Μία από τις ηχηρές δυναμικές υποψηφιότητες για τις περιφερειακές εκλογές του επόμενου μήνα είναι, αναμφίβολα, η υποψηφιότητα του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκου Φουτούλη.
Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου επί δώδεκα συναπτά χρόνια ο κ. Φουτούλης πέτυχε να δώσει στο συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών επιστημονικό και κοινωνικό κύρος, με δράσεις και παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα σε όλα τα νησιά και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα χαίρει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων του αλλά και των πολιτών εκείνων που τον γνωρίζουν.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί εξηγεί γιατί είναι υποψήφιος με τον νυν περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο αξιολογώντας το έργο του και εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την νίκη της παράταξής του, αλλά και την αντίθεσή του στην πόλωση του πολιτικού κλίματος επισημαίνοντας ότι «ο εκλογικός νόμος εκ των πραγμάτων, απαιτεί, μετά την εκλογική μάχη, ενωτικό πνεύμα και συναινέσεις» για να πάει ο τόπος μπροστά.
• Κύριε Φουτούλη έπειτα από πολλά χρόνια στην προεδρία του Φαρμακευτικού Συλλόγου σας βλέπουμε τώρα στους υποψήφιους για μια θέση στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Τι σας ώθησε στην απόφασή σας;
Πρώτα απ’ όλα θεωρώ ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι εκείνες που καθορίζουν, εν πολλοίς, τη μοίρα των τοπικών κοινωνιών, συνεπώς, κάθε πολίτης που αυτοχαρακτηρίζεται «ενεργός πολίτης» έχει υποχρέωση να συμμετέχει, με κάθε τρόπο, στα κοινά του τόπου που ζει. Αυτό με έχει διδάξει η πολυετής δράση μου, μέσα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Ο «καναπές», όπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα, δεν λύνει ποτέ κανένα πρόβλημα, δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, που είναι και το ζητούμενο σε τελική ανάλυση.
• Αυτό που λέτε ειν’ αλήθεια, αλλά γιατί τώρα; Και γιατί με την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου;
Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημά σας το συνδικαλιστικό όργανό μας, δηλαδή ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, χάρις στην ομοψυχία και την πολύπλευρη στήριξη των συναδέλφων μου, έχει βρει τον δρόμο του και, επομένως, μου παρέχει τον απαιτούμενο χρόνο για ν’ ασχοληθώ, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όπως πάντα, με τις υποθέσεις της Περιφέρειας, εφόσον οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους.
Έπειτα εκτιμώ ότι η περίοδος που διανύουμε, αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος για το μέλλον των νησιών μας και των κατοίκων τους. Σ’ αυτήν τη συγκυρία, λοιπόν, ταπεινή φιλοδοξία μου είναι να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου για καλύτερες μέρες.
Τώρα, γιατί με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Κατ’ αρχάς είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, μεθοδικός, ευθύς, και ειλικρινής. Κυρίως όμως αγαπά αυτό που κάνει και διεκδικεί, πάντοτε με επιχειρήματα, λύσεις στα πολλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός μας χώρος.
• Ωστόσο, αρκετοί αμφισβητούν τόσο τις ικανότητές του όσο και το έργο του. Και κυρίως από την αντίπαλη παράταξη του κ. Γλυνού.
Δηλαδή εσείς τι περιμένατε από την αντίπαλη παράταξη; Να αποδεχθεί ότι πράγματι έχει υλοποιήσει ένα έργο άξιας αναφοράς; Όχι βέβαια. Εδώ οφείλω να κάνω μιαν επισήμανση που, πιστεύω, έχει το δικό της βάρος. Το έργο που παράγει κάθε πολιτικός θα πρέπει να εκτιμάται σε συνάρτηση με τις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στο διάστημα της θητείας του. Σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, όπως αυτή της τετραετίας που πέρασε, όπου οι δημόσιες επενδύσεις ήταν σχεδόν μηδενικές ο Γιώργος Χατζημάρκος, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο ευρωπαϊκά προγράμματα, μπόρεσε να υλοποιήσει σοβαρά έργα υποδομών σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
• Θεωρείτε δηλαδή αβάσιμα και άδικα τα πυρά που δέχεται από τη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου»;
Βεβαίως, πολύ περισσότερο όταν η όποια πολιτική κριτική εμπεριέχει και δήθεν «σκάνδαλα», τα οποία είναι φυσικά ανύπαρκτα, όπως επιβεβαιώνουν οι εκθέσεις των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών. Προσωπικά, αυτές οι πολιτικές πρακτικές του ψεύδους, της «λάσπης» και της ακραίας πόλωσης, μου προκαλούν θλίψη, και με βρίσκουν αντίθετο.
Άλλωστε, ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά. Αλλά και οι πολίτες μάς ξέρουν πολύ καλά και είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιοι πολιτεύονται από ιδιοτέλεια και ποιοι όχι, ποιοι δηλαδή συμμετέχουν ενεργά στα κοινά με κριτήριο την προσφορά στον τόπο τους και στους ανθρώπους τους.
Υποστηρίζεται από αρκετούς ότι η εκλογική αναμέτρηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι μια αμφίρροπη μάχη. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι;
Αναμφίβολα, κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις δυσκολίες της. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι η κάλπη θα αναδείξει νικητή τον Γιώργο Χατζημάρκο και την παράταξή μας.
Αυτό, τουλάχιστον, εισπράττω από τους πολίτες στις επαφές μου μαζί τους. Τον εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό και, φυσικά, αναγνωρίζουν το έργο και τις προσπάθειες που καταβάλλει, σε όλα τα επίπεδα, για τη βελτίωση της ζωής στα νησιά μας, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα, πέραν από τις υποδομές, έχει πετύχει σημαντικά πράγματα, χάρις στην καλά σχεδιασμένη διαφημιστική καμπάνια της Περιφέρειας σε όλες τις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Σημαντικές είναι, επίσης, οι πρωτοβουλίες προώθησης της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Δεν είναι, επομένως, τυχαίο ότι η Περιφέρειά μας κατέχει σήμερα τα σκήπτρα στον τουρισμό, γεγονός που αναγνωρίζεται από τους επαγγελματίες του κλάδου.
• Από τη φύση σας είστε αισιόδοξος άνθρωπος. Πώς βλέπετε, λοιπόν, το άμεσο μέλλον;
Βλέπω τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά, μολονότι η Περιφέρειά μας έχει την ιδιαιτερότητα μιας γεωγραφικής πανσπερμίας μικρών και μεγάλων νησιών. Μια ιδιαιτερότητα που, αναμφίβολα, γεννά προβλήματα αλλά ταυτόχρονα είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό μας.
Θέλω ακόμα να πιστεύω ότι η οικονομία της χώρας θα πάρει ξανά μπροστά, έπειτα από δέκα χρόνια λιτότητας, και συνεπώς οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές για το έργο μας.
Κάτι που να σας προβληματίζει ιδιαίτερα;
Αν κάτι με προβληματίζει είναι ο ίδιος ο εκλογικός νόμος. Η απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων, επιβάλλει ένα πνεύμα συνεργασιών, συναίνεσης και ενότητας των πολιτικών παρατάξεων στην καθημερινή αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων ζητημάτων των νησιών μας. Η κοινωνία αυτό το αντιλαμβάνεται και δεν δέχεται το διχαστικό πνεύμα την πόλωση, απ’ όπου και αν αυτή εμπορεύεται.
Πιστεύω, ωστόσο, ότι την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης το κλίμα της συναίνεσης θα επικρατήσει.
Όλοι είμαστε πια μεγάλα παιδιά, ώριμοι πολίτες και κάτι μας έχει διδάξει το παρελθόν.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ