«Είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η ανάπτυξη πλατιών, συμμαχικών και κοινωνικών συνεργασιών στην πολιτική, και ειδικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Αυτό δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο κ. Αντώνης Αποστολίδης, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις επικείμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όσον αφορά τη Ν.Δ. δηλώνει πως «χρωματίζει κομματικά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με χρίσματα» ενώ μιλάει για τις ευρω-κάλπες, τις πολιτικές της κυβέρνησης στα Δωδεκάνησα και εμφανίζεται αισιόδοξος όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, θεωρώντας πως «ο ελληνικός λαός έχει δείξει τη σοφία του σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν, και είμαι σίγουρος πως στις Ευρωεκλογές και μετέπειτα στις Εθνικές εκλογές θα ψηφίσει ανάλογα. Θα πιστώσει με την ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ το θετικό αποτύπωμα της διακυβέρνησής μας στην κοινωνία».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Αποστολίδη, βαδίζουμε προς τις κάλπες με εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωεκλογές. Πρόσφατα δηλώσατε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει χρίσματα αλλά μόνον στηρίξεις, και συμμετέχει με δικά του στελέχη σε ψηφοδέλτια της Τ.Α. Πώς θα πορευτείτε τελικά και με δεδομένο ότι υπάρχει η απλή αναλογική;
Κα Ντόκου, η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει πολλές αλλαγές. Η πιο σημαντική ίσως είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκπροσώπηση των παρατάξεων στα αιρετά αυτοδιοικητικά όργανα. Με αυτό το δεδομένο η Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται και πάλι πεδίο δημιουργίας και σύνθεσης πολιτικών που είναι κοινά αποδεκτές και δίνουν έμπρακτες λύσεις στα προβλήματα καθημερινότητας κάθε τόπου.
Είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η ανάπτυξη πλατειών, συμμαχικών και κοινωνικών συνεργασιών στην πολιτική, και ειδικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το προηγούμενο διάστημα διαμορφώσαμε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο το οποίο προτάσσουμε για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και για κάθε δήμο της ξεχωριστά. Τα θέσαμε στην τοπική κοινωνία ως βάση συζήτησης και μέσω της σύνθεσης απόψεων καταλήξαμε σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και διακηρύξεις με τις παρατάξεις τις οποίες μετέχουμε και συνεργαζόμαστε.
Με αυτό τον τρόπο, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεργαζόμαστε και μετέχουμε με τα στελέχη μας στην παράταξη Συμμαχία Νοτίου Αιγίου με επικεφαλής το Μανώλη Γλυνό και στο Δήμο Ρόδου όμοια με την παράταξη Νέα Μέρα Ροδίων Όραμα με το Στράτο Καρίκη. Είναι επιλογές οι οποίες προέκυψαν μέσα από μια μακρά περίοδο διεργασιών, στις οποίες καταλήξαμε από κοινού στα πολιτικά πλαίσια των παρατάξεων. Ήδη, μπορείτε να δείτε στο δημόσιο διάλογο τη σταδιακή ανακοίνωσή τους.
• Κατηγορήσατε τη Ν.Δ. ότι επιχειρεί να ‘χρωματίσει’ τις εκλογές με χρίσματα, κ.λπ. Κατά την άποψή σας, οι ίδιοι οι υποψήφιοι ζητούν τέτοιες στηρίξεις ή τις αποφεύγουν;
Η Νέα Δημοκρατία δεν επιχειρεί απλώς, αλλά χρωματίζει κομματικά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με χρίσματα. Άλλωστε υπήρξε σχετική ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου η οποία μας πληροφόρησε πως οι υποψηφιότητες του Αντώνη Καμπουράκη και του Γιώργου Χατζημάρκου σε δήμο Ρόδου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντίστοιχα επελέγησαν για να υλοποιηθεί η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξ ορισμού οφείλει να είναι ανεξάρτητη, μακριά από τα πολιτικά κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και να χαράσσει μόνη της τις δικές της, τοπικής εμβέλειας πολιτικές για να λύνει τα ζητήματα καθημερινότητας της κοινωνίας. Οι εποχές που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έδιναν χρίσματα, δαχτυλίδια κά έβλαψαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις πρακτικές που εφάρμοζαν, όπου για να γίνει επιτυχημένος ένας δήμαρχος ή νομάρχης έπρεπε να είναι μέλος του ίδιου κόμματος και αρεστός στην εκάστοτε κυβέρνηση;
Αν μη τι άλλο, η σημερινή κυβέρνηση έδειξε με ποιον τρόπο θα έπρεπε να αντιμετωπίζει το κεντρικό κράτος τις τοπικές αρχές, συνεργαζόμενη υποδειγματικά με την συντριπτική πλειονότητά τους, και εξασφαλίζοντας για αυτές χρηματοδοτικά εργαλεία σε χαλεπούς καιρούς που έδωσαν λύση σε χρόνια προβλήματα, τα οποία κανείς δεν μερίμνησε να λυθούν στις χρυσές εποχές των παχιών αγελάδων.
Οι ανοιχτόμυαλοι υποψήφιοι, με γνώσεις γύρω από την πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να αποφεύγουν τα χρίσματα κομμάτων και να αναζητούν ευρείες κοινωνικές συμμαχίες προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
• Οι Ευρωεκλογές, είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την Ευρώπη και για το μέλλον της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Για την κυβέρνηση τι θα σημάνουν αυτές οι εκλογές;
Οι επικείμενες Ευρωεκλογές είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το σύνολο της Ευρώπης και για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πολλοί μιλούν για τις πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές από ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το ΣΥΡΙΖΑ το πρόταγμα που τίθεται είναι η Πρόοδος έναντι της Συντήρησης.
Είναι αναγκαίο η ΕΕ, η οποία είναι λιγότερο ελκυστική από ποτέ για τις κοινωνίες της, να κάνει μια πολιτική στροφή. Μια πολιτική στροφή προς τις ιδρυτικές της αξίες, της κοινωνικής ισότητας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, στην κοινωνική ευημερία, το δικαίωμα στην εργασία χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και με κυρίαρχο ρόλο του κοινωνικού κράτος. Αυτή μπορεί να έλθει μόνο με προοδευτικές πολιτικές επιλογές. Πολιτικές ωφέλιμες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.
Είναι ζητούμενο λοιπόν να επενδύσουμε πολιτικά στις συνεργασίες με τους λοιπούς προοδευτικούς χώρους, διαμορφώνοντας μια κοινή στρατηγική για το μέλλον της ΕΕ, που θα αφορά το όραμά μας για την Ευρώπη και πώς θα το πετύχουμε. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιταχθούμε στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά, διαμορφώνοντας μια πλατιά, κοινωνική συμμαχία.
Ένα προοδευτικό πλαίσιο σύνθεσης πολιτικών με όσους αντιλαμβάνονται τη σημερινή ανεπάρκεια της ΕΕ, όπως και τους λόγους που φτάσαμε εδώ, είναι η λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα που λειτουργούν διαλυτικά στην ΕΕ. Ο απομονωτισμός και η περιχαράκωση δεν έχουν θέση στην ΕΕ των λαών.

• Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είστε ικανοποιημένοι από τις πολιτικές που εφαρμόζονται στα Δωδεκάνησα;
Απόλυτα ικανοποιημένος κα Ντόκου θα δήλωνε κανείς αν είχαν λυθεί το σύνολο των προβλημάτων και ανισοτήτων τα οποία αντιμετωπίζουμε ως περιοχή. Δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Αυτή η κυβέρνηση όμως κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Έχει χρηματοδοτήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας για να αντιμετωπίσει λιμνάζοντα προβλήματα με πολύ περισσότερα χρήματα από το πρόσφατο παρελθόν. Το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειάς μας έπαιξε ένα καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη των χρόνιων προβλημάτων και ήταν ένα εξαιρετικό πεδίο συζήτησης και εύρεσης λύσεων για αυτά.
Επιπρόσθετα, ειδική μνεία χρήζει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για δεκαετίες. Μειώνεται το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και κατά συνέπεια η λιανική τιμή, ενώ ταυτόχρονα επιδοτεί τη μετακίνηση των κατοίκων μειώνοντας το κόστος εισιτηρίων σε ανάλογο ύψος με αυτό της χερσαίας μετακίνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα.
• Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πολύ μπροστά τη Ν.Δ. Σας ανησυχεί αυτό ή εκτιμάτε πως μέχρι την κάλπη, θα υπάρξουν ανατροπές;
Κα Ντόκου οι δημοσκοπικές εταιρίες έδειξαν πόσο αξιόπιστες μεθόδους χρησιμοποιούν στις εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν το 2015, και δυστυχώς γι΄ αυτές κρίθηκαν εκ του αποτελέσματος ως αναξιόπιστες. Κατά συνέπεια, με δεδομένο πως οι δημοσκοπικές μέθοδοι δεν άλλαξαν θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω για όσα επιχειρούν να μας πείσουν. Άλλωστε, ακόμα και με τα όσα δείχνουν, σε όλες αποτυπώνεται ένα τεράστιο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων της τάξης του 20%, ενώ αρκετές δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι μόλις στις 3 με 4 μονάδες.
Η κοινωνία μας κρίνει καθημερινά, αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται για να αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο, θέτουμε νέες και υγιείς κοινωνικές βάσεις για την ευημερία όλων και την επαναφορά της χώρας σε μια κανονικότητα, φυσικά με τα λάθη και τις αστοχίες που τυχόν προκύπτουν. Αποδείξαμε όμως πως αυτή η κυβέρνηση ακούει, στοχάζεται και διορθώνει τα λάθη της.
Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός έχει δείξει τη σοφία του σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν, και είμαι σίγουρος πως στις Ευρωεκλογές και μετέπειτα στις Εθνικές εκλογές θα ψηφίσει ανάλογα. Θα πιστώσει με την ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ το θετικό αποτύπωμα της διακυβέρνησής μας στην κοινωνία.

2 σχόλια στο «Είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η ανάπτυξη πλατιών, συμμαχικών και κοινωνικών συνεργασιών»

  1. Avatar Ο/Η Μανώλης Σταματογιανάκκης λέει:

    Συμφωνώ! Επιτέλους να μπεί μια τάξη σε αυτό το χάος!

  2. Avatar Ο/Η Νίκος Βεντούρας λέει:

    Νομίζω σωστά τα λέει ο κύριος Αποστολίδης. 83ty11__

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ