Συνεντεύξεις

O M. Γλυνός δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Τα χαρτιά του ανοίγει με συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική» ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός, λίγες εβδομάδες πριν την τελική ευθεία για τις κάλπες της 26ης Μαΐου.
Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» μιλά για τα μηνύματα που παίρνει από την επαφή του με τους νησιώτες, δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει αν οι πολίτες τον αναδείξουν ως τον επόμενο περιφερειάρχη και χαρακτηρίζει τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή ενός τόπου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συνέχειας της διοίκησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Κύριε Γλυνέ, είμαστε περίπου 40 μέρες πριν από την τελική μάχη και ήδη έχετε κάνει έναν μεγάλο κύκλο επαφών στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τι εικόνα έχετε;
Οι τελευταίοι μήνες ήταν δημιουργικοί, γεμάτοι εικόνες, γνώση, ανθρώπινη επαφή και ελπίδα για αλλαγή. Τώρα με βρίσκετε στις Κυκλάδες. Από κάθε νησί που επισκέφθηκα, από κάθε άνθρωπο που γνώρισα πήρα πάρα πολλά και τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό. Ελπίζω το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, η έκβαση αυτής της μάχης, να μου δώσει την ευκαιρία να ανταποδώσω όλα αυτά που απλόχερα μου πρόσφεραν οι κάτοικοι της Περιφέρειάς μας. Αλλά θέλω να σημειώσω πως δεν θεωρώ την μάχη αυτή ως τελική. Αντίθετα, την θεωρώ ως εναρκτήρια. Η ημέρα των εκλογών θα είναι για εμάς η αρχή της μάχης ανάμεσα σε δύο κόσμους, αυτόν της αλήθειας, της ρεαλιστικής ελπίδας, της υπευθυνότητας, της συνεργασίας, της πραγματικής πολιτικής απέναντι στις δυνάμεις του ψέματος, της δημαγωγίας, της οπισθοδρόμησης και του πολιτικαντισμού.


• Δηλαδή, υποστηρίζετε πως δεν έχει γίνει τίποτα καλό στην Περιφέρεια, αυτά τα πέντε χρόνια;
Αλίμονο, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πάντα και δεν είχα ποτέ τέτοια διάθεση. Όμως καλό είναι να εξετάσουμε αν όσα έγιναν οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ομάδα που είχε την πολιτική ευθύνη ή στις φιλότιμες προσπάθειες ενός στελεχιακού δυναμικού που διαθέτει η Περιφέρειά μας και κάνει πολύ καλά την δουλειά του, όποιος και αν είναι αυτός που ηγείται πολιτικά. Θεωρώ πως ως σήμερα δεν υπάρχει κάποια ενέργεια, ένα έργο που να έχει εξ ολοκλήρου την σφραγίδα της παρούσας Περιφερειακής Αρχής. Με λίγα λόγια μιλάμε για μια Περιφέρεια που ο πολιτικός σχεδιασμός ήταν ανύπαρκτος και ό,τι και σε όποιο βαθμό υλοποιήθηκε, ήταν έργο και προγραμματισμός των προηγούμενων και έγινε με τις προσπάθειες του προσωπικού της Περιφέρειας.
Εσείς τι νέο ή τι διαφορετικό έχετε να κομίσετε, αν αύριο οι πολίτες του Ν. Αιγαίου επιλέξουν εσάς ως περιφερειάρχη;
Πρώτη και βασική θα έλεγα διαφορά είναι πως δεν είμαι πολιτικός καριέρας. Απόδειξη πως στα τελευταία χρόνια θεωρώντας πως έχω κλείσει τον κύκλο της προσφοράς μου στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, επέστρεψα στο επάγγελμά μου, στο οδοντιατρείο μου. Συμμετείχα, ενημερωνόμουν, παρέμεινα ενεργός ως πολίτης, αφήνοντας όμως τα ηνία στους επόμενους. Ήσυχα, διακριτικά, όπως επιτάσσει η Δημοκρατία. Αυτό με κάνει να μην φοβάμαι το πολιτικό κόστος, να μην δημιουργώ εξαρτήσεις. Επανέκαμψα στον στίβο της πολιτικής, αυτή την φορά στο δεύτερο βαθμό, γιατί υπήρξε ένα κάλεσμα δυνάμεων που είχαν μια ατόφια θέληση για αλλαγή νοοτροπίας και μια πηγαία ανάγκη για έναν άλλο τρόπο διοίκησης. Πιστεύω πως από την πρώτη στιγμή -και είναι αυτά τα μηνύματα που πήρα από τους πολίτες- αυτό έγινε αντιληπτό και έγινε αντιληπτό γιατί δεν προσέγγισα κανέναν κρατώντας το μαγικό ραβδάκι ή φορώντας το προσωπείο του παντογνώστη κι αυτό γιατί γνωρίζω και είναι πεποίθησή μου πως οι λύσεις για τα προβλήματά μας καθώς και ο δρόμος που πρέπει να χαράξουμε δεν βρίσκεται στο μυαλό οποιασδήποτε μονάδας, ή μικρής ομάδας αλλά μέσα στον κάθε πολίτη, αυτόν που ποτέ και κανένας δεν ακούει. Οι λύσεις, ξέρετε, δεν βρίσκονται μόνο στα γραφεία συσκέψεων, δεν προτείνονται από στόματα “ειδημόνων” και καλοπληρωμένων συμβούλων. Βρίσκονται στην γειτονιά, τις συζητούν οι πολίτες μεταξύ τους, βρίσκονται στις παρέες, στις ομάδες που δραστηριοποιούνται στις πόλεις και στα χωριά μας, βρίσκονται στο διπλανό γραφείο, στο απέναντι σπίτι. Προσωπικά επιλέγω να ακούω, να συνδιαλέγομαι και να υπηρετώ αυτούς, όχι τις προσωπικές φιλοδοξίες και το image μου. Αυτό ξέρω, αυτό έκανα πάντα. Στην ερώτησή σας λοιπόν, η απάντηση είναι αυτό ακριβώς. Πως είναι για μένα στάση ζωής, είναι βαθιά πεποίθηση πως “αυτοδιοίκηση” δεν σημαίνει μόνο ότι το κεντρικό κράτος μεταβιβάζει, εξουσίες, πόρους, εργαλεία, απλά έναν βαθμό πιο κάτω δημιουργώντας πάλι μια απρόσωπη μηχανή εξουσίας. Αυτοδιοίκηση είναι δικό μας χρέος αυτήν την εξουσία να την ανοίξουμε κι εμείς με την σειρά μας στις τοπικές κοινωνίες, στα όργανα που τους εκπροσωπούν δηλαδή, τους Δήμους, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις ώστε όλα αυτά να έρθουν ακόμη πιο κοντά στο πολίτη, κάνοντας τον συμμέτοχο και κοινωνό.


• Μας λέτε πως η περιφερειακή αρχή δεν λειτούργησε με αυτό τον τρόπο; Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η εξωστρέφεια είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της διοίκησης της σημερινής αρχής.
Καταρχήν να ξεκινήσουμε από το γεγονός πως η αυτοδιοίκηση και οι θεσμοί της δεν λειτούργησαν ούτε σε επίπεδο Περιφέρειας. Να ξεκινήσουμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο; Έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για την περιβόητη μεθοδολογία με την οποία έρχονταν τα θέματα στις συνεδριάσεις ώστε να μην προλάβουν τα σημαντικά θέματα να τύχουν διαβούλευσης. Έχει επίσης επανειλημμένα τεθεί το θέμα των συνεδριάσεων που έπρεπε βάσει νόμου να γίνουν και δεν έγιναν. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι επιτροπές. Πέραν της οικονομικής δεν έχει συνεδριάσει καμία άλλη όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρετε οι επιτροπές προβλέφθηκαν για κάποιον λόγο δεν είναι τυχαία θεσμοθετημένες. Παράδειγμα η επιτροπή Τουρισμού. Τελευταία φορά συνεδρίασε το 2014 και αυτό για να εκλέξει αντιπρόεδρο! Δηλαδή για την ατμομηχανή της τοπικής μας οικονομίας θεωρούμε πως τα ξέρουν όλα η αντιπεριφερειάρχης, ο περιφερειάρχης και μια μαγείρισσα εξ Αθηνών; Είναι δυνατόν; Η δε Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίασε 5 φορές, την τελευταία πριν δύο χρόνια. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας κάτι υποδηλώνει. Εμείς καταθέτουμε την πολιτική μας πρόταση, θέλοντας να βάλουμε τέλος στον αυταρχισμό και την εξουσία των λίγων. Το μέλλον όλων μας είναι κοινό και μαζί θα το συναποφασίσουμε, με τους Δήμους, με τις κοινότητες, με τους πολίτες. Με συμμετοχή, αλληλεγγύη, διαφάνεια και διαβούλευση. Υπηρετώντας τις ανάγκες του τόπου όπως τις εκφράζουν και τις μεταφέρουν οι ίδιοι οι πολίτες. Πιστεύουμε πως ο τόπος μας έχει δυνατότητες που δεν τις εκμεταλλεύεται, πράγματα μικρά και μεγάλα που δεν γίνονται, θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα, να προσφέρουμε έργο και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

• Εκτός λοιπόν απο τα θεσμικά ζητήματα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέσατε ως διαφορές και θέσατε ως δικές σας προτεραιότητες, τι άλλο είναι αυτό που αποτελεί προτεραιότητα για εσάς;
Μα φυσικά οι νέες και οι νέοι του τόπου μας. Το μέλλον μας δηλαδή. Για εμάς η συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή ενός τόπου είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συνέχειας της διοίκησης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν είναι αυτοσκοπός η ανάμειξη στην πολιτική εντός ή εκτός εισαγωγικών, αλλά η κοινωνική ενεργοποίηση, η παραγωγή ιδεών και η συνδιαλλαγή ως απαραίτητο όρο για την Δημοκρατία. Παράλληλα, η συμμετοχή τους θα πρέπει – και ευελπιστούμε να μπορέσει – να αποτελέσει κίνητρο για έναν νέο ώστε να επιστρέψει στην πόλη του, στο νησί του, στο χωριό του και να συνδιαμορφώσει ένα βιώσιμο πολιτικά και οικονομικά πλάνο. Το μεγαλύτερο βάρος της μέριμνας για τη νεολαία της Περιφέρειας θα δοθεί στα κίνητρα συμμετοχής των νέων στην πολιτική και στην κοινωνική τους ενεργοποίηση ώστε να υπάρξει εξοικείωση των νέων με τους δημοκρατικούς θεσμούς και να τους εμφυτευτεί ο σπόρος και η αγωνία της πολιτικής ενεργοποίησης και της παραγωγής κοινωνικού έργου. Παράλληλα θα φροντίσουμε να κάνουμε την περιφέρεια φιλική προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ανακύπτουν όσον αφορά τη διασύνδεση των νησιών, τις νέες τεχνολογίες, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε για παράδειγμα ένα δίκτυο νεοφυών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα και να δώσουμε κίνητρα για τη δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων στην περιοχή μας. Μόνο με μια ενεργή νεολαία, συνειδητοποιημένη και εξοικειωμένη με την έννοια της Δημοκρατίας και της συμμετοχής μπορεί να υπάρξει ένα σίγουρο μέλλον. Για εμάς οι νέοι είναι η βάση της πολιτικής μας, όχι οι κομπάρσοι του προεκλογικού μας αγώνα και το φόντο στις φωτογραφίες μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου