Η Ευρώπη υιοθέτισε και αναμένεται να χρησιμοποιεί εφεξής το σύστημα ελέγχου εισόδου ETIAS(European Travel Information and Authorisation System), ένα σύστημα προ-έγκρισης, που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γνωρίζει ποιος εισέρχεται, από που και αν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά της.

Με την εφαρμογή του ETIAS, όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών, που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης και σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε χώρες εντός Schengen, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια πριν το ταξίδι τους. Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να διευκολυνθούν τα ταξίδια στην ΕΕ και να απλοποιηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων(WTTC) τόνισε τη σημασία της όσο το δυνατόν πιο εύκολης και γρήγορης διαδικασίας θεώρησης για τους νόμιμους ταξιδιώτες. Εκτός από την ευκολία διεκπεραίωσης, το WTTC υποστήριξε ότι τα τέλη εισόδου θα παραμείνουν σε λογικό επίπεδο, δηλαδή 7 ευρώ, ποσό που δεν πρόκειται να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες από το να έρθουν στην Ευρώπη.

“Βλέπουμε αυτή την αλλαγή ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην ψηφιοποίηση των ταξιδιών. Ο απώτερος στόχος θα είναι η χρήση βιομετρικής τεχνολογίας για την εξασφάλιση απρόσκοπτης, αποτελεσματικότερης και πιο ασφαλούς μετακίνησης. Το WTTC δεσμεύεται να ενισχύσει την ασφάλεια και να βελτιώσει το ταξίδι των επισκεπτών στο σύνολό του. Αυτό ουσιαστικά θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη” δήλωσε η Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC.

Σημειώνεται ότι το σύστημα εισόδου ETIAS θα είναι δωρεάν για άτομα κάτω των 18 ετών και άνω των 70 ετών.

Η υποβολή αίτησης για το ETIAS θα είναι γρήγορη και απλή, απαιτώντας απλώς ένα ταξιδιωτικό έγγραφο, πιστωτική κάρτα και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η μεγάλη πλειοψηφία των αιτούντων θα λαμβάνει θετική απάντηση μέσα σε λίγα λεπτά. Εάν απαιτούνται πρόσθετες πληροφορίες, τεκμηρίωση ή συνέντευξη, θα προσφέρονται διαφορετικές δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του ταξιδιώτη.

Το νέο αυτό σύστημα εγκρίθηκε την Πέμπτη 5 Ιουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2021.

Πηγή traveldailynews.gr

ETIAS – European Travel Information and Authorisation System

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ