Αθήνα, 16
Για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου  χρειάζεται επιστροφή στον ρεαλισμό από το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, είπε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών.
«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή ότι η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα» συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας ο Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τα νούμερα και ξεκαθάρισε ότι με αυτά θα γίνει η συζήτηση.
Κλειδί για θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου είναι η επιστροφή στο ρεαλισμό του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «στοχοποιώντας» ως υπεύθυνους για τη μη επίτευξη συμφωνίας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την ομάδα Λαγκάρντ-Τόμσεν.
«Έχουμε κάνει όσα βήματα απαιτούνται. Από εδώ και στο εξής βήματα πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας.
Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι αναμένουν από τους δανειστές να υιοθετήσουν την πραγματικότητα των αριθμών και να προβούν σε πιο αξιόπιστες προβλέψεις.
Χαρακτήρισε δειλή την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν περί αναθεώρησης των στοιχείων για τους βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε: «Περιμένουμε από τον κ. Σόιμπλε να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα». Επανερχόμενος σε επόμενη ερώτηση για τις δηλώσεις Τόμσεν είπε ότι «δεν μίλησε για Απρίλιο αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προβλέψεων του ΔΝΤ. Δεν ξέρω από πού προέκυψε το ενδεχόμενο αναβολής μέχρι τον Απρίλιο. Ο στόχος όλων είναι να συμφωνηθούν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα χτιστεί η τεχνική συμφωνία τη Δευτέρα στις 20 Φεβρουαρίου».
«Ο στόχος μας είναι ούτε ένα ευρώ μέτρων επιπλέον λιτότητας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει όριο για τη γεφύρωση των διαφορών με το ΔΝΤ ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «στόχος είναι να υπάρχει καταρχήν μια πολιτική συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθετικά σενάρια για το εάν όχι». Πρόσθεσε, δε, ότι «υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία την προσεχή Δευτέρα».

Επίθεση Τζανακόπουλου στη ΝΔ
«Αν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση δεν θα υπήρχε ελπίδα ισορροπημένης συμφωνίας, αλλά θα εφαρμόζαν άλλα τόσα μέτρα όπως έχει πει ο Άδωνις» είπε ο κ. Τζανακόπουλος εξαπολύωντας επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε: «Τόσο από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη παραμονή των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων όσο και από τη συνάντηση με Μοσκοβισί προκύπτει ένα συμπέρασμα: Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Μέχρι χθες ζητούσαν να μην κλείσει η αξιολόγηση κι έλεγαν ότι θέλουν εκλογές».
«Πολιτική εκ του ασφαλούς δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε 75 λεπτά την πρότασή του στον κ. Σόιμπλε και ούτε ένα λεπτό για τους πολίτες. Δεν τολμά να την παρουσιάσει δημόσια γιατί έχει μέτρα λιτότητας. Συμφωνεί με απαιτήσεις για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος; Υιοθετεί τις θέσεις του ΔΝΤ ή της Κομισιόν;» συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας κινούμενος σε γραμμή σκληρού ροκ.
Υπάρχουν ακόμη χώρες, όπως η Ολλανδία, που θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό πρέπει να το λαμβάνει υπόψιν και η ελληνική πλευρά, υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος αποδεχόμενος τη θέση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η Αθήνα θέλει και το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα.
«Ο στόχος μας είναι να υπάρξει μια συμφωνία που θα συμμετέχουν όλοι» πρόσθεσε.
Ωστόσο έστειλε μήνυμα προς την Ουάσιγκτον και το ΔΝΤ λέγοντας: «Αυτό αφορά κυρίως το ταμείο που θα πρέπει να υιοθετήσει πιο ρεαλιστικές θέσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα (σσ. εννοώντας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου).
«Δεν μίλησα για αντισταθμιστικά μέτρα, αυτό που συζητάμε είναι το baseline σενάριο την αναθεώρηση δηλαδή των προβλέψεων εκ μέρους του ΔΝΤ και τη δυνατότητα να έχουμε μια κοινή βάση ώστε να προχωρήσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Αυτό που ψάχνουμε είναι η γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στο ΔΝΤ, την ΕΕ και την ελληνική πλευρά για τις μακροοικονομικές προβλέψεις για την μετά το 2018 περίοδο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Πολλά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μια πρόταση που υποτίθεται ότι κατέθεσε ο Μοσκοβισί στον πρωθυπουργό. Αν διαβάσετε προσεκτικά τη δήλωση του κ. Μοσκοβισί είπε ότι ήρθε να συζητήσει και όχι να διαπραγματευτεί» υποστήριξε και έδωσε την εξήγηση ότι η τελευταία αποστροφή του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «έχει να κάνει με τα διαδικαστικά θέματα για να προχωρήσει η διαδικασία».
Να γίνουν βήματα από γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ΔΝΤ
«Εξάλλου ζητά βήματα από όλους» συνέχισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ερμηνεύοντας τον Πιερ Μοσκοβισί. «Από τη δική μας πλευρά έχουμε πει ξανά και ξανά ότι έχουμε κάνει τα βήματα που μας αναλογούν, ότι έχουμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις που μας αναλογούν, ότι τηρούμε με συνέπεια όσα συμφωνήσαμε τον Αύγουστο του 2015. Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνουν βήματα από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και από το ΔΝΤ για να υιοθετήσει ρεαλιστικότερες θέσεις» ήταν το μήνυμα της κυβέρνησης Τίπρα που ο κ. Τζανακόπουλος ανέλαβε να αποστείλει δημοσίως προς το Βερολίνο και το ΔΝΤ.
Πάγια η θέση
για φοροελαφρύνσεις
«Αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις αφορούν τις μακροοικονομικές προβλέψεις για μετά το 2019.
Η κυρία Παπανάτσιου είπε ότι συνεχώς συζητάμε για μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ με δεδομένες τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν διαπραγματεύεται εκείνη και δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τεχνική λεπτομέρεια στη συζήτηση με το δημοσιογράφο. Δεν μιλούσε για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται προκειμένου να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα αλλά τις πάγιες θέσεις και συζητήσεις για φοροελαφρύνσεις» είπε ο κ. Τζανακόπουλος σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από πρωινές δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου ότι έρχονται… φοροελαφρύνσεις.
Κάλυψη Τζανακόπουλου στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ που μπλοκάρουν την επένδυση στο Ελληνικό
Για την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ελληνικό ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι  γίνονται συζητήσεις για την αξιολόγηση και δεν σημαίνει ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει σταματήσει. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις για όποιο θέμα θεωρούν σημαντικό. Οι 18 βουλευτές δηλώνουν με σαφήνεια ότι δεν είναι εναντίον της επένδυσης αλλά θέτουν ερωτήματα για ενημέρωση με λεπτομέρειες ώστε να υπάρχει σαφής θέση στην κοινωνία και τη Βουλή για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Κλασικό εποχικό φαινόμενο η εκροή καταθέσεων – Δεν υπάρχει θέμα με την προσωπική διαφορά
Για την εκροή καταθέσεων είπε ότι είναι ένα κλασικό εποχικό φαινόμενο μετάβασης από τη μια χρονιά στην άλλη. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και η σταθερότητα αυτή θα εμπεδωθεί έτι περαιτέρω με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που επίκειται.
Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο.
Για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις είπε και πάλι ότι «η κυβέρνηση συζητά τις προβλέψεις βάσει των οποίων θα ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία. Η κυβέρνηση λέει ότι το 2019 το δημοσιονομικό κενό είναι μηδέν όπως και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά όχι το ΔΝΤ. Χωρίς να έχουμε συμφωνήσει ποιο θα είναι αυτό το κενό ανακαλύπτετε μείωση συντάξεων 30%. Αυτό κατά έναν τρόπο είναι αυθαίρετη πρόβλεψη που αφορά μια εξίσωση με δύο αγνώστους».
Για τις δηλώσεις Τόμσεν περί αναθεώρηση των προβλέψεων και το ενδεχόμενο να υπάρχει μια συμφωνία όπως αυτή του Νοεμβρίου του 2012, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν εξετάζουμε κανένα άλλο σενάριο εκτός από τη γεφύρωση των διαφορών για μετά το 2019. Δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη στο μυαλό της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι κομματικές συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους
Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να παραιτηθεί όποιος βουλευτής τυχόν δεν ψηφίσει τη συμφωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κομματικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές από το σύνολο των οργάνων του κόμματος. Είναι δεδομένο ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Μην έχετε αγωνία για το τι θα κάνουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, η κυβέρνηση είναι συμπαγής και προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με επιχείρημα τα θετικά νούμερα της οικονομίας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ