Την πεποίθηση ότι ‘Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή έχει αποκτήσει ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία’ εκφράζει σε συνέντευξή του στην ‘δημοκρατική’ σήμερα, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. και Βουλευτής Β’ Αθήνας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ρόδο για την κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθαρίζει πως η Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαράδεκτη, ενώ μιλάει και για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που είχε πολλές συνέπειες για τους νησιώτες.
Η συνέντευξη αναλυτικά
• Κύριε Βαρβιτσιώτη, να ξεκινήσουμε με την κύρωση της Συμφωνίας της Πρεσπών και της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που πυροδότησε μια σειρά ανακατατάξεων και εξελίξεων στην πολιτική σκηνή και στα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Ποια η δική σας άποψη;
Είναι αλήθεια πως πρόκειται για μια πολύ κακή συμφωνία, που παραβιάζει την εθνική γραμμή δεκαετιών. Όσο κι αν ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μας πείσει πως πρόκειται για διπλωματικό άθλο, η πραγματικότητα είναι ότι χρησιμοποιώντας μια ετερόκλητη συμμαχία βουλευτών και πολιτικών δυνάμεων παρέδωσε αμαχητί ό,τι μέχρι τώρα δεν είχε διανοηθεί κανείς από τους Πρωθυπουργούς των τελευταίων 30 ετών. Όχι απλά δεν αξιοποίησε τα διπλωματικά όπλα από το βέτο του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, αλλά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών λοιδόρησε το αγνό πατριωτικό αίσθημα και την ηχηρή κατακραυγή που εξέφρασαν εκατομμύρια Έλληνες αποκαλώντας τους «ακροδεξιούς λαϊκιστές». Είναι γεγονός πως όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν λύσει το ζήτημα των Σκοπίων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως το έλυσε ο κ. Τσίπρας, γιατί πολύ απλά, όπως αυτός, θα μπορούσαν να κάνουν την επιλογή της διπλωματικής ήττας. Όλοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν την ίδια συμφωνία με τον κ. Τσίπρα, αλλά όλοι εδώ και 30 χρόνια επέλεξαν την υπεράσπιση της εθνικής γραμμής.
Η επιλογή του κ. Τσίπρα να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με τον Ζόραν Ζάεφ λίγο πριν το τέλος της θητείας του, τον καθιστά υπόλογο απέναντι στον ελληνικό λαό, καθώς δεν υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή που να νομιμοποιεί την παρέκκλιση και παραβίαση του εθνικού στόχου. Δεν είναι όμως αποκλειστικός υπεύθυνος για αυτήν την εθνική στρατηγική ήττα. Αντίστοιχο μερίδιο ευθύνης φέρει φυσικά και ο κ. Καμμένος. Γι’αυτό και είναι σαφές ότι από την επιλογή τους αυτή, δε θα κριθούν μόνο από το λαό, αλλά και από την Ιστορία την ίδια.

• Οι νησιώτες, έχασαν αφενός ένα μεγάλο κίνητρο με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε να συνδέσει το ζήτημα με τους παράνομους μετανάστες στα νησιά. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η Κυβέρνηση προχώρησε με τους θεσμούς σε μια επαίσχυντη συμφωνία για τους νησιώτες. Αλλοτρίωσαν, ουσιαστικά, το αναπτυξιακό ισοδύναμο του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά μετατρέποντάς το σε μεταναστευτικό αντίδωρο. Η σύνδεση της διατήρησης του χαμηλού συντελεστή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που φιλοξενούν hot-spots, για όσο διάστημα υπάρχει υπερπληθυσμός σε αυτά, ενθαρρύνει την πολιτεία να μην προχωρήσει στα μέτρα αποσυμφόρησης των περιοχών αυτών. Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη αυτό που επεσήμανα και στη Βουλή, ότι δηλαδή, η συμφωνία Κυβέρνησης-θεσμών για το ΦΠΑ σημαίνει Φέρτε Παράνομους Αλλοδαπούς. Για τη Νέα Δημοκρατία, η ανάπτυξη της νησιωτικότητας αποτελεί βασική προτεραιότητα.Το Αιγαίο έχει ανάγκη χάραξης στιβαρής πολιτικής με γνώμονα την ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής. Η ανάπτυξη του τουρισμού και των μεταφορών, η διευκόλυνση της διασύνδεσης και φυσικά η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων είναι βασικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Δεν νοείται σε μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα, ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά να ανάγεται σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και μάλιστα εξαμήνου. Αυτός ήταν και ο λόγος που στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέθεσα σχετική τροπολογία, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή.
• Ο κ. Δραγασάκης, μίλησε (ξανά) για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έχει ήδη δημιουργήσει ανησυχία στην οικονομία –ενώ το τραπεζικό σύστημα παραμένει προβληματικό. Πώς το σχολιάζετε;
Ο κ. Δραγασάκης αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της κυβερνητικής ανικανότητας. Έχει αποτύχει τόσο στο ζήτημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, όσο και σε εκείνο της ρευστότητας των τραπεζών. Την ίδια ώρα, ενδεικτικό αυτού που σας λέω είναι ότι σήμερα, η τιμή της μίας τραπεζικής μετοχής κοστίζει περίπου όσο ένα σουβλάκι ή ένα μπουκάλι ή ένα εισιτήριο του ΜΕΤΡΟ. Και βέβαια, δεν ξεχνάμε πως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σημερινής Κυβέρνησης αποτελεί η εν λευκώ εκχώρηση των τραπεζικών κεφαλαίων σε ξένους επενδυτές. Η μόνη λύση για να μην ξαναζήσουμε τις θλιβερές εικόνες του Ιουνίου 2015, όταν ο κόσμος έκανε ουρές έξω από τις τράπεζες και παρατηρήθηκε μεγάλη φυγή κεφαλαίων, είναι αυτή τη φορά να μπει capital control τόσο στις δηλώσεις των κυβερνώντων, όσο και στην ανικανότητά τους.
• Βρισκόμαστε στην πορεία προς τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές. Είστε αισιόδοξος ότι η Ν.Δ. θα βγει ενισχυμένη από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις -παρά το γεγονός πως σε δήμους και περιφέρειες θα ισχύσει η απλή αναλογική;
Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή έχει αποκτήσει ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Είναι η παράταξη που απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που εκφράζει τις ανησυχίες τους. Όσο κι αν η Κυβέρνηση επιστρατεύει τερτίπια τύπου απλής αναλογικής για να επιβάλλει την ακυβερνησία στους Δήμους, στην κοινωνία θα επικρατήσει η απλή λογική και η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα.
• Κατηγορείτε τον Συριζα για υπέρμετρη φορολογία. Εάν η ΝΔ είναι κυβέρνηση, τι αναμένεται ν’ αλλάξει στην καθημερινότητα του Έλληνα, ο οποίος βίωσε μια δεκαετή κρίση; Θα κάνετε απολύσεις στο Δημόσιο;
Αυτή, ακριβώς, αποτελεί, σήμερα, και τη δομική μας διαφορά με τη σημερινή Κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια Ελλάδα φτωχοποιημένη με τους πολίτες της να «κρέμονται» από τις επιδοματικού τύπου εξαγγελίες του εκάστοτε Τσίπρα. Εμείς, αντιθέτως, σχεδιάζουμε, εδώ και τρία χρόνια, μια Ελλάδα ισχυρή και στο δρόμο της ανάπτυξης. Με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κράτος δε θα εισβάλει στην τσέπη των πολιτών όλο το χρόνο -μέσω της φορολογίας- και στο τέλος της τετραετίας θα εξαγγέλλει απλά τι προτίθεται να τους επιστρέψει πίσω. Με ένα στοχευμένο πρόγραμμα φορολογικών απαλλαγών που συνοδεύεται από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα συμμαζέματος των κρατικών δαπανών χωρίς απολύσεις, χωρίς υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και χωρίς τη μισθοδοσία των κάθε λογής «Καρανικών», η Ελλάδα θα είναι και πάλι ισότιμος εταίρος των πρωτοπόρων τη Ευρώπης.

Ένα σχόλιο στο «Να μπουν capital controls στις δηλώσεις των κυβερνώντων»

  1. Avatar Ο/Η Andreas λέει:

    KYRIE BARBITSIOTH H ANIKANOTHS TON KYBERNONTON ODHGHSAN SHMERA TOYS NEOYS NA NOMIZOYN OTI KSEROYN TA PANTA APO POLITIKHS PAIDEIAS, ENO GIA TH PNEYMATIKH PAIDEIA DEN GNORIZOYN TIPOTA, KAI STH THESH THS PROTYMOYN NA EXOYN KATHLHMENA TA XERIA ME ENA FRAPE STO ENA KAI ENA THLEFONO STO ALLO, AYTO PREPH NA ALAKSH, KAI GIA NA GINH AYTO PREPH NA KSANAGINH H PAIDEIA POY DYSTIXOS SHMERA DEN YPARXH STH ELLADA EKSETIAS TON SYRIZANEL.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ