραδείγματα επιτυχημένης τέτοιας διασύνδεσης αλλά το στοίχημα είναι αυτό να επεκταθεί και να γίνει η κοινή πρακτική. Απαιτούνται όμως ορισμένα απαραίτητα βήματα προκειμένου η διασύνδεση να είναι καθολική. Για παράδειγμα, αν κάνουμε λόγο για οινικές επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν το υπάρχον  πρωτόκολλο το οποίο θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα ώστε πέρα από την παραγωγή οίνο να αποτελούν ταυτόχρονα και επισκέψιμες επιχειρήσεις. Ας μην ξεχνάμε πως στην χώρα μας γενικά αλλά και στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, έχουμε μια πλούσια παράδοση σε τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, κάτι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλεονέκτημα απέναντι στο διεθνή τουριστικό ανταγωνισμό. Φανταστείτε ένα μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο χαρτοφυλάκιο αγροτουριστικών δράσεων με απόλυτη εξειδίκευση που θα παρέχει μοναδικές εμπειρίες ζωής στον επισκέπτη. Ένα τέτοιο προϊόν πέρα από τη μοναδικότητά του θα είναι σε θέση να προσφέρει μια σειρά διασυνδεδεμένων και παράλληλων δράσεων με άλλους τομείς του τουρισμού, ενισχύοντας πολλαπλά την τοπική οικονομία.
Όπως έχει  τονίσει  και ο Πρωθυπουργός  «η  βιώσιμη ανάπτυξη συνδυάζει ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν με την προστασία του περιβάλλοντος, με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη σύνδεση με τον αγροτοδιατροφικό τομέα».  Αυτό είναι ένα από τα στοιχήματα τα οποία έχουμε ως στόχο να κερδίσουμε και για τα οποία εργαζόμαστε σε καθημερινή βάση σαν Αγροτικών Φορέων  αλλά και σαν κυβέρνηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου