Για την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για τις προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για τα βήματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικευμένου lockdown.

«Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να μιλάμε για lockdown», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης μιλώντας στον Real Fm 107,1, ενώ νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ άφηνε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ακόμη πως «δεν υπάρχουν σκέψεις» για κλείσιμο κάποιων καταστημάτων, απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακινήσεις με sms σε επίπεδο νομού στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς -όπως είπε-υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης απλώς με πιο αυστηρά μέτρα και με την πιστή τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί όσον αφορά στη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών.

«Είμαστε σε εγρήγορση», είπε ο υφυπουργός Υγείας, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Επανέλαβε πως «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχουν πετύχει τον στόχο. Η ομάδα που ανέλαβε τη διαχείριση της πρωτόγνωρης κρίσης, είπε ο υφυπουργός, είναι «πολύ καλή, έχει πάρει σωστές αποφάσεις και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε ως το τέλος».

Επίσης υπογράμμισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών γα υπηρεσίες υγείας κατά την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε και στις επιστημονικές έρευνες για «ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα δημιουργήσει ένα τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό και θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς». Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, αναπτύσσονται περισσότερα από 170 εμβόλια στον πλανήτη, ενώ σημαντικά βήματα έχουν γίνει για τα θεραπευτικά σχήματα που εφαρμόζονται για τους ασθενείς με covid-19.

Μίλησε ακόμη για τα διαγνωστικά τεστ επισημαίνοντας πως ίσως χρειαστεί η αύξηση του αριθμού τους και η επανάληψή τους σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού τα οποία προμηθεύτηκε η χώρα μας προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε πρώτη φάση για τους μετανάστες στη Λέσβο, μετά τα πρόσφατα γεγονότα της Μόριας.

Επίσης, ο υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για προσλήψεις στο ΕΣΥ. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει προκήρυξη για τη μόνιμη πρόσληψη 400 γιατρών -εκ των οποίων οι 200 θα είναι αποκλειστικά για τις ΜΕΘ– , ενώ ολοκληρώνεται η πρόσληψη 1.203 γιατρών. Επίσης αναφέρθηκε στις 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών που θα γίνουν σε βάθος διετίας με προτεραιότητα σε όσους απασχολήθηκαν κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Για τα σχολεία είπε πως έπρεπε να ανοίξουν, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των αρνητών της μάσκας είπε ότι πρόκειται για «πάρα πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού».

Τέλος, έκανε λόγο για «παρεξήγηση» που θα διορθωθεί όταν ρωτήθηκε για το πρόβλημα που προέκυψε με το μέγεθος μιας παρτίδας μασκών.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ