Για το εκλογικό αποτέλεσμα που έβγαλε μόλις πριν από μία εβδομάδα η κάλπη της 7ης Ιουλίου στις βουλευτικές εκλογές, μιλάει σήμερα στην “δημοκρατική” ο τέως αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
Όπως ξεκαθαρίζει, θα παραμείνει δίπλα σε όλους τους νησιώτες από την θέση της αντιπολίτευσης και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώθηκε ως ο δεύτερος πόλος στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Σαντορινιέ, η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές και μάλιστα με ισχυρή εντολή κατάφερε την αυτοδυναμία. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ότι συγκράτησε δυνάμεις αφού κάποιοι περίμεναν ολοκληρωτική συντριβή ή διολίσθηση κάτω από το 25%. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο.
Δόθηκε μια εκλογική μάχη έντονη σε μηνύματα που έθεσε στους πολίτες με σαφήνεια όλα τα διλήμματα και τα διακυβεύματα. Οι εκλογές αυτές πράγματι έβγαλαν έναν αδιαμφισβήτητο νικητή, ο οποίος έλαβε μια καθαρή λαϊκή εντολή.
Ο λαός επέλεξε την ΝΔ για Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για ισχυρή Αντιπολίτευση. Ο εκλογικός νόμος, που δεν έγινε κατορθωτό να αλλάξει, άμεσα, σε απλή αναλογική, αφού το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της αντιπολίτευσης την πολέμησε με βδελυγμία, έφερε στην ΝΔ την αυτοδυναμία. Ενώ, ο αριθμός των 158 εδρών δίνει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να αποφασίζει, χωρίς να χρειάζεται συναινέσεις – κοινοβουλευτικά ή και κοινωνικά.
Από την άλλη, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση με στρατηγική ήττα ή καταβαράθρωση, ό,τι δηλαδή το μιντιακό και παλαιοκομματικό σύστημα επιθυμούσε και προσπάθησε να επιτύχει. Οι πολίτες πίστεψαν στο πρόγραμμα, στις αρχές του κόμματός και ψήφισαν Αριστερά, επιβραβεύοντας το έργο που αφήνουμε πίσω μας. Ο λαός μας ανέδειξε ως την κυρίαρχη δύναμη του άλλου πόλου και εμείς οφείλουμε να τιμήσουμε, με ευθύνη και πολλή δουλειά, τις προσδοκίες του. Πάνω από όλα όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη δύναμη θα είναι παρόν σε όλα τα πεδία: θα ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση, θα αντιπολιτευθούμε κάθε προσπάθεια αποκαθήλωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, των κεκτημένων του λαού, του κοινωνικού κράτους και θα αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια να πάει η Οικονομία στην κατάσταση που ήταν την 8ετία που αφήσαμε πίσω μας με κόπους και θυσίες. Θα είμαστε παρόντες σε κάθε κοινωνική διεκδίκηση και θα είμαστε ο άγρυπνος φρουρός της προστασίας της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της Δικαιοσύνης, γιατί αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της Αριστεράς, ανεξάρτητα από την κάθε φορά θέση που κατέχει.

• Εσείς επανεκλεγήκατε βουλευτής και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ικανοποιητικά ποσοστά στη Δωδεκάνησο. Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα του Νομού; Πως σκοπεύετε να πολιτευθείτε αυτή την περίοδο;
Για ακόμη μια φορά, και από το δικό σας βήμα, θέλω να ευχαριστήσω τον λαό της Δωδεκανήσου για την τιμή που μου έκανε. Τους ευχαριστώ από καρδιάς κάθε έναν και κάθε μια ξεχωριστά για όλες τις ωραίες στιγμές της, κατά ομολογία, δύσκολης αυτής προεκλογικής περιόδου και τους ευχαριστώ που πίστεψαν σε μένα και στις προσπάθειές μου να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα της ζωής των νησιωτών μας. Η ευθύνη και η υποχρέωσή μου είναι ακόμη μεγαλύτερη, μετά από αυτό το αποτέλεσμα και υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα σε όλους τους νησιώτες.
Οφείλω ακόμη να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε πολύ υψηλά ποσοστά στην Δωδεκάνησο, απόδειξη ότι οι πολιτικές που ασκήθηκαν για την Νησιωτικότητα εκτιμήθηκαν από τον κόσμο των νησιών.

Μαζί με τους συντρόφους μου και συντρόφισσές μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσαμε να συναντήσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαμε, να μιλήσουμε μαζί του και να εξηγήσουμε τα επίδικα αυτών των εκλογών. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια για τον ωραίο και τίμιο αγώνα που δώσαμε, συλλογικά και συντροφικά, όπως μόνο ο χώρος μας ξέρει.
Η επόμενη μέρα, μας βρίσκει σαν κόμμα ενωμένους και έτοιμους για τις προκλήσεις που μας περιμένουν. Προσωπικά, θα είμαι παρών όπου με χρειαστούν τα νησιά μας και να είναι όλοι σίγουροι πως κάθε προσπάθεια ξηλώματος των νησιωτικών πολιτικών που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε, θα με βρει λυσσαλέα απέναντι, ενώ κάθε θετικό μέτρο που θα ευνοεί τους νησιώτες θα με βρει αρωγό.

• Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος ηγέτης της Κεντροαριστεράς, κατά την άποψή σας; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και ποια αναμένεται να είναι η επόμενη μέρα στο κόμμα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώθηκε ως ο δεύτερος πόλος. Αυτή η παρατήρηση δεν έχει να κάνει με αλαζονεία ή έλλειψη πραγματισμού. Το αντίθετο, τα ποσοστά αποδεικνύουν ότι ο κόσμος έχει ανάγκη την Αριστερά και τον λόγο της. Υπάρχει σαφής κοινωνική ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτός το αντίβαρο στη νεοφιλελεύθερη και εχθρική προς τα εργασιακά δικαιώματα λογική που όλο το διάστημα των εκλογών ξεδιπλώθηκε από την ΝΔ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το μήνυμα του Πρωθυπουργού για μετεξέλιξη του κόμματος σε παράταξη και για ανοιχτό κάλεσμα συμπαράταξης όλων των προοδευτικών ανθρώπων, ανταποκρίνεται στο εκλογικό μήνυμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να συσπειρώσει τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες όλου του κεντροαριστερού χώρου ώστε την επόμενη περίοδο να δημιουργηθεί ένα συμπαγές μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό που κάποιοι θέλουν να εγκαθιδρύσουν και πάλι στην χώρα.
• Είστε έτοιμοι να στηρίξετε οποιαδήποτε φιλολαϊκά μέτρα θα λάβει η Ν.Δ. ως νέα Κυβέρνηση;
Η δική μας δύναμη είναι απόλυτα ταυτισμένη με την υλοποίηση πολιτικών θετικών για την μεσαία τάξη, τα χαμηλά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αυτό είναι το στίγμα μας που αποδείχθηκε με πολιτικές όπως η δωρεάν πρόσβαση των ανασφαλίστων στα Νοσοκομεία, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, η επαναφορά μέρους της 13ης Σύνταξης, η μη μείωση συντάξεων και μισθών, η μη κατάργηση του αφορολόγητου, η ανακοίνωση σειράς μέτρων για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και της μείωσης της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και πολλά άλλα. Είναι προφανές ότι σε κανένα μέτρο που ακολουθεί την ίδια λογική εμείς δεν θα είμαστε απέναντι.
Όμως, ας αναρωτηθεί ο καθένας από μας, μετά ακόμη και τις πρώτες εξαγγελίες των Υπουργών αυτής της Κυβέρνησης, τι φιλολαϊκό μέτρο μπορεί να κρύβεται στην ατζέντα τους, όταν με το καλημέρα καταργούν την έκδοση ΑΜΚΑ και εργόσημων στους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα και άλλων τμημάτων ή βάζουν ανθρώπους στο κυβερνητικό σχήμα σαν τον κ. Σκέρτσο που υμνεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις των Μνημονίων;

• Ως απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός σε ένα νευραλγικό υπουργείο, αφήσατε κάποια παρακαταθήκη. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Αποχαιρέτησα αυτό το Υπουργείο γνωρίζοντας ότι, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, δουλέψαμε ακούραστα για την θεσμοθέτηση και εδραίωση πολιτικών που έστρωσαν τον δρόμο της ανάπτυξης για τα νησιά μας. Μετά από πολλά χρόνια που οι νησιώτες ένιωθαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής ενίσχυσε με γενναίες χρηματοδοτήσεις τις υποδομές των νησιών, δούλεψε χέρι-χέρι με την ΤΑ και σχεδίασε την υλοποίηση σημαντικών έργων για την καθημερινότητά τους, έλυσε το πρόβλημα των άνυδρων νησιών, ενίσχυσε την κοινωνική συνοχή, σχεδίασε και εφάρμοσε το Μεταφορικό Ισοδύναμο αλλά και πάνω από όλα έβαλε την Νησιωτικότητα στο επίκεντρο. Οι νησιώτες μας σήμερα έχουν λόγο να παραμένουν στα νησιά, έχουν λόγο να ελπίζουν και να οραματίζονται μια ισότιμη ζωή, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες αυτής της χώρας. Αυτό για μένα είναι η παρακαταθήκη μου και το αποτέλεσμα των 3,5 χρόνων σκληρής δουλειάς.
Δυστυχώς, το πάθος του ΣΥΡΙΖΑ για την Νησιωτικότητα, η νέα Κυβέρνηση δεν το συμμερίζεται. Ανακοίνωσε ένα κυβερνητικό σχήμα με παντελή απουσία χαρτοφυλακίου για τα νησιά μας και αυτό είναι απογοητευτικό για όλους τους νησιώτες και τις νησιώτισσες. Εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο αυτόν της διεκδίκησης, του σχεδιασμού, των προγραμματικών προτάσεων και της πίεσης να αναγνωριστεί και επί των ημερών της ΝΔ η αξία και η εθνική συνεισφορά των νησιών μας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ