Ρεπορτάζ

Αναφορά του Δήμου Ρόδου για τη μαρίνα Μανδρακίου

Την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά προκάλεσαν τα διαλαμβανόμενα σε επιστολή προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, του προέδρου της εταιρείας “Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή” κ. Γ. Σπανού.

Με την επιστολή του ο τελευταίος ζήτησε συγκεκριμένα την απομάκρυνση από την Μαρίνα Μανδρακίου τριών επικίνδυνων παροπλισμένων πλοίων, συμπεριλαμβανομένου και του πλοίου το “ΔΕΛΦΙΝΙ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ”! ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, όπως έγραψε η «δημοκρατική», είχε διατάξει μάλιστα την άμεση διεκπεραίωση του αιτήματος του κ. Σπανού. Ο δήμαρχος Ρόδου, αντιδρώντας, απέστειλε στον Εισαγγελικό λειτουργό την ακόλουθη απάντηση στο έγγραφο της ναυτιλιακής εταιρείας.

Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελεύ,
Με ιδιαίτερη έκπληξη παραλάβαμε το με αριθμό πρωτ. 359/24-2-2014 έγγραφό Σας, με το οποίο μας ζητάτε να προβούμε σε άμεσες ενέργειες λόγω της σοβαρότητος του θέματος που θίγεται με τη συνημμένη με αριθμ. πρωτ. 7563/19-2-2014 αίτηση της ναυτιλιακής εταιρίας DODEKANISOS SEAWAYS.

Όμοια αίτηση της ίδιας εταιρίας και με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, με αριθμό πρωτ. 302/19-2-2014, παρελήφθη από το Λιμενικό Ταμείο.Το περιεχόμενο του παραπάνω αναφερομένου εγγράφου της ναυτιλιακής εταιρίας, εκτός από ψευδές κι αναληθές, αποτελεί τετελεσμένη πράξη συκοφαντικής δυσφήμησης σε βάρος των οργάνων του Λιμενικού Ταμείου και το λιγότερο που αναμέναμε ήταν προτού το κοινοποιήσετε να καλέσετε τους εκπροσώπους του για τις δέουσες εξηγήσεις.

Βάλλονται με απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο τρόπο οι εκπρόσωποι του Λιμενικού Ταμείου ότι προτάσσουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις σε βάρος των συμφερόντων του από τον πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρίας, ο οποίος μέχρι σήμερα για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της εταιρίας που εκπροσωπεί, και μόνον αυτών, δεν έχει διστάσει να κατηγορεί συκοφαντικά, αόριστα και αβάσιμα όλες ανεξαιρέτως τις διοικήσεις του Λιμενικού Ταμείου για πλημμελή διαχείριση και να προσβάλει αποφάσεις του Λιμενικού Ταμείου που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Λιμένα Μανδρακίου επειδή θίγονται ίδια συμφέροντα. Πάντοτε δε οι λόγοι που επικαλείται, εκτός από παραπλανητικοί, είναι και αβάσιμοι.

Ομοίως και στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται σε εφαρμογή του Ν. 2881/2001 περί ναυαγίων ενώ κατά την έννοια του ο νόμος αυτός εφαρμόζεται μόνο σε πλοίο ή πλωτό ναυπήγημα, αν παραμένει, ολόκληρο ή κατά μέρος, υπό την επιφάνεια της θάλασσας.

Με τις υπ’ αριθμ. 118Α και 118Β/18-7-2013 αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, ελήφθησαν μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα Μανδρακίου πλήρως αιτιολογημένα και σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της ισότητας των διοικούμενων και της αναλογικότητας. Για τη μεν πρώτη απόφαση που απαγόρευε τη διάθεση εισιτηρίων σ’ όσους δεν ελλιμενίζουν τα πλοία τους στην μαρίνα, η εν λόγω, εταιρία επιδιώκει να την ακυρώσει με προσφυγή επειδή δεν ελλιμενίζει πλοία της εντός της μαρίνας.

Για τη δε δεύτερη, με την οποία αποφάσισε την απομάκρυνση πλοίων από την μαρίνα, παραπονείται για την μη εφαρμογή της επειδή έχει άμεσο οικονομικό συμφέρον. Είναι επομένως πρόδηλοι οι σκοποί που εξυπηρετεί η συμπεριφορά της εταιρίας εν γένει.
Εκτός από τα παραπάνω ίδια οικονομικά συμφέροντα, η ιδιωτική εταιρία σκοπίμως σας αποκρύπτει και άλλα ουσιώδη στοιχεία που γνωρίζει, όπως ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος ασφαλής για τον ελλιμενισμό σκαφών και πλοίων προς αποφυγή πρόκλησης ναυαγίων από κακοκαιρία τους χειμερινούς μήνες και ούτε μηχανήματα – γερανοί για την απομάκρυνση σκαφών από τον Λιμένα κατά την ίδια χειμερινή περίοδο.

Το Λιμενικό Ταμείο εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις και το Γενικό και Ειδικό Κανονισμό Λιμένα, όπως δύνανται πρακτικά να εφαρμοστούν έχει ήδη μεριμνήσει κι επίκειται η απομάκρυνση όσων πλοίων – σκαφών, δεν έχουν νομικές δεσμεύσεις και δεν έχουν απομακρυνθεί αν και παραμένουν ανενεργή, ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίηση των θέσεων μαρίνας και η εύρυθμη λειτουργία της.

Η δε διαμαρτυρόμενη ναυτιλιακή εταιρία που ασκεί εμπορική δραστηριότητα, μόνο αυτόκλητος τιμητής των υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με τις μέχρι τώρα ενέργειές της, που επανειλημμένα την καθιστούν ποινικά υπεύθυνη προπάντων για την συκοφαντική δυσφήμηση των θεσμικών οργάνων του Λιμενικού Ταμείου.
Πάντοτε στη διάθεσή σας για περαιτέρω εξηγήσεις.

Με ιδιαίτερη τιμή
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νοτιάς Δωδεκανήσου
Ευστάθιος Κουσουρνάς

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου