Τοπικές Ειδήσεις

Διαγωνισμός για την πιστοποίηση 13 τοπικών προϊόντων

Σε θέματα της αρμοδιότητάς του, αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Αρχικώς, αναφέρθηκε στην υλοποίηση επενδύσεων για την εξοικονόμηση νερού –σχέδια βελτίωσης που απευθύνονται σε αγρότες.
Οι προτάσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 13 Ιουλίου 2021 για να προμηθευτούν ποτιστικά συστήματα με τα οποία θα μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια και νερό.
Όπως είπε ο κ. Ζαννετίδης, ο προϋπολογισμός για τα φυσικά πρόσωπα είναι 850.000 ευρώ και για τα συλλογικά σχήματα 280.000 ευρώ.
Επίσης, αναφέρθηκε στην υπογραφή της σύμβασης που έχει να κάνει με την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για να βοηθηθούν οι παραγωγοί και να αναδειχθούν τα προϊόντα.
«Ο ανάδοχος που προέκυψε από την διαγωνιστική διαδικασία θα κληθεί να πιστοποιήσει 13 τοπικά προϊόντα σε διάστημα 36 μηνών.
Αναλυτικά τα προϊόντα είναι τα εξής: μέλι της Ρόδου, κουλούρες Καρπάθου, κουλουρία Αρχαγγέλου, σπινιάλο Καλύμνου, κολιός Λέρου, γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας, σκόρδα Καλαβαρδών, συμιακό γαριδάκι, λεμόνι Άνδρου, μέλι Κυκλάδων, λιαστή ντομάτα Κυκλάδων, ντομάτα της Κω και βελανίδι Κέας.
Ο ανάδοχος θα διερευνήσει επίσης, εάν και άλλα τοπικά προϊόντα τηρούν τις προϋποθέσεις, για να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση.
Αυτό αφορά τα εξής προϊόντα: λάδι της Κω, σιτάρι Ρόδου, βερίκοκα Αφάντου, κουφέτο της Μήλου, φράουλες Παραδεισίου, κατσίκι και αρνί Νάξου καθώς και τα αντίστοιχα (κατσίκι και αρνί) Αμοργού.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα και θα αφορά στη συνεργασία μεταξύ του αναδόχου και των παραγωγών ενώ θα συμμετάσχουν η ΠΝΑι και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Ζαννετίδης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας μίλησε και για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής –την προγραμματική σύμβαση των οποίων υπέγραψε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 2,365.448 ευρώ, για συνολικά στρέμματα στην ΠΝΑι 4.239.256.
Στο επόμενο διάστημα ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου όλα τα νησιά της ΠΝΑι να αποκτήσουν τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής.
«Θέλω να απευθύνω έκκληση προς τους αλιείς μας ότι για το συμιακό γαριδάκι για το οποίο ψηφίστηκε σχετική τροπολογία στην Βουλή, θα πρέπει να περιμένουν να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και μετά να προχωρήσουν στην αλίευση. Αφορά 44 περιπτώσεις αλιέων σε Ρόδο, Σύμη, Χάλκη και Κάρπαθο».
Επιπλέον, έως τις 30 Ιουνίου συνεχίζεται η καταγραφή από την ΠΝΑι των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ
Ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε και στην παρατεταμένη ανομβρία η οποία απασχολεί τους παραγωγούς και τους αγρότες στην περιοχή μας, λέγοντας πως είναι το μεγάλο θέμα που απασχολεί την ΠΝΑι: «Ετοιμαζόμαστε να υποβάλουμε σχετικό υπόμνημα προκειμένου να ζητήσουμε αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι βροχές ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με το 2020 και οι συνέπειες είναι πολλές σε φυτά, σε μελισσοκομία, σε σιτηρά, σε καλλιέργειες ακόμη και σε κτηνοτροφία».
Επειδή όμως οι συνέπειες της ανομβρίας δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, η ΠΝΑι θα προσπαθήσει να βρει εναλλακτική λύση ζητώντας και τη σχετική τροποποίηση του νόμου.
Τέλος, όσον αφορά την συμμετοχή της ΠΝΑι σε εκθέσεις τροφίμων κ.λπ. ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι προετοιμάζεται για την διεθνή έκθεση ‘Ανούγκα’ (Anuga
Διεθνής έκθεση Τροφίμων και Ποτών) που γίνεται κάθε δύο χρόνια στη Γερμανία αλλά θα εξεταστεί εάν θα γίνει η συμμετοχή με την φυσική παρουσία των παραγωγών ή μόνον διαδικτυακά.
Η έκθεση θα γίνει τον Οκτώβριο οπότε ενδεχομένως να μπορέσουν να συμμετέχουν και με φυσική παρουσία, όσοι ενδιαφέρονται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου